2016-07-07 06:35:00
Autom bezpečne na letnú
Autom bezpečne na letnú dovolenku
Zdroj: Škoda Auto Slovensko

Cesta autom na dovolenku – aká je povinná výbava v Európe

Nepodľahnite predstavám, že ak cestujete na dovolenku, sú predpisy všade rovnaké.

Precitnutie býva nepríjemné. Alebo tiež drahé. Viete napríklad, že ak nosíte dioptrické okuliare, v Španielsku musíte mať dvoje? Alebo že v Belgicku musia mať motocyklisti predpísané oblečenie? Či keď zaparkujete vozidlo v Estónsku v kopci, tak ho musíte zaistiť klinom?

Často si myslíme, že nám stačí povinná výbava, aká je predpísaná v Slovenskej republike. Máme kdesi zakódovanú informáciu, že je to tak podľa Viedenského, alebo Ženevského dohovoru.

Problém je, že tieto dohovory sa zmieňujú len o technickej výbave vozidla, nie o povinnej výbave daného vozidla. Preto treba do každého štátu vybaviť vozidlo inak. Na všetky odlišnosti v povinnej výbave sa zamerali v ÚAMK a urobili pre vás komplexný prehľad. Jednotlivé krajiny sú zoradené abecedne:

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: lifenews.ru


Belgicko
Motocyklisti musí nosiť ochranný odev, teda rukavice, bundu s dlhými rukávmi, dlhé nohavice a topánky s ochranou členkov. Reflexná vesta je povinná len pre vodiča motorového vozidla. Hasiaci prístroj je povinný pre vozidlá registrované v Belgicku, pre zahraničné vozidlá je len odporúčaný.

Bulharsko
Všetky vozidlá, okrem motocyklov, musia byť vybavená hasiacim prístrojom. Reflexná vesta je povinná pre motorkárov a pre každého, kto vystupuje z vozidla počas mimoriadnej udalosti.

Cyprus
Deti do piatich rokov nesmie byť za žiadnych okolností prepravované na prednom sedadle spolujazdca. Zakázaná je tu pre vodiča konzumácia jedla a pitia pri riadení vozidla. Každé vozidlo musí mať v povinnej výbave dva výstražné trojuholníky.

Zdroj: Volvo
Zdroj: Volvo

Dánsko
Hasiaci prístroj a reflexná vesta nie sú súčasťou povinnej výbavy, ale odporúča sa ich mať vo vozidle. Na diaľniciach, vodič musí používať výstražné svetlá svojho vozidla, aby varoval ostatné motoristov pred tvorbou kolóny alebo iným nebezpečenstvám (napríklad nehodou, prekážkou na vozovke ...).

Estónsko
Reflexná vesta je povinná pre každého, kto vystupuje z vozidla počas mimoriadnej udalosti za zníženej viditeľnosti.
Hasiace prístroj je súčasťou povinnej výbavy dvojstopového motorového vozidla. Je povinné voziť dva zakladacie kliny (klátiky z dreva alebo umelej hmoty) na zabránenie možnému pohybu, keď je vozidlo zaparkované v kopci.

Fínsko
Chodec alebo posádka vozidla pohybujúce sa po komunikácii za zníženej viditeľnosti, musí mať na oblečení reflexné prvky alebo reflexnú vestu.

Francúzsko
Prilby motorkárov musia mať reflexné prvky podľa predpisu ECE 22-04 odsek 6.16. Helmy schválené francúzskymi orgánmi bez reflexných samolepiek môžete použiť. Vodiči motorových vozidiel a motocyklisti musia mať alcotester v ich dopravnom prostriedku. Nebude ale uložená žiadna pokuta, ak ho nemôžu ukázať počas policajnej cestnej kontroly. Dieťa do 10 rokov nesmú cestovať na prednom sedadle, ak sú voľné zadné sedadlá. Reflexná vesta je povinná pre každého na palube dopravného prostriedku s 2 alebo viacerými kolesami (napríklad motocykel, osobné vozidlo, van, karavan, nákladné vozidlo, ...) - sankcie sú 90 až 750 Eur.
V Paríži je od 1. júla zavedená nízkoemisné zóna a je teda nutné mať nízkoemisné nálepky. Sú zakázané slúchadlá na počúvanie hudby a handsfree súpravy do ucha u cyklistov, motocyklistov a vodičov motorových vozidiel.

Grécko
Nie je tolerovaná hands free sada do ucha. Povinnosť voziť hasiaci prístroj vo dvojstopých vozidlách.

Chorvátsko
Deti mladšie ako 12 rokov nesmú cestovať na predných sedadlách. Výnimkou sú deti do 2 rokov umiestnené vo „vajíčku“ a s vypnutým airbagom. Na motocykli či mopede nie je povolené prepravovať deti do 12 rokov. Vozidlá s prívesom musí mať 2 trojuholníky. Reflexná vesta je povinná len pre vodiča motorového vozidla.

Litva
Deti do 12 rokov a menšie ako 1,35 m nie je možné prepravovať na predných sedadlách automobilov. Povinnosť voziť hasiaci prístroj je len v dvojstopých vozidlách. Reflexná vesta je povinná iba pre vodiča.

Lotyšsko
Hasiaci prístroj je povinný v osobných autách a dva musia byť v autobusoch s hmotnosťou nad 5 ton. Autolekárnička je povinná a v autobusoch s viac ako 25 miestami na sedenie sú povinné dve. Chodec, cyklista, motorkár alebo člen osádky vozidla pohybujúce sa po komunikácii za zníženej viditeľnosti, musí mať na sebe reflexnú vestu.

