2019-07-06 04:00:00
Poplatky za diaľničné nálepky
Ilustračné foto

Cestujete do Rakúska? Máme pár praktických rád

Rakúsko sa stáva čoraz obľúbenejšou nielen zimnou, ale aj letnou dovolenkovou destináciou pre Slovákov.

      Ponúka totiž rozmanité spôsoby trávenia dovolenkových dní. Okrem vysokohorskej turistiky, keďže jeho územie pokrýva mohutný alpský masív, sa dá v Rakúsku oddýchnuť pri viacerých jazerách, (napríklad veľmi známe je Neziderské jazero, Neusiedler See) alebo možno navštíviť niektoré z mnohých historických pamiatok.

      Susedmi Rakúska sú aj Slovinsko a Taliansko, takže rakúska diaľničná, či iná cestná sieť slúži ako tranzit pre slovenských motoristov, ktorí najčastejšie smerujú na chorvátske, talianske či slovinské pláže.

      Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR v tejto súvislosti upozorňuje, že cudzinci majú v rakúskom Tirolsku zákaz zísť z diaľnice, aby obišli tvoriace sa dopravné kolóny, prípadne sa vyhli plateniu poplatkov. „Toto nariadenie neplatí pre vodičov, ktorí hodnoverne preukážu zámer navštíviť konkrétnu oblasť pri odbočovaní na cesty prvej a druhej triedy,“ dodal rezort diplomacie, ktorý odporúča riadiť sa pokynmi rakúskej polície a diaľničnej spoločnosti.

      Zákaz sa týka jednostopových vozidiel, osobných motorových vozidiel aj nákladných vozidiel. Platí len počas víkendov - od soboty 7.00 h do nedele 19.00 h a mal by byť v platnosti do 14. septembra.
      Nemecký spolkový minister dopravy Andreas Scheuer už v súvislosti so zákazom uviedol, že vláda pracuje na žalobe proti Viedni. Opatrenie je podľa neho „silno diskriminačné“.

Cena a platnosť diaľničnej známky v Rakúsku na rok 2019:

      Motocykle:
      desaťdňová diaľničná známka: 5,30 eura
      dvojmesačná diaľničná známka: 13,49 eura
      ročná diaľničná známka: 35,50 eura

Zdroj: Asfinag


      Osobné autá:
      desaťdňová diaľničná známka: 9,20 eura
      dvojmesačná diaľničná známka: 26,80 eura
      ročná diaľničná známka: 89,20 eura

Zdroj: Asfinag

      Rakúsky správca diaľnice ASFiNAG zaviedol už tiež možnosť kúpiť elektronické diaľničné známky pre osobné vozidlá do 3,5 tony a motocykle. Pri kúpe je nutné zaregistrovať sa na stránke rakúskeho správcu diaľnic. Elektronickú známku si však musíte kúpiť najmenej 18 dní pred použitím. ASFINAG totiž zaviedol 18-dňovú ochrannú lehotu spotrebiteľa, počas ktorej si môže na elektronickej známke zmeniť evidenčné číslo, termín platnosti. Táto lehota neplatí pre právnické osoby..
      Okrem diaľničnej známky môžu byť niektoré úseky ciest v Rakúsku spoplatnené zvlášť. Sú to najmä horské cesty, tunely či mosty. Informácie o týchto úsekoch sa dajú zistiť napríklad na interaktívnej mape rakúskeho automotoklubu (ÖAMTC).
      Za jazdu bez platnej diaľničnej známky hrozí v Rakúsku pokuta vo výške od 120 až do 3000 eur. Pokuty sú udeľované aj vtedy, ak je známka nedostatočne nalepená, alebo vykazuje stopy opakovaného nalepovania.

Zdroj: Asfinag

      Známku je nutné nalepiť znútra na čelné sklo do ľavého horného rohu alebo do stredu za spätné zrkadlo. Na motocykli musí byť umiestnená na dobre viditeľnom mieste, najlepšie na nádrži.
      Maximálna povolená rýchlosť pre motocykle a osobné autá na rakúskych diaľniciach je 130 kilometrov za hodinu (km/h). Mimo diaľnic a obcí je maximálna povolená rýchlosť 100 km/h.
Niektoré výšky pokút za vybrané dopravné priestupky:
      Porušenie zákazu parkovania od 40 eur
      Prekročenie rýchlosti o 20 km/h od 36 eur
      Jazda pod vplyvom alkoholu od 600 do 3700 eur (nad 0,8 promile je vždy odoberaný vodičský preukaz)
      Nedanie prednosti v jazde od 73 eur
      Jazda na červené svetlo od 73 eur
      Použitie mobilného telefónu počas vedenia vozidla bez použitia hands-free sady od 25 eur

      Na rakúskych cestách mimo obce je vodič povinný mať vo vozidle signálnu vestu. Počas jazdy je povinnosťou aj použitie bezpečnostných pásov.

      Motorkári sú povinní nosiť helmy a musia jazdiť i počas denného svetla so zapnutým stretávacím svetlom.
      Deti mladšie ako 14 rokov, ktorých výška nepresahuje 150 centimetrov, sa smú prepravovať iba v detskej sedačke. V osobných motorových vozidlách a vozidlách s väčším počtom sedadiel (v tzv. minibusoch) sa smie na sedadle pre jednu osobu prepravovať iba jedno dieťa, pričom musí mať veku a vzrastu zodpovedajúco zaistenú bezpečnosť.
      
      Správy o stave dopravy z celého územia Rakúska a hlavných hraničných napojeniach do susedných štátov hlási pre všetkých vodičov v polhodinových intervaloch rozhlasová stanica Ö3.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: TASR, wwww.rakusko.sk; www.mojerakusko.sk; www.austria.info; www.medzinarodna-doprava.dashofer.sk

Komentáre k článku


Stream naživo