2019-04-09 11:30:00
Kontrola auta po zime
Kontrola auta po zime
Zdroj: Škoda auto

Takto sa správne postaráte o svoje auto po zime: Tu je päť tipov

Prvé jarné dni sú už za nami a je to čas, keď sa na Slovensku začína výraznejšie otepľovať.

Väčšina Slovákov začína plánovať prezutie svojhoauta na letné pneumatiky. Netreba však podceniť ani ostatné (ne)povinné úkony súvisiace s údržbou automobilu po zime. Škoda pripravila päť tipov, ktoré by ste nemali zanedbať pri príprave svojho auta na nadchádzajúcu sezónu.

Je to dôležité, lebo zima dá vozidlu poriadne zabrať. Sneh, mráz, posypová soľ, ale aj iný štýl šoférovania sa svojim spôsobom podpíše na vašom vozidle, a preto by ste nemali zanedbať kvalitný servis. „Mnohí vodiči dôkladnú údržbu svojho vozidla podceňujú, čo sa neskôr podpíše na trvácnosti rôznych častí automobilu, prevažne teda spotrebného materiálu. Okrem zvýšenej únavy materiálu však upozorňujeme aj na ďalšie riziká, ktoré prináša zlý technický stav vozidla,“ pripomína Róbert Hukel, vedúci popredajných služieb spoločnosti Škoda Auto Slovensko.

1. Zimné pneumatiky prezujte včas

S prezutím sa netreba zbytočne ponáhľať, ale ani to podceňovať. Prezutie na letné pneumatiky sa odporúča vtedy, keď priemerné denné teploty prekročia 7°C. Aj v prípade, že máte dosluhujúce zimné pneumatiky, určite sa ich nesnažte „dojazdiť“ počas jari. Zimná pneumatika sa správa výrazne inak pri vyšších teplotách, predlžuje brzdnú dráhu vozidla a zbytočne tak vystavujete riziku seba a svoje okolie. Ak sa ešte chystáte na lyžovačku, alebo na veľkonočné sviatky do hôr, prezúvanie odložte až po návrate. Pred samotným prezutím si skontrolujte, v akom stave sú vaše letné pneumatiky. Minimálna hĺbka dezénu je podľa zákona 1,6 milimetra, no bezpečná hĺbka dezénu je 4 milimetre. Ak skladujete pneumatiky vo svojej garáži na diskoch, uložte ich bokom na seba, alebo uložte do stojanu. Pneumatiky bez diskov nie je vhodné ukladať na seba, ale vedľa seba vo zvislej polohe, pričom ich nezabudnite minimálne raz za mesiac pootočiť. Ak nemáte priestor na skladovanie, zverte ich do rúk autorizovanému servisu. Tam sa o ne dobre postarajú a zároveň vás upozornia na ich stav a vek – teda či vyhovujú bezpečnostným požiadavkám.

2. Skontrolujte stav kvapalín

V domácich podmienkach môžete skontrolovať hladinu oleja (pri studenom motore) a  chladiacej kvapaliny, ktorá sa zasa meria pri zohriatom motore. Ak treba, olej dolejte. Ak vám uniká chladiaca kvapalina, navštívte čo najskôr autorizovaný servis. Začiatkom jari vymeňte nemrznúcu kvapalinu v ostrekovačoch za kvapalinu pre letné obdobie. Ľahšie odstraňuje organické nečistoty (mušky) a je menej agresívna voči gumičkám na stieračoch. Keď sú gumičky stieračov opotrebované a stratili po zime pružnosť, vymeňte ich. Ide o rýchlu a finančne nenáročnú opravu.

3. Oživte tesnenia a závesy

Skontrolujte a namažte všetky závesy dverí a kapoty, aby vás najbližšiu sezónu nestrašilo vŕzganie. Pozor na tesniace materiály okolo bočných dverí, veká batožinového priestoru, prípadne vedenia bočných okien. Tie nikdy nečistite agresívnym odmasťovacím prostriedkom. Na gumové tesnenia použite špeciálne prípravky, aby nestratili ochrannú vrstvu a svoju funkciu. Inak sa vám „odmenia“ a budete počúvať rôzne nepríjemné pazvuky počas prevádzky vozidla.

4. Dôkladne umyte a ošetrite lak karosérie

Po zime bývajú automobily zanesené nečistotami a nánosmi soli nielen na viditeľných miestach karosérie. Pokojne preto doprajte svojmu autu ručné umytie, ktoré odstráni aj zvyšky soli a nečistôt zachytených zvnútra za kolesami, na podvozku a na ďalších miestach, ktoré nie sú na prvý pohľad viditeľné. Pred použitím rôznych leštiacich, mazacích a konzervačných prostriedkov sa uistite, či sú povolené výrobcom vozidla v zmysle návodu na jeho obsluhu.

Zdroj: Škoda auto

5. Skontrolujte si technický stav vozidla

Ak ste počas zimy vymieňali žiarovky v svetlometoch, odporúčame aj kontrolu ostatných žiaroviek, náhradných žiaroviek a poistiek. Nastavenie stretávacích, diaľkových a prípadne aj hmlových svetiel už radšej prenechajte odborníkom. Opticky skontrolujte stav brzdových kotúčov a platničiek. Vizuálne sa dá tiež skontrolovať stav tlmičov, či sa v zimnej sezóne po extrémnej námahe nepoškodili a nevytiekli. Ak nájdete akýkoľvek nedostatok v technickom stave svojho vozidla, odporúčame konzultáciu s autorizovaným servisom, ktorý odborne posúdi, či je nutná výmena opotrebovaného dielca.

Autorizovaný servis pomôže

Aj keď si viete skontrolovať olej a vymeniť žiarovku, náročnejšie úkony určite zverte do rúk odborníkom v autorizovanom servise. Budete mať tak istotu, že ste nič neprehliadli a zároveň zvýšite svoju bezpečnosť na cestách. Pracovníci servisu pomocou prístrojov prehliadnu nielen podvozok, nápravy, olejovú vaňu, ale aj brzdnú sústavu. Keď je vaše auto vybavené asistenčnými systémami, ako je napríklad front assistant, alebo adaptívny tempomat, dajte si ich prekontrolovať. Tiež vám skontrolujú a vyčistia klimatizáciu, ktorú môžete znova naplno využívať od prvých teplejších dní až do neskorej jesene.

V autorizovaných servisoch sa vyškolení mechanici vedia správne postarať o vaše auto. Neodborné zásahy do auta, či zanedbanie niektorých úkonov totiž zvyšujú bezpečnostné riziko. Využívanie autorizovaného servisu má okrem odbornej starostlivosti aj ďalšie výhody. Napríklad majitelia automobilov značky Škoda, ktorí pravidelne využívajú služby vybraného autorizovaného servisu, majú k dispozícii automaticky a zdarma službu Doživotná garancia mobility. V rámci nej môžu pri nečakanej poruche alebo pri inom probléme s automobilom využívať pomoc 24 hodín denne, 365 dní v roku od asistenčnej služby Škoda Assistance v Slovenskej republike, aj v zahraničí.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo