2020-05-06 08:00:00
Predaj jazdeného auta
Predaj jazdeného auta, ilustračné foto

Kupujete jazdenku? Nezabudnite na výpis o poškodeniach vozidla

Nepodľahnite pokušeniu a overte si pred kúpou jazdené vozidlo, oplatí sa to.

Podvodné manipulácie s ojazdenými vozidlami sú stále prudko narastajúcim javom. Lepšie a výnosnejšie sa predá mladšie a nehavarované auto. Preto dochádza k falšovaniu roku výroby, k zatajeniu opráv po havárii, alebo k stáčaniu najazdených kilometrov.

Medzi časté podvody patrí zatajenie, že vozidlo je predmetom exekúcie, neukončeného leasingu, alebo nesplateného úveru predchádzajúcim majiteľom.

Zdroj: rpzv.sk

Pri kúpe takéhoto vozidla, problémy nenechajú na seba dlho čakať. Našťastie väčšina spotrebiteľov si pred kúpou ojazdené vozidlo overí. Najviac sa kupujúci zaujímajú o históriu najazdených kilometrov, exekučnú blokáciu, alebo o záložné právo na automobil, ktorý chcú kúpiť.

Zdroj: rpzv.sk

Spotrebitelia, ktorí majú záujem o kúpu jazdenky, získajú všetky dôležité informácie cez Register prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV). Doteraz mali možnosť overiť si ODO-Pass, ktorý zobrazuje históriu najazdených kilometrov a Prílohu k ODO-Passu, v rámci ktorej sú dostupné informácie o exekučnej blokácii, leasingu, záložnom práve, ale tiež o tom, či vozidlo nie je v pátraní, o krajine pôvodu, kontrole originality, alebo o platnosti technickej a emisnej kontroly. Ďalej o výbave vozidla, PZP a v neposlednom rade aj informáciu o poškodení vozidla v dôsledku dopravnej nehody, alebo škodovej udalosti.

Ak v Prílohe k ODO-Passu, ktorá obsahuje aktuálne údaje ku každému registrovanému vozidlu v slovenskej evidencii, nájdete informáciu o poškodení vozidla, môžete si na stránke www.rpzv.sk vygenerovať novinku. Je to Výpis o poškodeniach vozidla. Jeho vygenerovanie je podmienené existenciou platného ODO-Passu a Prílohy k ODO-Passu. Vo Výpise o poškodeniach vozidla nájdete informácie, v ktorej krajine sa stala škodová udalosť, dátum dopravnej nehody, celkovú kalkuláciu opravy, poškodenia jednotlivých častí vozidla, ako aj zoznam poškodených dielcov. Kupujúci tak dostane ucelené informácie o ojazdenom vozidle na jednom mieste.

Zdroj: rpzv.sk

Kým ODO-Pass získajú majitelia/prevádzkovatelia vozidla priamo u vyše 900 poskytovateľov ODO-Passov, Prílohu k ODO-Passu, ako aj Výpis o poškodeniach vozidla si vygenerujú spotrebitelia priamo cez web www.rpzv.sk. Potrebujú k tomu od prevádzkovateľa/majiteľa vozidla rovnaké údaje, ako aj na overenie ODO-Passu: číslo ODO-Passu, dátum posledného záznamu a posledný stav kilometrov zaznamenaný v ODO-Passe.

RPZV je vnútroštátny register cestných motorových vozidiel, ktoré sú prihlásené v evidencii vozidiel v SR. Do registra sa zaznamenáva zobrazovaná hodnota odometra vozidla v rôznych životných situáciách počas prevádzky vozidla až do jeho vyradenia z evidencie a iné informácie o týchto životných situáciách. Tým sa eliminuje neoprávnená manipulácia so zobrazovanou hodnotou odometra a zaznamená transparentná história vozidla.

Informácie do Registra prevádzkových záznamov vozidiel, ktorý zriadilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR, zasiela viac ako 2200 štátnych aj súkromných subjektov. Povinnosť prispievať do RPZV sa v súčasnosti vzťahuje na: technické služby TK, EK a KO, MDV SR a Policajný zbor, výrobcov a zástupcov výrobcov, servisy, autobazáre, dražobné spoločnosti.  Prispievať do registra sú povinné aj poisťovne a leasingové spoločnosti, požičovne motorových vozidiel, a znalci v oblasti dopravy.


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: www.rpzv.sk

Komentáre k článku


Stream naživo