2018-05-22 06:05:00
e-matrica
Maďarská stránka na kúpu e-matrice

Pokuta po roku – alebo chce na tom niekto zarobiť?

Ak cestujete do zahraničia, dajte si dobrý pozor pri kúpe diaľničnej známky.

Nielen preto, že jazda bez nich sa nevypláca, ale naopak „odmeňuje“ pokutou. Nna mieste, ak zaúradujú policajti pri kontrole úhrady. Ale aj takmer rok po návrate domov vás môže prekvapiť žiadosť, aby ste zaplatili. Znova. Lenže, pamätáte sa, kde ste boli pred rokom?

Mnohí si dnes po nákupe v obchode nezoberú pokladničný doklad. Podľa viacerých ľudí je to zbytočná vec. Lenže ak chcete neskôr niečo reklamovať, máte smolu. V prípade diaľničných známok by bolo ešte ťažšie dokazovať, že ste zaplatili, ak nemáme doklad. Preto si blok, či iné doklady od nákupu diaľničných poplatkov určite dobre uschovajte! Rok je minimum, pre istotu aj dlhšie.

Pýtate sa načo a ako dlho? Nuž, ak sa vám po roku ozve advokátska kancelária a bude chcieť od vás vymáhať pokutu za to, že ste nezaplatili, oceníte svoju predvídavosť. Že je to nemožné?! Ale kdeže, máme konkrétny prípad – a možno nie je jediný. Náš čitateľ však nespanikáril, nezaplatil. Bol si istý, že ide o nedorozumenie. Alebo žeby niečo iné?

Problém, za ktorý nemôže

Bol presvedčený, že to nie je jeho chyba zachoval chladnú hlavu a začal sa brániť. Poďme však na to pekne po poriadku. Náš čitateľ Ján z Litovského Mikuláša (jeho celé meno je v redakcii) nám napísal:

„V júli 2017 som bol na dovolenke v Maďarsku. Cestoval som autom, preto som si včas, teda ešte na konci júna kúpil maďarskú diaľničnú známku (e-matrica) cez Autoklub Slovakia Asistance (ASA) na stránke www.asaauto.sk

Pred pár dňami t.j. takmer po roku mi prišla výzva z nemenovanej slovenskej advokátskej kancelárie na zaplatenie pokuty za pohyb po maďarskej diaľnici bez poplatku. Z fotografie nie je celkom jasné, že ide skutočne o moje auto. Táto advokátska kancelária vymáha pohľadávky pre maďarskú stranu. Keďže som po roku už matricu samozrejme nemal, mohol som a aj som poslal, výpis z môjho účtu o zaplatení a sprievodný mail:

Dobrý deň, pod identifikačným číslom 11........37 som dostal výzvu na zaplatenie sankčného poplatku za údajné nezaplatenú maďarskú známku v júli 2017. Uvedenú známku som platil bankovým prevodom cez asaauto ako vidno z priloženého  výpisu. 

Ešte si spomínam, že pracovníčka, ktorá to ma u nich na starosti urobila chybu a poslala mi výpis matrice na úplne iné auto. Potom som to reklamoval a prišlo mi potvrdenie s ospravedlnením, že je všetko v poriadku. Ale zrejme to nedotiahla do konca ako vidím. Ja som si svoju povinnosť splnil tak nevidím dôvoď na platenie sankcie. V prípade ďalšieho postupu ma prosím kontaktujte mailom alebo telefonicky. 

To kancelárii „samozrejme“ nestačilo, advokátska kancelária mi poslala obšírny list, v ktorom „vysvetľuje“, čo všetko mal a vraj neurobil. Bola to prvá odpoveď právnickej firmy po tom ako som im poslal výpis z účtu o zaplatení matrice.

Náš čitateľ nelenil a čulo komunikoval s ASA, aby mu poslali aj sken potvrdenia, ktoré preukáže, že známku nielen zaplatil, ale že ju ASA aj zadala do systému. Obrátil sa na ASA auto so žiadosťou:

Dobrý deň, posielam vám kópiu mailu, čo som posielal právnickej kancelárii, ktorá odo mňa vymáha pokutu za vraj nezaplatenú diaľničnú známku z júla 2017

Žiadam vás o vysvetlenie.

