2020-01-09 12:55:00
Krízové brzdenie
Krízové brzdenie
Zdroj: SuperDRIVE

Keď urobíte toto, budete mať pri brzdení nejaký ten meter k dobru

Ako správne brzdiť? To je tak trocha umenie, hlavne v zime. Technika všetko nezachráni.

Niekedy o tom, či sa nehoda stane, alebo sa nezrazíte, rozhodujú centimetre. Bolo by fajn mať v zálohe nejaký trik, ktorý by vám pomohol zabrzdiť na kratšej vzdialenosti.

Nejde pritom o žiadne zázraky. Iba o fyziku. Zázraky sa robiť nedajú a kto si myslí, že aj pri 80 kilometrovej rýchlosti zabrzdíte auto na dvoch metroch, ten sa naskutočne mýli. Žiaľ neraz na svoju vlastnú škodu.

Zdroj: SuperDRIVE

Ani keby ste mali najvýkonnejší superšport, či monopost formule jeden, nedokázali by ste to. Ale nezúfajte, existuje možnosť, ako skrátiť brzdnú dráhu na minimum. Existuje takzvané krízové brzdenie.

Je to postup, ktorý otvára tréning bezpečnej jazdy. Zo skúsenosti inštruktorov až 80% vodičov nevie naplno využiť potenciál bŕzd! Brzdy používajú iba veľmi nežne, vlažne – a namiesto zastavenia potom skončia v tom lepšom prípade v plechových častiach vozidla iného motoristu.

Zdroj: SuperDRIVE

Poviete si – veď sú to iba plechy, mohlo to dopadnúť aj horšie. Mohlo by to byť však aj lepšie. Netreba sa báť a je nutné prekonať isté zábrany, ktoré väčšina z nás má.

Zdroj: SuperDRIVE

Preto inštruktori bezpečnej jazdy SuperDrive učia vodičov nebáť sa poriadne šliapnuť, ba čo viac – dupnúť na brzdy. No a vďaka tomu mať pri prudkom brzdení nejaký ten meter k dobru. Viac sa už dozviete za nasledujúceho inštruktážneho videa. Časť z rád v ňom využijete v každom počasí. Hoci v prípade zimy platí viac, ako inokedy, že keď sa šmýka, treba spomaliť...


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: SuperDRIVE

Komentáre k článku


Stream naživo