2017-04-11 06:00:00
Brzdiť málo a opatrne
Brzdiť málo a opatrne sa nevypláca
Zdroj: Engineering Explained

VIDEO: Ak brzdíte mierne a dlho, ničíte si brzdy!

Termokamera prináša dôkaz, že dlhým a miernym brzdením nič neušetríte, iba si ničíte auto.

Stačí totiž naozaj iba málo na to, aby sa teplota brzdových kotúčov vyšplhala na trojcifernú hodnotu. Aj trvalým ľahkým brzdením ich možno zlikvidovať.

Asi nemusíme nikoho presviedčať, že sa brzdy pri používaní zahrievajú. To je ich princíp činnosti - menia totiž kinetickú energiu auta na teplo prostredníctvom trenia. Znižujú tým rýchlosť jazdy auta. Že sa pritom môžu zahrievať do naozaj veľmi vysokých teplôt, že dokonca až svietia, ste možno už videli na fotografiách, či priamych prenosoch z rôznych pretekov, ktoré sa išli po tme – napríklad 24 hodín LeMans.

Na rozdiel od pretekov, kde je zaťaženie bŕzd extrémne, sa niečo také udeje pri bežnej jazde po ceste iba veľmi zriedkavo. Brzdy sa však zahrievajú dosť aj pri pomerne malom, takpovediac minimálnom zaťažení. Vidno to dobre aj na videu Jasona Fenskeho, ktorý sa snaží populárnou formou priblížiť motorizmus masám. Odmontoval zadné koleso na svojej Honde S2000 a termokameru namieril na brzdu. Potom naštartoval a pri zhruba 3000 otáčkach začal mierne ťahať za ručnú brzdu.

Zdroj: Engineering Explained
Zdroj: Engineering Explained

Skutočné ostré brzdenie napríklad z rýchlosti 100 km/h by znamenalo neporovnateľne väčšiu záťaž. No aj pri takomto nízkom zaťažení sa teplota kotúča dostáva až na 140° C. Jason neuvádza, ako intenzívne ťahal za ručnú brzdu. Pri zaradenom prvom prevodovom stupni je krútiaci moment pomerne veľký, nevidno výrazný pokles otáčok motora. Je pritom zaujímavé, že brzdová doštička je výrazne teplejšie ako brzdový kotúč. Ak je nasadený hliníkový liaty disk, preberá od brzdy časť tepla, čím pomáha s jej chladením. Počas jazdy prúdi okolo kolesa aj brzdy oveľa viac vzduchu, ako počas skúšky pri stojacom aute v garáži. No určite to stačí ako demonštratívna ukážka.

Zdroj: Engineering Explained
Zdroj: Engineering Explained

Do podobného stavu sa brzdy dostanú aj pri trvalom ľahkom brzdení napríklad pri schádzaní dlhých kopcov. V takom prípade je vhodné skombinovať brzdenie motorom s krátkymi intervalmi intenzívneho zošliapnutie brzdového pedálu, počas ktorých auto pribrzdíte. Inak sa vám môže stať, že pred jednou zo zákrut sa pedál brzdy zrazu prepadne a problém je na svete.  Nesmiete zabudnúť na pravidelnú a včasnú výmenu brzdovej kvapaliny. Bod varu novej kvapaliny kategórie DOT 3 je približne 200° C. Kvapalina je však hydroskopická, takže nasáva vlhkosť z okolitého prostredia, čím sa znižuje jej bod varu. Pri ostrom brzdení jej teplota môže prekročiť znížený bod varu a dôjde k vzniku bubliniek. Z nestlačiteľnej kvapaliny sa stane stlačiteľný plyn. Brzdy stratia veľkú časť svojej účinnosti. To je to posledné, čo potrebujete v momente, keď  musíte ostro zabrzdiť.

Jozef Vydra
ZDROJ: Engineering Explained

Komentáre k článku


Stream naživo