 

Z ASA mu poslali scan zakúpenej matrice a odpoveď:

Dobrý večer,

leto 2017 bolo veľmi silné čo sa týkalo odberu maďarských diaľničných známok.

Áno je pravda, že práve Vám bola nedopatrením poslaná cudzia diaľničná známka ale nie Vaša chybná známka.

V tom danom dni Vám bola vybavená aj Vaša diaľničná známka a to v súlade s Vašou objednávkou.

Takže v tomto prípade si dovolím nesúhlasíť s Vašim vyjadrením žeby nebolo niečo z našej strany dotiahnuté.

V prílohe Vám zasielam sken Vašej diaľničnej známky, ktorý je toho dôkazom.

Tým pádom chyba musela nastať na maďarskej strane nie na našej.

S pozdravom,

Sekretariát

Autoklub Slovakia Assistance s.r.o.
Bosákova 3
851 04 Bratislava

tel: 00421 2 492 05 901

sekretariat@asaauto.sk
www.asaauto.sk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poslal kancelárii potrebné dokumenty z elektronického bankovníctva, ktoré dokazujú, že známku uhradil a boli zadané správne údaje o jeho vozidle.„Toto som aj s kópiou technického preukazu (keďže to po mne advokátska kancelária vyžadovala), znovu odoslal a čakám na odpoveď, či to už bude v poriadku,“ napísal čitateľ Ján a dodáva: „Je to varovanie pre vodičov, aby si aj rok odkladali potvrdenia o zaplatení známok, lebo nemôžu vedieť, či v čase pohybu po maďarských diaľniciach náhodou nezlyhá systém evidencie a nebudú musieť aj po roku spätne niečo dokazovať a platiť.

Ak by som matricu kúpil niekde na čerpacej stanici, určite by som sa po takom čase ku kópii nedostal. A mimochodom – nejde náhodou o zámer? Veď je to dobrý job takýmto spôsobom vymáhať po takom dlhom čase pohľadávky, o ktorých chudák vodič už dávno nemá ani len tušenia...“

Kde teraz kúpiť e-matricu?

Ešte jedna vec je zaujímavá na prípade. Čitateľ z Liptovského Mikuláša mal šťastie, že uhradil známku na maďarské diaľnice cez elektronické bankovníctvo a mal odloženú aj mailovú komunikáciu s ASA. Dokonca sa im aj poďakoval za pomoc:

Dobrý deň, ďakujem za informáciu o poslanie kópie matrice. Ak by som to nekúpil u Vás ale niekde na pumpe asi by som ťažko dokazoval takmer po roku, že som mal matricu kúpenú. Môžete si to dať do reklamy, prečo kupovať známky u Vás...

Nič také na stránke  Autoklub Slovakia Asistance však nie je. Naopak, zaujímavosťou je, že na stránke www.asaauto.sk už e-matricu, teda známku pre maďarské diaľnice a rýchlostné cesty nekúpite on-line. Je tam informácia, že sa kúpiť dá, cenník, ale aj upozornenie, že si ju môžete kúpiť iba osobne, od pondelka do štvrtka od 09:00 do 11:00 a od 14:00 do 16:00. V piatok len od 09:00 do 11:00.

Pre ľudí z Bratislavy a okolia to je alternatíva. Ale napríklad motoristi z Liptovského Mikuláša, podobne ako náš čiateľ Ján a ostatných lokalít Slovenska sa musia spoliehať na on-line nákup prostredníctvom maďarskej stránky. Lenže tá je aj po prepnutí do anglickej verzie iba čiastočne anglická a väčšina informácií je stále maďarská. Ak neviete po maďarsky – smola.

Zrušila maďarská spoločnosť, ktorá zabezpečuje predaj elektronických diaľničných známok pre ASA možnosť predaja? Keď som sa snažil dovolať na sekretariát ASA včera pár minút po 16-tej, nikto mi už telefón nezdvihol. Skúsime to znova, aby sme sa dozvedeli, prečo už nefunguje možnosť kúpy cez ich internetovú stránku. Možno je to servisný poplatok 190 forintov za nákup známky, ktorý sa doteraz neúčtoval, ktovie...


AUTOR: © Zoznam/red

Komentáre k článku


Stream naživo