2018-06-14 06:00:00
Eltma, recyklácia,ojazdené pneumatiky
Kam s pneumatikami
Zdroj: Eltma

Vymeňte svoju starú – najlepšie sa jej zbavte úplne zadarmo

Viete, kam vlastne s ojazdenými pneumatikami? Do prírody určite nie!

Ojazdené pneumatiky často končia na ilegálnych skládkach v lese. Sú hrozbou pre životné prostredie i pre človeka. Odpoveď na dilemu kam s nimi, však pozná priamo zákon.

Existuje zákon, ktorý pneuservisom a predajcom ukladá povinnosť spätného zberu opotrebovaných pneumatík. Zadarmo. Vedeli ste o tom? Ako vyzerá jeho uplatňovanie v praxi?

Rozklad gumenej pneumatiky trvá v prírode 200 – 300 rokov. Je to neskutočne dlho. Okrem toho má vedľajší efekt takéhoto rozkladu ďalekosiahle následky. Pneumatika ponechaná v lese môže ľahko vzbĺknuť a pri horení sa uvoľní množstvo škodlivých látok. Pri hasení sa dostanú hlboko do zeme, lebo voda rozpustí zvyšky po zhorení. Čierne skládky sú vážnou hrozbou. Vieme jej však zabrániť a ojazdené pneumatiky ďalej spracovať do iných produktov.

Zdroj: Eltma

Zo spracovaného granulátu môžu vzniknúť povrchy pod športoviská, protihlukové steny, rohože. Rozdrvená pneumatika si totiž zachováva svoje vlastnosti ako elasticita, tlmivosť, odolnosť voči UV žiareniu a zdravotná nezávadnosť. Aby sa však namiesto hromadenia v lese pneumatiky rozumne zužitkovali, musia sa dostať do správnych rúk. V tomto prípade späť do pneuservisu, alebo do predajne pneumatík. Je jedno či kamennej, alebo internetovej prevádzky. Tie sú povinné odobrať späť zber pneumatík a to zadarmo. Zakotvené je to už i v zákone, napriek tomu sa zdá, že mnoho motoristov o tomto svojom práve netuší, prípadne má pochybnosti. Ako to teda je?

Zdroj: Eltma
Zdroj: Eltma

Spätný zber pneumatík je zo zákona zadarmo

Legislatíva povinnosť spätného zberu ukladá veľmi jasne. Od 1.1. 2016 platí na Slovensku nový Zákon o odpadoch č.79/2015, ktorý bol niekoľkokrát novelizovaný a podľa neho každý subjekt, ktorý predáva pneumatiky alebo ich prezúva aj bez ich predaja, musí zadarmo zabezpečiť spätný zber ojazdených pneumatík. To bez ohľadu na značku pneumatiky a bez podmienky viazania na kúpu novej pneumatiky, alebo iného tovaru. Možnosť spätného zberu majú aj obce, a to na miestach určených všeobecne záväzným nariadením a po uzatvorení zmluvy s výrobcom, alebo Organizáciou zodpovednosti výrobcov (OZV), ktorou je napríklad ELT Management Company Slovakia s.r.o. Tá sa v danej súvislosti snaží šíriť osvetu a informovať tak spotrebiteľov i distribútorov.

Ľahko sa môže stať, že distribútor odmietne pneumatiky prevziať, nemá označené miesto spätného zberu a zber vykonáva dokonca iba za poplatok. Spotrebiteľ má však plné právo na bezplatný odber, cena zaň je totiž už zahrnutá v kúpnej cene pneumatiky a uvedená na bločku. Dobrou správou je, že počet miest spätného zberu sa neustále zvyšuje, pribúdajú spolupracujúce obce, mesačne ide až o 100 miest.

Zdroj: Eltma

Do spätného zberu sa zapájajú i obce

Obce mávajú frekventované ilegálne skládky, lebo im dlhodobo chýbajú jasne stanovené miesta zberu. Miesto spätného zberu pneumatík v obci určí všeobecne záväzné nariadenie. Informácie dopĺňa Peter Gallovič z Enviromentálnej poradenskej agentúry (EPA): Rozšírená zodpovednosť výrobcov, ktorá bola v novom Zákone o odpadoch posilnená od 1.1.2016 znamená, že výrobcovia ustanovených výrobkov sú povinní zabezpečiť a financovať aj nakladanie s odpadmi z uvedených výrobkov. Systém zodpovednosti výrobcov pneumatík je v Zákone o odpadoch na základe zodpovednosti a iniciatívy najväčších výrobcov pneumatík. Je to významný počin, lebo odpadová pneumatika bola dlhý čas „bezprízorný“ odpad. V právnom predpise nebolo vymedzené, kto je zaň zodpovedný. Preto sa pneumatiky často hromadili v obciach na čiernych skládkach. Obce zabezpečovali nakladanie s týmto odpadom, hoci to nie je komunálny odpad. Súčasná právna úprava jasne vymedzuje systém nakladania s týmto odpadom. V praxi ale ešte stále nie je situácia ideálna. Neustále je potrebné s obcami pracovať a vysvetľovať, v ktorej obci je táto možnosť zberu potrebná a v ktorých nie.“

Radim Filák z organizácie ELTMA radí, čo v prípade, ak si nie ste istí správaním pneuservisu či predajne: „Ak by pneuservis vyžadoval peniaze za spätný zber, išlo by o vážne porušenie zákona. Toto porušenie môže motorista nahlásiť na okresnom úrade, alebo Slovenskej inšpekcii životného prostredia. Odporúčame tiež uschovať si blok z kúpy pneumatiky, pretože práve na ňom je uvedený recyklačný poplatok.“

Zdroj: Eltma
Zdroj: Eltma

Do osvety sa zapojili i známe osobnosti

ELTMA podporuje aj konferencie na témy odpadov a ekológie a nedávno začala spoluprácu so známymi hercami a komikmi Evelyn a Štefanom Martinovičom. „O všetkých právach a povinnostiach sa snažíme šíriť informácie čo najkomplexnejšie. Každý z nás môže pre prírodu niečo spraviť,“ dplnil R. Filák.

Herci osvetu podporujú na svojich sociálnych sieťach formou zábavných videí a fotiek. „Snažím sa žiť ekologicky a priznávam, že patrím medzi tie ženy, ktoré netušia, čo s pneumatikami, tentoraz myslím tie gumené,“ hovorí so smiechom Evelyn a pokračuje, „preto uvítam, keď ma o problematike niekto informuje a ja to posuniem ďalej. Rozhodla som sa tak informovať o možnosti bezplatného spätného zberu pneumatík. Nemali by sme si našu planétu špiniť ešte viac.“

No a  Števo Martinovič na sociálnej sieti zverejnil celé video, v ktorom ukazuje, ako sa v priebehu pár minút zbaviť nepotrebnej pneumatiky. Pozrite si ho aj vy:


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: eltma.sk

Komentáre k článku


Stream naživo