Luxembursko
Chodec, cyklista, motorkár alebo člen osádky vozidla na komunikácii počas zníženej viditeľnosti musí mať oblečenú reflexnú vestu. Na motocykli či mopede nie je povolené prepravovať deti do 12 rokov. Dieťa vo veku od 3 do 17 rokov, ktoré má menej ako 1,50 metra sa musí prepravovať v odpovedajúcom záchytnom systéme len na zadných sedadlách.

Maďarsko
Pri domontovaných svetlách pre denné svietenie musia svietiť zadné obrysové svetlá. Svietenie je povinné mimo mesta a všetky žiarovky musia byť prevádzkyschopné. Chodec, cyklista alebo člen osádky vozidla pohybujúce sa po komunikácii za zníženej viditeľnosti, musí mať oblečenú reflexnú vestu.

Nemecko
Reflexná vesta je povinná len pre vodičov vozidiel registrovaných v Nemecku. V nemeckých mestách sú zavedené nízkoemisné zóny a je teda nutné mať nízkoemisnú plaketu.

Poľsko
Chodec, cyklista alebo člen osádky vozidla pohybujúce sa po komunikácii za zníženej viditeľnosti, musí mať na sebe oblečenú reflexnú vestu. Povinnosť voziť hasiaci prístroj vo vozidle s dvoma stopami.

Portugalsko
Je zakázané voziť onboard kamery vo vozidle. Reflexná vesta nie je vyžadovaná u vozidiel registrovaných mimo portugalského územia.

Zdroj: medicbag.net
Zdroj: wikimedia


Rakúsko
Lekárnička je povinná aj pre motocyklistov a musí byť v obale, ktorý zabráni vniknutiu nečistôt do jej obsahu.
Je zakázané mať onboard kamery vo vozidle. Reflexná vesta je povinná len pre vodiča motorového vozidla a pre ostatných členov posádky vozidla sa odporúča. Farby sú povolené: oranžová, žltá, červená. Sankcie sú od 14 až do 2180 Eur. V okolí Viedne a ďalších častiach Rakúska sú zavedené nízkoemisné zóny pre vozidlá kategórie N bez obmedzenia hmotnosti.

Rumunsko
Deti do 12 rokov nesmú cestovať na predných sedadlách automobilov. Povinnosť voziť hasiaci prístroj vo dvojstopý vozidle. Reflexná vesta je povinná pre každého, kto vystupuje pri mimoriadnej udalosti z motorového vozidla, a to vo dne aj v noci.

Slovinsko
Na motocykli či mopede nie je povolené prepravovať deti do 12 rokov. Reflexná vesta je povinná pre každého, kto vystupuje pri mimoriadnej udalosti z motorového vozidla. Sankcie - 40 Eur.

Španielsko
GPS zariadenia je povolené, ale akékoľvek iné obrazovky, ktoré by mohli rozptyľovať pozornosť vodiča – teda televízia, DVD prístroje, atď. sú zakázané. Vodič majúci dioptrické okuliare alebo kontaktné šošovky, musia mať so sebou ešte jedny ako náhradné. Reflexná vesta nie je povinná pri osobných vozidlách registrovaných mimo španielskeho územia.

Švajčiarsko
Keď vozidlo musí počkať nejakú dobu, napr. pred železničným priecestím, musia byť použité obrysové svetlá.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Švédsko
Dvojstopové vozidlá zaparkované, alebo ktoré zastavili v noci, vrátane úsvitu a súmraku a za zlého počasia, musia mať zapnuté obrysové svetlá alebo v prípade poruchy obrysových svetiel výstražné svetlá. Odporúča sa voziť reflexnú vestu pre každého vo vozidle a hasiaci prístroj.

Taliansko
Deti cestujúcich vo vozidlách registrovaných v zahraničí, musia byť zabezpečené v súlade s právnymi predpismi platnými v krajine pôvodu. Reflexná vesta je povinná pre každého, kto vystupuje z motorového vozidla počas mimoriadnej udalosti. Toto nariadenie neplatí pre motocykle. Cyklista, ktorý premáva po komunikácii za zníženej viditeľnosti alebo v tuneli, musí mať oblečenú reflexnú vestu.

Turecko
Hasiaci prístroj je povinný u dvojstopových motorových vozidiel. Pre osobné vozidlá platí povinnosť mať v povinnej výbave dva výstražné trojuholníky.

Ukrajina
Hasiaci prístroj je povinný v osobných autách a dva v autobusoch. Je zakázané prepravovať deti mladšie ako 12 rokov a nižšie ako 145 cm na zadnom sedadle motocykla.

Veľká Británia
Motoristi s ľavostranným riadením by si mali zabezpečiť, aby ich svetlomety boli upravené pre jazdu na ľavej strane, inak riskujú, že ich polícia bude pokutovať polícia až do výšky 1000 libier. Osvedčenie zdravotnej spôsobilosti, ktoré je vydané v zahraničí a svojho držiteľa oslobodzuje od užívania bezpečnostného pásu nie je platné vo Veľkej Británii. Reflexná vesta nie je povinnou súčasťou povinnej výbavy osobného vozidla.

No a pre komplexnosť nezabudnime zopakovať aj, ako je to u nás, na Slovensku:
Chodec alebo cyklista pohybujúci sa po neosvetlenej komunikácii alebo po komunikácii mimo zastavaného územia za zníženej viditeľnosti, musia mať na sebe oblečený reflexný prvok. Reflexná vesta je povinná pre každého, kto vystupuje pri mimoriadnej udalosti z motorového vozidla a to vo dne aj v noci. Sankcie sú 50 až 150 Eur. Na čelnom skle v zornom poli vodiča nesmie byť umiestnená navigácia, alebo podobný prístroj.

Komentáre k článku


Stream naživo