2017-07-13 11:55:00
Zápchy v Bratislave
Ilustračné foto
Zdroj: SITA

Cestujete do zahraničia? Tento víkend to bude nápor na nervy!

Čakajú vás zápchy, kolóny a čakanie. Môže za to uzavretý Brenner a kolóny pri meste Ptuj.

Tento víkend sa už musíte pripraviť na pravú letnú cestovné horúčku za slnkom a vytúženou dovolenkou. Prázdniny sa začínajú v Severnom Porýní-Vestfálsku a na juhu Holandska.

Rakúsky tunel Arlberg je uzavretý do októbra
Ťažké časy sa začali pre cestujúcich v Tirolsku a Vorarlbersku. Na ceste SS 16 pre náročnú opravu uzavreli až do 2. októbra arlberský tunel. Počas tohto obdobia bude doprava odklonená cez paralelný priesmyk Arlberg. Aj mimo špičky tam dochádza k strate 15 až 20 minút. No cez prázdniny však očakávajte dlhotrvajúce dopravné zápchy. Spomínaná strata času sa môže výrazne zvýšiť.

Hodinové kolóny pri slovinskom Ptuji
Pre stavbu diaľnice A4 v Slovinsku medzi mestom Ptuj a hraničným priechodom Macelj/Gruskovje sa tvoria dopravné zápchy a naberiete tam meškanie. Najmä cez víkendy je zdržanie v kolóne často aj na niekoľko hodín. ÚAMK odporúča obchádzať toto miesto cez hraničný priechod Zavrč alebo Trnovec, ďalej na Varaždin a po diaľnici A4 sa dostanete do Záhrebu. Aj tam však očakávajte zdržanie, väčšinou v trvaní desiatok minút.

Dopravné obmedzenia v Rakúsku
Od pondelka 10. júla do nedele 3. septembra opravujú v Rakúsku pred Viedňou diaľnicu A23. Opravuje sa tam vozovka a dva tunely (Stadlau a Hirschstetten) medzi exitmi Stadlau a Hirschstetten. V každom smere je prejazdný len jeden jazdný pruh. Ak by ste teda smerovali na juh Európy napríklad z Moravy, spoločnosť Asfinag - tamojší správca komunikácií, odporúča miesto obchádzať zjazdom z diaľnice A5 na rýchlostnú cestu S1 a ďalej potom pokračovať po diaľnici A22, ktorá vedie od Znojma.

Uzavretá Brennerská diaľnice A22
V nedeľu 16. júla bude od 6:45 do cca 9:45 hodín úplne uzavretá talianska časť brennerskej diaľnice A22 medzi exitmi Sterzing a Bixente. Uzavretá bude aj súbežná cesta SS 12 medzi obcami Sterzing a Mittewald (Franzensfeste) a tiež neďaleká železničná trať. Dôvodom uzávierky je likvidácia nájdenej nevybuchnutej bomby z druhej svetovej vojny. Kto nechce čakať, môže miesto obísť cez Reschenpass, Jaufenpass alebo údolie Pustertal. Obchádzková trasa je však vhodná len pre osobnú dopravu.

Ceny pohonných látok
Mierne klesli takmer vo všetkých sledovaných štátoch v zahraničí. Len v Maďarsku a v Slovinsku nepatrene vzrástli ceny pohonných látok. Na našom trhu stúpla cena Naturalu 95, ale nafta a LPG zaznamenali mierny pokles.

Jozef Vydra
ZDROJ: ÚAMK ČR

Komentáre k článku


Stream naživo