2016-12-15 05:30:00
Fortis GM V6
Fortis GM V6

Vianoce pred dverami: netradičné chronometre pre motoristov

Viete, čím určíte potešíte každého chlapa? Spomedzi šperkov majú najradšej autá – a hodinky...

V automobilizme a hlavne v motoristickom športe záleží na každej tisícine sekundy. Dianie v motorizme, podobne ako v letectva, sprevádza presné meranie času. Presné hodinky nestačia, majú to byť chronometre. Teda stopky, či hodinky s možnosťou čo najpresnejšieho merania času. Známe značky sa „motajú“ okolo áut už roky. Nielen pri pretekoch, ale aj v tom bežnejšom živote.

Športové autá a hodinky k sebe neodmysliteľne patria. Hodinárske firmy to veľmi dobre vedia. Predajne sú už dlhé roky doslova prepchaté nehorázne predraženými chronografmi prevažne švajčiarskych značiek, inšpirovaných svetom motoršportu, alebo športových áut. Je to imidžová záležitosť, veď kto dnes, v ére inteligentných telefónov a telemetrického softvéru vlastne potrebuje hodinky? Hoci Heuer Carrera, Monza, či Monaco, Omega Speedmaster, Rolex Daytona, alebo Chopard Mille Miglia sú tie pravé a správne značky hodiniek, ktoré asi pozná každý fanúšik motorizmu, Ak chcete potešiť srdcom pravého muža a motoristu, ani za podobné autorské kúsky nemusíte „predať obličku“.

Ak pritom predsa chcete ukázať svoj štýl, nemusíte sa finančne zruinovať pri kúpe chronografov. Na internete sa dajú nájsť zaujímavé historické kúsky. Budete s nimi úplne najviac štýloví bez toho, aby ste museli zo svojho konta odčerpať nehorázne sumy. Americký časopis Road & Track urobil veľkú časť roboty za nás a vy sa vďaka tomu spolu s nami môžete pozrieť, čo našiel v bazárových častiach rôznych ponúk.

Buler BMW Motorsport

Švajčiarsky Buler bol známy ako „Swatch sedemdesiatych rokov“. Profiloval sa ako výrobca lacných plastových quartzových hodiniek. Napriek tomu si v roku 1979 našli cestu až k BMW Motorsport. Nielen podobe reálnych meračov času na zápästiach členov pretekárskeho tímu a fanúšikov značky, ale aj vo forme nálepiek na pretekárskych autách. Verte, že boli v tom čase dobre viditeľné, pretože šampionát BMW M1 Procar sa jazdil v rokoch 1979 a 1980 ako „predskokan“ pretekov F1. Štýlovo v tvare podkovy tvarované puzdro s priemerom 42 mm a titankarbidovým povrchom kombinovalo digitálny displej s analógovým číselníkom. Srdcom hodiniek bol strojček Tissot 2045. Disponoval funkciou stopiek, duálneho času, budíka a dátumu.

 

Fortis GM V6

V roku 1994 sa pod kapotou modelu Opel Omega objavil vidlicový šesťvalec X30XE od General Motors. Trojliter s výkonom 153 kW si našiel cestu aj do Saabu 9000. Na počesť tohto V6 nechala európska sekcia GM vytvoriť vo Fortise špeciálnu edíciu hodiniek. Mali vodotesné puzdro a špecialitou bola absencia klasických ručičiek, ktoré nahradili dva rotujúce disky s motívom otáčkomera a tachometra. Na pozíciách 3, 6, 9 a 12 boli umiestnené ikony z prístrojovej dosky – indikátor trakčnej kontroly, airbagu, ABS a zapnutých pásov. Pod skleneným spodným krytom si môžete vychutnať pohľad na mechanizmus hodinového strojčeka so samonaťahovaním.

 

Chrysler France Valjoux

Toto je troch tajomný chronograf pre vyznávačov analógových hodiniek, ktorým nič nehovorí slovíčko Quartz. Má strojček ETA Valjoux 7733, no nie je známe, kto hodinky pre francúzske zastúpenie značky Chrysler vyrobil. Až tak na tom nezáleží. Sú to krásne hodinky, zhotovené v obmedzenej edícii pre dealerskú sieť Chrysleru v šesťdesiatych rokoch. Tento kvalitný „pohon“, teda celý mechanizmus sa dá nájsť aj v celom rade ďalších „autíčkárskych“ hodiniek. V tomto prípade sa ukrýva v skromnom puzdre s priemerom 36mm. Dominantný tón dáva celku masívna korunka a dve veľké tlačidlá stopiek.

 

Renault Diver's 60's

Toto asi nie sú tie celkom správne hodinky pre fanúšikov áut. Ak teda neplánujete skončiť s autom kdesi v ryníku, či inej vodnej ploche. Sú to totiž potápačské hodinky s vodotesnosťou do 200 m a automatickým strojčekom ETA. Výrobca puzdra je neznámy, rovnako ako rok výroby. Odhaduje sa na 60. roky 20. stroročia. Jediným spojivom s automobilkou je logo Renaultu na číselníku pod dvanástkou, aké sa používalo v rokoch 1959-1972. Ak nie ste vyložene fanúšikom značky, treba rozhodne pouvažovať, či si dať „Renault“ na ruku...

 

Seiko 7A28-7140 Bridgestone Motorsport

Seiko sa stalo priekopníkom quartzových hodiniek. V osemdesiatych rokoch minulého storočia sa neraz stali filmovými hviezdami. Vynímali sa nielen na svalnatých rukách Arnolda Schwarzenegra vo filme Commando, či na zápästí nemenej drsnej Sigourney Weaver v dnes už kultovom filme Aliens. Práve quartzový strojček 7A28 v týchto hodinkách, schopný ako prvý na svete ukazovať čas na analógovom číselníku, sa objavil aj v hodinkách Seiko 7A28-7140. Boli pripravené pre motorsportovú divíziu Bridgestone. Seiko vzalo puzdro z modelu Yachttimer a dizajnérske štúdio Italdesign Giugiaro navrhlo „automobilový“ číselník a väčšie tlačidlá. Vznikla séria iba 240 kusov. Všetky dostali titankarbidový povrch a gumový „remienok“. Raritou sú exempláre so žltými malými číselníkmi. Sp§sobila to však iba farebná nestálosť pôvodných červených pri dlhodobom vystavení slnečným lúčom. K tým by ste sa mali dostať...!

Pýtate sa na ceny týchto všetkých týcho rarít? Keďže ich máte možnosť získať iba z druhej ruky, je veľmi variabilná. No stoja za to. Tak ako autá – veterány, ktorých cena sa (zvyčajne) časom zvyšuje a sú dobrou investíciou. Na rozdiel od drahých a veľmi drahých áut, sú hodinky pedsa len dostupnejšie. Vlastne niektoré ani nie...

Nuž a ako je to s vami? Máte svoje obľúbené hodinky (nielen) do auta? Pridajte svoju vlastnú skúsenosť v diskusii.

Jozef Vydra
ZDROJ: Road & Track

Komentáre k článku


Stream naživo