2018-12-01 05:55:00
Zimné pneumatiky 185/65 R15
Zimné pneumatiky 185/65 R15 pre sezónu 2016
Zdroj: ADAC

Zimné pneumatiky? Zimné pneumatiky! Prečo, kedy, kde?

Toto ste o zimných pneumatikách možno nevedeli. Opakovanie je však matkou múdrosti.

Prinášame v kocke základné informácie o zimných pneumatikách. Aké sú prednosti zimných pneumatík, predpisy a ideálny čas pre prezutie? Známy výrobca zimných pneumatík Goodyear pripomína vodičom, že by nemali čakať na prvý sneh, alebo až na Vianoce, než prezujú na zimné pneumatiky. Tu sú dôvody, prečo neváhať s výmenou:

1.          Čo sú to zimné pneumatiky?

Zimné pneumatiky sú iné ako pneumatiky letné. Sú vyrobené z odlišnej, mäkšej zmesi, aby boli dostatočne pružné aj pri nízkych teplotách. To im spolu so špeciálnym dezénom behúňa prepožičiava vynikajúcu priľnavosť v zimných podmienkach na snehu, aj na zľadovatenej vozovke. Zvyšujú bezpečnosť jazdy, pretože zlepšujú trakciu a priľnavosť pri brzdení.

2.           Kedy jazdiť na zimných pneumatikách?

Zhruba od začiatku novembra do polovice apríla, teda v najchladnejších mesiacoch roka. Ak klesne teplota už pod 7 ° C, zimné pneumatiky sú vhodnejšie ako letné. Kedy je ten správny moment na výmenu zimných pneumatík? Niektorí odborníci hovoria, že ideálny čas na výmenu zimných pneumatík nastáva, ak priemerná denná teplota neprekročí sedem stupňov Celzia tri dni po sebe.

3.           Aké sú výhody zimných pneumatík?

Pri brzdení v zime môžu zimné pneumatiky v porovnaní s letnými pneumatikami skrátiť brzdnú dráhu až na polovicu. Pri brzdení na snehovej pokrývke z rýchlosti 50 km/h môže váš automobil vybavený zimnými pneumatikami zastaviť po 26,4 metroch – so štandardnými letnými pneumatikami by na zastavenie potreboval 77,9 metra. Zimné pneumatiky Goodyear majú vynikajúci brzdný výkon vďaka optimalizovanému rozloženiu drážok a skoseným plochám behúňa, čo zlepšuje priľnavosť, brzdný výkon a trakciu na zasnežených a namrznutých cestách.

Okrem toho sú zimné pneumatiky aj zárukou vynikajúcej ovládateľnosti a dobrej reakcie vozidla pri riadení počas zimných podmienok. Zabraňujú, aby vodič stratil kontrolu nad vozidlom. Zimné pneumatiky obsahujú početné hrany a priečne drážky, ktoré sa zarezávajú do snehu a zlepšujú tak záber.

Kratšia brzdná dráha aj ovládateľnosť znamenajú, že vodiči v nepriaznivom zimnom počasí môžu úspešne zdolávať napríklad kopce, mosty, alebo ostré zákruty. V zimnej prevádzke okrem toho zimné pneumatiky víťazia nad letnými, aj pokiaľ ide o odolnosť a životnosť.

4.           V ktorých členských krajinách EU sú povinné zimné pneumatiky?

Predpisy pre používanie zimných pneumatík sa v Európe výrazne líšia. Žiadne pravidlá ich neupravujú napríklad na Islande, v Spojenom kráľovstve, v Írsku, Dánsku, Belgicku, Holandsku, na Ukrajine, alebo na Cypre. Naopak povinné pre všetky vozidlá sú zimné pneumatiky v určitom pevne stanovenom období a na všetkých cestách - bez ohľadu na aktuálne poveternostné podmienky - v krajinách Nórsko, Fínsko, Rusko, Bielorusko, Chorvátsko, Bosna a Hercegovina, Macedónsko a Slovinsko. V záujme bezpečnej cesty na dovolenku Goodyear odporúča pred jazdou dobre sa oboznámiť s predpismi v každej konkrétnej krajine.

4.           Kedy treba mať zimné pneumatiky u nás?

Na Slovensku povinnosť mať zimné pneumatiky určuje Zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke. Ako pripomína hovorkyňa Policajného zboru (PZ) Denisa Balogová: „Zákon hovorí, že ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vodič osobného auta môže takéto vozidlo použiť v cestnej premávke, len ak má na všetkých nápravách zimné pneumatiky.” Nákladné vozidlá môžu na našich cestách jazdiť v čase od 15. novembra do 31. marca len ak sú vybavené zimnými pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav. Mimo tohto obdobia v prípadoch, ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad a námraza.

Ak vás pri cestnej kontrole prichytia policajti bez zimných pneumatík a na vozovke je súvislá vrstva snehu resp. ľadu, hrozí vám pokuta v blokovom konaní až do výšky 60 eur v prípade fyzickej osoby a 3500 eur v prípade právnickej osoby. Polícia vás nemusí len pokutovať, ale môže vám zakázať ďalšiu jazda motorovým vozidlom, alebo vám prikáže automobil odkloniť mimo cestu.

Nezabudnite, ojazdené pneumatiky nepatria do kontajnera ani do lesa. Máte právo ich nechať zadarmo v ktoromkoľvek pneuservise alebo predajni pneumatík.
Viac info na www.eltma.sk


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: GoodYear

Komentáre k článku


Stream naživo