2020-05-13 13:30:00
Overenie jazdeného vozidla
Overenie jazdeného vozidla
Zdroj: iStock

Overenie jazdeného vozidla pred kúpou vám môže zachrániť peniaze i život

To je výborná informácia – ale ako získať certifikát zadarmo?

Po vlastnom automobile túži prakticky každý držiteľ vodičského oprávnenia, no len zhruba polovica z nich má prostriedky na to, aby si zakúpila nové vozidlo. Tá zvyšná polovica siaha po takzvanej „jazdenke“ z druhej ruky, ktorej kúpa v sebe skrýva množstvo nástrah. Ako sa vyhnúť kúpe auta od podvodníkov a minimalizovať riziko?

Bežný človek, ktorý nemá s podvodníkmi zarábajúcimi na jazdenkách skúsenosti, si často nedokáže predstaviť, do akých problémov ho môže nepreverená kúpa staršieho vozidla dostať. V tom lepšom prípade môže prísť o úspory, v tom najhoršom môže ohroziť aj vlastný život, ak nevedomky kúpi auto v zlom technickom stave. Keď navyše pridáme fakt, že na Slovensku ročne predstavujú až 50 % predaných vozidiel práve tie ojazdené, situáciu určite netreba podceňovať.

Štatisticky je totiž to, že sa kupcovi podarí na prvý pokus zadovážiť ojazdené vozidlo v relatívne dobrom stave a bez skrytých problémov, skôr zázrak než pravidlo. Vstupná investícia do overenia pôvodu vozidla z druhej ruky, ktoré si vyhliadol cez inzerát, mu môže ušetriť množstvo starostí. Navyše k overeniu pôvodu vozidla sa môže kupec dostať aj zadarmo.

Eliminácia rizík je možná

Overiť si históriu staršieho vozidla nikdy nebolo jednoduchšie a dostupnejšie. Možno tak spraviť už aj online prostredníctvom stránky: overenie-vozidla.sk alebo overeniekilometrov.sk Napriek tomu si kupujúci veľakrát vozidlo neoveria vopred a potom sa podvedení obracajú na Asociáciu overovateľov vozidiel. Medzi najčastejšie podvody patria ešte stále stáčané kilometre, uberanie z reálneho veku vozidla, zatajovanie predchádzajúcich havárií a opráv. V predaji sú aj autá kradnuté, v exekúcii alebo zaťažené lízingom či inou ťarchou. .

„Ak kupec podcení prevenciu a naletí podvodným praktikám, šanca, aby získal svoje peniaze späť, je, bohužiaľ, prakticky nulová. V tom horšom prípade môže nevedomky jazdiť na aute, ktoré je z technického hľadiska v dezolátnom stave a v takom prípade môže mať každá ďalšia nehoda pre nového majiteľa fatálne následky,“ dvíha varovný prst predseda Asociácie overovateľov vozidiel Jozef Knopp.

Zdroj: iStock

Ako overiť kilometre zadarmo

Fakt je, že vierohodné overenie pravosti vozidla až doteraz niečo stálo. Aj keď v porovnaní s kúpou samotného vozidla ide o zanedbateľnú sumu, tá sa môže znásobiť, ak je potrebné overiť viacero vozidiel. Ešte prednedávnom sa dali overiť kilometre vozidla aj podľa stavu na kontrole STK. To žiaľ už dnes nie je možné. Na stránke emisnej kontroly síce nájdete graf, avšak bež číselnej hodnoty. To v praxi znamená, že neviete či malo vozidlo pri poslednej kontrole 100 tisíc kilometrov km alebo aj 500 tisíc kilometrov, čo dokážu šikovní podvodníci veľmi ľahko využiť.

Zdroj: iStock

„Každé štvrté vozidlo registrované na Slovensku má stočené kilometre, pričom dovezených vozidiel je preukázateľne stočených až 60-80%,“ prezrádza predseda Asociácie overovateľov vozidiel.

„Snažíme sa klepnúť podvodníkom po prstoch. Pochopiteľne, aj my máme náklady na zamestnancov, software, webhosting a pod. Chceme ale aby boli kilometre z STK zdarma pre každého. Preto sme spustili projekt overeniekilometrov.sk,vysvetľuje Jozef Knopp.

Na tejto stránke je môžete overiť stav km vozidla z STK, servisov, poisťovní, inzerátov a zahraničia online. Overenie kilometrov vozidla je spoľahlivé, nakoľko stránka čerpá informácie priamo z STK a EK, ktoré vozidlo už v predchádzajúcich rokoch absolvovalo. Zároveň sa tu nachádzajú aj dátumy jednotlivých kontrol, takže je jednoduché určiť v akom období malo vozidlo daný počet kilometrov.

Kupujte od overených predajcov

Vozidlo je tovar, ktorý nám má slúžiť a nie nám škodiť. Pred každou kúpou staršieho vozidla je preto najrozumnejšia investícia do jeho preverenia. Jednou z možností, ako získať overenie vozidla zadarmo, je tiež pýtať ho od predávajúceho.

Zdroj: iStock

„Aby sa kupujúci vyhol nákladom spojeným s overovaním jazdenky, stačí, ak túto požiadavku prenesie na predajcu. V záujme každého seriózneho predajcu by mala byť snaha certifikovať svoje vozidlo,“ radí Jozef Knopp z AOV.

Predávajúcemu stačí až do predaja auta vyhotovenie jedného certifikátu. Je to pre neho teda nižšia položka ako pre kupujúceho. Pravosť certifikátu si môže kupujúci následne overiť napríklad cez overenie-vozidla.sk/overenie-certifikatu.

Odborníci tiež radia vyhýbať sa neoveriteľným predajcom a zamerať sa na renomované portály, ktoré majú v ponuke predaja už overené jazdené vozidlá. Užitočné informácie o tom, či bolo predávané jazdené vozidlo kradnuté, či má za sebou dopravné kolízie a následné opravy, v ktorej krajine a kedy sa tieto realizovali, koľko stáli, aké diely sa počas nich vymenili, aký bol stav kilometrov po oprave a iné zásadné fakty, zase získate aj vďaka portálu vin-check.eu


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Asociácia overovateľov vozidiel

Komentáre k článku


Stream naživo