2013-06-04 08:10:57
Richard Gonda
Richard Gonda sa opäť vytiahol a na staršom monoposte porazil aj nové stroje.
Zdroj: FOTOSPEEDY

Slovenskí jazdci bodujú na európskych okruhoch v rôznych pretekoch

Vyzerá to, akoby sme patrili k motoristickým športovým veľmociam. Slovenským pretekárom sa v poslednom čase darí.

Aktívnych slovenských okruhových pretekárov nemáme v poslednom čase nazvyš, ani sme nikdy nemali. Radosť nám pravidelne robí aj Štefan Rosina, no uplynulý víkend prišli dve priaznivé správy z rôznych kútov Európy o úspechoch našich jazdcov.

Richard Gonda ovládol európsky šampionát F3

Slovenský formulový pretekár Richard Gonda dominoval opäť v pretekoch európskej série F3 Open. Na nemeckom okruhu Nürburgring, kde sa pravidelne jazdia aj preteky Formule 1, sa po daždivých tréningoch umúdrilo počasie. Aj tak museli organizátori pre hmlu a dážď výrazne zmeniť program. Jazdci tak mohli štartovať na hladkých pneumatikách.

Zdroj: FOTOSPEEDY

V prvej kvalifikácii mladý Banskobystričan obsadil výborné 10. miesto v celkovom poradí, v hodnotení pohárovej triedy starších modelov F308 bol jasne prvý o viac ako 7 desatín sekundy pred nemeckým jazdcom Pohlerom. V prvých pretekoch odštartoval dobre, posunul sa na 8. miesto, no s poškodeným predným krídlom nemal dostatočný prítlak. Napokon skončil na 13. mieste v celkovom poradí. V pohárovom hodnotení však skončil na 2. priečke, keď ho dokázal predbehnúť len Talian Menchini a za sebou dokázal bravúrnou jazdou udržať  Brita Twynhama.

V druhej kvalifikácii skončil Richard Gonda na výbornom 8. mieste celkovo, keď dokázal poraziť aj 6 jazdcov na výkonnejších monopostoch. Po štarte druhých pretekov víkendu sa dokonca dostal na 6. miesto a hoci potom musel pustiť pár pozícií rýchlejším eftrojkám, víťazstvo v hodnotení Copa F308 mu neušlo. Na pódiu si už po tretí raz v tomto roku vypočul slovenskú hymnu. So 44 bodmi v hodnotení šampionátu F3 vedie mladý Slovák o 14 bodov.

 

ARC Bratislava zvíťazil na okruhu v Silverstone

Slovenský pretekársky tím ARC Bratislava zaznamenal jeden z najväčších úspechov vo svojej histórii. V 2. kole vytrvalostnej série Blancpain Endurance Series na britskom okruhu Silverstone zvíťazil v hodnotení kategórie Gentlemens Trophy!

Posádka Miro Konôpka (SVK) a Ahmad Al Harthy (Omán) na Porsche 997 GT3 R od začiatku trojhodinových pretekov bojovali o víťazstvo a napokon sa im to aj podarilo. Výborne obsadené preteky (57 tímov) dokončil slovenský tím s náskokom 1 kola pred najbližšími súpermi z triedy GTR tímom Sofrev Ferrari.

jv
ZDROJ: Ján Žgravčák/Race Pro Media

Komentáre k článku


Stream naživo