2013-02-03 05:29:50
10 najlepších automobilových reklám
Vyhlásenie najlepších automobilových reklám bolo na autosalóne v Detroite.
Zdroj: NAIAS

10 najlepších automobilových reklám

Automobilový priemysel míňa miliardy dolárov ročne na televíznych reklamách, ale len málo z nich stojí za pripomenutie. Niektoré ale zaujali v čase vzniku i teraz.

V skutočnosti je veľa reklamných spotov, na ktoré by sme mali čo najskôr zabudnúť. Sú však aj také, ktoré by bola škoda nevidieť. Práve tie sa snažila pripomenúť spoločnosť The One Club, ktorej poslaním je "obhajovať a podporovať excelentnosť v oblasti reklamy a dizajnu vo všetkých jeho formách.“ Táto popredná svetová nezisková sa snaží oslavovať kreatívne reklamné dedičstvo a používať ho ako inšpiráciu aj pre budúce generácie. Je "strážcom plameňa" pre reklamné médiá. Na januárovom autosalóne v Detroite zorganizovala zaujímavú sprievodnú akciu.

Veľká porota

Ešte pred autosalónom zostavila 70 člennú porotu. Jej členmi boli manažéri a ďalší odborníci z reklamných agentúr a motoristickí novinári, korí sa zaoberajú reklamou. Cieľ bol jasný: vybrať najlepšie automobilové reklamné spoty za posledných 25 rokov. Nebolo to jednoduché, vybrať zo záplavy, ktorá sa počas celého roka hrnie na kupcov hlavne z televíznych  obrazoviek. Práca to teda bola náročná.

Porota po sčítaní hlasov vybrala desať reklám, ktoré ju oslovili najviac. Výsledok slávnostne oznámili ešte počas autosalónu. A my vám prinášame finálovú desiatku. Vlastne jedenástku. A o stupeň lepšiu chuť vám hádam urobíme aj my pri sledovaní top reklám za posledné štvrťstoročie. Bude to chcieť od vás iba sa pekne posadiť a urobiť si chvíľu času. Ale výsledok stojí za to. Poďme teda na to. Okrem názvu a značky uvádzame aj reklamnú agentúru/mesto v ktorom pôsobí a rok vzniku reklamného spotu. Je to naozaj pestrá zmes...

10. "Snow Covered" - Bozell Worldwide/Southfield – Chrysler/Jeep, 1994

 

9. "Milky Way" - Arnold Worldwide/Boston – Volkswagen, 1999

Spot prezentujúci Volkswagen Golf Cabrio z roku 1999. O hudbu sa postarala skupina The Church, respektíve ich pieseň Under the Milky Way – odtiaľ aj názov

 

8. "Lamp Post" - BMP DDB/London – Volkswagen, 1998

Volkswagen zabodoval v tejto ankete niekoľkokrát. V tomto prípade za reklamu, ktorá prezentovala nízku cenu cenu modelu Polo z roku 1998. Jednoduchý a vtipný spot by si ale zaslúžil vyššiu pozíciu, než na ktorej skončil.

 

7. "Toys" - TBWAChiatDay/Los Angeles – Nissan, 1997

Nissan zabodoval reklamou z roku 1997. Namiesto živých hercov použili tvorcovia hračky, aby čo najlepšie prezentovali fakt, že si s Nissanom užijete množstvo zábavy

 

6. "Born of Fire" - Wieden+Kennedy/Portland – Chrysler, 2011

Výborná atmosféra dýcha zo spotu, ktorý vytvorili pri spote prezentujúcom americký Chrysler 200. Okrem samotného vozidla hlavnú rolu hrá aj kontroverzný spevák Eminem. 

 

5. "Sheet Metal" - Goodby, Silverstein & Partners/San Francisco – Saturn, 2002

Saturn je značka v európskej lokalite takmer (ak nie absolútne) neznáma. Pre tie trhy, kde sa modely tejto značky predávali , si pripravila v roku 2002 pôsobivú reklamu. Na automobily vraj inžinieri značky pozerali ako na ľudí, ktorí v nich budú jazdiť. Výsledok sa (teda podľa nás) naozaj podaril.

 

4. "The Hire" - Fallon/Minneapolis BMW, 2001

Stačí dať dohromady niekoľko vybraných scén z rôznych filmov a hneď bolo na svete vyše jedenapolminutové akčné video, v ktorom sa objavujú rôzni slávni herci, napríklad aj taká Madonna.


 

3. "The Force" - Deutsch/Los Angeles Volkswagen, 2011

Kto nevidel tento spot, nevie o automobilovej reklame nič. Táto doslova obletela svet – na internete si ju pozrelo viac ako 50 miliónov ľudí. Pred dvoma rokmi patrila k najväčším favoritom spomedzi reklám pre Super Bowl. 

 

2. "Cog" - Wieden+Kennedy/London Honda, 2003

Pomerne slávna reklama obsadila druhú priečku – skôr sa nám zdá, že mala byť ešte o stupienok vyššie. Japonské automobilky sa rady prezentujú pomocou dôsledne prepracovaných spotov, čoho je tento jasným dôkazom.

 

1. "Grrr" - Wieden+Kennedy/LondonHonda, 2004

To najlepšie, čo sa podľa 70 člennej poroty objavilo za posledných 25 rokov na televíznych obrazovkách, je reklama, ktorá opäť prezentuje značku Honda, presnejšie ekologicky šetrný naftový motor i-DTEC.  

 

Verejnosť si tiež prišla na svoje, keď dostala šancu na hlasovanie, aby si aj ona vybrala svoju najlepšiu reklamu. Víťazom tejto časti sa stal spot Camry Reinvented z minulého roka.

Ak ste sa prepracovali až sem, blahoželáme! Určite máte nielen svoj názor, ale aj svoju obľúbenú reklamu. Pravdepodobne sa nenachádza medzi tými jedenástimi. Podeľte sa s nami aj s ostatnými čitateľmi a uveďte, ktoré vo výbere mali byť. Nám chýbajú hlavne viaceré európske – nečudo, veď súťaž prebiehala v Amerike, kde sú spoty iné, ako u nás.

Jozef Vydra
ZDROJ: NAIAS, The One Club

Komentáre k článku


Stream naživo