2018-09-07 04:55:00
Interior Shampoo, hoover vents
Interior Shampoo, hoover vents before starting
Zdroj: © Autoglym

UV žiarenie a slnko pôsobia škodlivo na plasty v interiéri

Sila slnečných lúčov, umocnená svietením cez sklo dokáže v priebehu pár minút vyhriať interiér auta na vysoké teploty.

To negatívne ovplyvňuje kvalitu vzduchu vo vozidle. UV žiarenie uvoľňuje z plastov jedovaté látky. Dá sa s tým niečo robiť? Veď aj toto leto vystavilo naše autá extrémnym teplotným skúškam.

V automobiloch trávime čoraz viac času nielen my, ale aj naše deti. Preto by sme mali dbať na to, aby bolo prostredie vo vozidle čisté, bezpečné a zdravotne nezávadné. Hoci sú plasty, ktoré sú v automobilovom priemysle využívané na výrobu interiérových častí, tepelne stabilné, k úniku emisií predsa len dochádza. Tieto drobné čiastočky potom zostávajú usadené aj na vstupoch a výstupoch klimatizácie. Takže keď si sadnete auta, zapnete klimatizáciu naplno, aby sa v aute dalo existovať – a dýchate takýto znečistený vzduch nielen vy, ale aj vaše ratolesti.

Zdroj: © Autoglym
Zdroj: © Autoglym

Je preto dôležité pravidelne čistiť klimatizáciu. Klimatizáciu si už dnes človek nemusí chodiť čistiť do servisu. „Existujú prípravky, vďaka ktorým je vyčistenie klimatizácie otázkou dvadsiatich minút aj v domácich podmienkach,“ hovorí Igor Zajac z firmy Ebix, ktorá na Slovensku zastupuje britskú značku autokozmetiky Autoglym.

Zdroj: © Autoglym
Zdroj: © Autoglym

Niekedy nestačí vyčistiť len klimatizáciu. Koľkokrát ste vy alebo vaše deti niečo v aute rozliali? Zmrzlinu, nápoj, alebo omáčku? Utreli ste to papierovou utierkou a mysleli si, že je všetko v poriadku. Živé baktérie, ktoré sú prítomné v takýchto jedlách a nápojoch, však nestačí zbežne utrieť. Vplyvom tepla a vlhkého nevetraného prostredia sa môžu množiť a vznikajú nepríjemne zapáchajúce plesne. Ich spóry sa navyše dostávajú do ovzdušia a ich vdýchnutím oslabujeme náš imunitný systém. U detí sa môžu vyskytovať alergie a časté choroby.

Zdroj: © Autoglym

 „Na takýto typ škvŕn existuje špeciálne vyvinutý odstraňovač s bio-aktívnym zložením, aby spoľahlivo hubil plesne a baktérie. Dokonale vyčistí čalúnenie, koberce, autopoťahy a všetky druhy tkanín a navyše zanechá príjemnú vôňu,“ dodáva Igor Zajac.

V časoch, keď sa auto stáva našim druhým domovom, by sme rozhodne nemali zanedbávať starostlivosť o interiér menej, než starostlivosť o obývačku. Hoci sú autá určené na to, aby nám slúžili, je rozdiel, aký zážitok si z ich používania odnesieme. Nikto predsa nechce bývať v zapáchajúcom, nepohodlnom byte. Prečo by potom malo byť také vaše auto?


AUTOR: © Zoznam/jv

Komentáre k článku


Stream naživo