2017-10-29 14:15:00
Ako neprepravovať pneumatiky
Ako neprepravovať pneumatiky
Zdroj: Allianz

Takto nikdy neprevážajte pneumatiky – sú pri náraze smrteľne nebezpečné!

Je tu sezóna hromadného prezúvania pneumatík. Veľa vodičov ich skladuje doma a prezúva v pneuservise.

Nielen nedostatok priestoru v pneuservisoch, ale aj  náklady na skladovanie spôsobujú, že si veľká časť vodičov odváža uskladniť svoje pneumatiky pri prezúvaní domov. Batožinový priestor menších áut však mnoho ráz je malý na to, aby sa doň zmestili všetky štyri.

Možno aj vy to urobíte jednoducho: sklopíte zadné sedadlá. Chyba! Možno si ani vy neuvedomujete, že pri náraze môžu vážne ohroziť váš život. Dokážete si predstaviť, čo spôsobí pneumatika voľne ložená vnútri auta?

Poisťovňa Allianz sa rozhodla urobiť špeciálny crash test. Ukázala v ňom majiteľom a prevádzkovateľom áut, ako nevoziť práve v týchto dňoch do servisov zimné pneumatiky. Keď si ich nechajú namontovať, odvážajú potom zase letné plášte späť. Ak ich len tak uložia do kufra so sklopenými zadnými sedadlami, môžu v prípade nehody prísť k vážnej ujme na zdraví.

Zdroj: Allianz

Vo výskumnom centre v Ismaning pri Mníchove teda naložili do kufra VW Golf sadu pneumatík a vozidlo v rýchlosti 40 km/hod čelne narazilo do pevnej prekážky.

„Pneumatika samotná váži od 15 do 20 kilogramov a pre SUV až 25 kg. V prípade nárazu môže pneumatika umiestnená v kabíne vozidla vyvinúť silu dopadu približne 750 kg pri náraze na predné sedadlá. Ak navyše použijete pneumatiky obuté na diskoch, bude hmotnosť aj vyvinutá sila väčšia“, uviedol Carsten Reinkemeyer - vedúci výskumu bezpečnosti v Allianz centre pre technológie.

Zdroj: Allianz

Odporúča teda pneumatiky v kufri pripútať silným popruhom. Ak sa tam už štvrtý kus nezmestí, je možné ho podľa neho umiestniť a zakliniť v priestore nôh za predným pravým sedadlom. Na sedadle spolujazdca by však v takom prípade nemal nikto sedieť.

Jozef Vydra
ZDROJ: AllianzTv

Komentáre k článku


Stream naživo