2020-06-06 19:59:00
Cyklisti
Cyklisti
Zdroj: SITA

Pozor na cyklistov – vyrojili sa na cesty, sú zraniteľnejší

Prišlo leto. Aj keď nie ešte astronomické, ale podľa kalendára. Cyklistov je však všade ako maku.

Uvoľnenie opatrení, ktoré nás dlhé týždne doslova väznili v domácich podmienkach, doslova vyhnalo ľudí z domovov. K tomu prišlo pekné počasie, ktoré láka. Nečudo, že pribudlo množstvo cyklistov. Sú všade, aj na cestách, lebo cyklociest máme málo. Dávajte preto na nich pozor a dodržiavajte odstupy.

Po čase sa vrátili naspäť do ulíc aj mestskí cyklisti. Preto tréneri zo školy Renault Safe Driving pripomínajú, ako sa môžu vodiči starať o bezpečnosť seba a aj cyklistov. Významná časť nebezpečných situácií medzi vodičmi osobných automobilov a cyklistami je výsledkom nepozornosti. Napríklad pri zmene smeru jazdy do križovatky. Ale aj pri otváraní dverí automobilu. Obozretnosti niekdy nie je dosť.

V minulom roku došlo k menšiemu počtu nehôd s účasťou cyklistov ako v roku 2018, ich počet je stále významný: v roku 2019 zapríčinilo nehodu 401 cyklistov a 14 cyklistov pri tom zomrelo (6%). Dopravné nehody však spôsobujú aj iní účastníci cestnej premávky, najmä tí, ktorí riadia autá. Čo by si vodiči mali pamätať, aby tomu zabránili?

Buďte opatrní pri zmene smeru jazdy

Podľa predpisov je vodič povinný uprednostniť cyklistu pri otáčaní sa na križovatke ak cyklista ide priamo - bez ohľadu na to, či sa pohybuje po ceste v jazdnom pruhu, alebo cyklotrase. Takže keď sa otáčate, musíte sa uistiť, že vám nebráni cyklista. Ak pri odbočovaní prechádzate cez bicyklový pruh, buďte opatrní.

Zdroj: Renault

„Vodiči by si mali zvyknúť obzerať sa a pozerať sa do zrkadiel niekoľkokrát, keď sa priblížia k priesečníku a pozerať sa cez spätné zrkadlá, keď menia smer jazdy. Nezabúdajme tiež na to, že hoci cyklisti prechádzajú cez cyklistický priechod a sú povinní postupovať opatrne, nie je to vždy tak. Preto je dodržiavanie zásady obmedzenej dôvery veľmi dôležité,“ upozorňuje Adam Knietowski, riaditeľ autoškoly Renault Safe Driving.

Vo všetkých potenciálne konfliktných situáciách je zásadné, aby ste vytvorili očný kontakt s cyklistom. Týmto spôsobom sa môžete ubezpečiť, že vás cyklista môže vidieť a signalizovať tak, že ste si ho tiež všimli.

Zdroj: Renault

Otvárajte dvere „po holandsky“

Pre cyklistov, ktorí prekročia povolenú rýchlosť, môžu byť hrozbou aj... dvere nášho auta. Keď ich náhle otvoríme, môžeme zasiahnuť prichádzajúceho človeka, ktorému hrozí, že spadne, dokonca pod iné vozidlo.

„Aby ste tomu zabránili, dvere by ste mali otvoriť „po holandsky“. Otvorte dvere automobilu rukou, ktorú máte ďalej od dverí. V prípade vodiča to bude pravá ruka, v prípade cestujúceho ľavá. To nás núti otočiť telo smerom k dverám a umožní vám pozrieť sa cez rameno, aby ste zistili, či sa blíži cyklista,“ vysvetľuje tréner Renault Safe Driving School.


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: Renault Safe Driving

Komentáre k článku


Stream naživo