2016-06-02 03:50:00
Toyota Corolla
Toyota Corolla
Zdroj: Jozef Vydra

Pri ceste na dovolenku pozor - v Rakúsku bez smerovky za vyše 2000 eur!

Chystáte sa autom k moru? Dajte si pozor, pokuty sú v niektorých krajinách likvidačné.

Paradox, ktorý nedokážu pochopiť viacerí: efektivita nášho hospodárstva stúpa oveľa viac a rýchlejšie, ako na západ, či skôr juhozápad od nás. No naše platy rastú minimálne, ak vôbec. Porovnanie reálnych príjmov na Slovensku a v Rakúsku je bolestivejšie o to viac, že napriek nízkym príjmom máme vysoké pokuty. Teda aspoň za rýchlosť.

No v Rakúsku sú výnimočne hákliví na niektoré iné veci. Preto sa nezabudnite okamžite prispôsobiť. Inak sa cesta na dovolenku stane nočnou morou a financie určené na oddych poputujú do rozpočtu našich juhozápadných susedov.

V Rakúsku by ste v prvom rade nemali zabudnúť na smerové svetlá. Za nepoužívanie smerových svetiel v Rakúsku vám hrozí pokuta do výšky 2180 Eur, ale tá najvyššia sankcia vás čaká len v prípade, keď spôsobíte dopravnú nehodu, alebo niekoho ohrozíte na živote. No aj tak je to zárez", ktorý budete rozdýchavať veľmi ťažko. Riešením je používať smerovky, Vždy a všade tak, aby všetci okolo vás vedeli, kam máte namierené.

Zdroj: wikimedia

Koľko ľudí, toľko viest – kde naozaj

Traduje sa, že v Rakúsku platí povinnosť mať reflexnú vestu pre všetkých pasažierov v aute. Nie je to pravda, vestu musí mať len vodič vozidla. Vesta pre každého je skôr odporúčanie, no ak budete musieť na tamojšej ceste alebo diaľnici zastaviť a vystúpiť z vozidla, je povinný mať reflexnú vestu každý, kto vozidlo opustí. Povinnosť mať reflexnú vestu pre všetkých spolucestujúcich platí v Taliansku a v Slovinsku. Nezabudnite na to, že vestu musíte mať v interiéri auta, aby si ju mohol obliecť každý pred vystúpením z auta.

Diaľničnú známku na sklo

V Slovinsku si musíte dať pozor na pokutu za nevylepenú diaľničnú známku, ktorá môže dosiahnuť 300 až 800 eur. Pri zaplatení pokuty za jazdu bez známky na mieste,  alebo do ôsmich dní sa výška pokuty znižuje až na polovicu. To je ale jediná možnosť zníženia postihu. Pokusy o „ukecávanie“ nižšej pokuty berie polícia v Slovinsku ako na pokus o korupciu.

Ak budete počas leta smerovať cez Nemecko, pre porovnanie – tam sa bez reflexnej vesty zaobídete. Tamojší dopravní policajti sa však pre zmenu často sústreďujú na dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti. Netolerujú tam „lepenie sa“ na chrbát predchádzajúceho auta. Pri rýchlosti nad sto kilometrov za hodinu musí byť vzdialenosť medzi za sebou idúcimi vozidlami 25 metrov. Pri nedodržaní tejto vzdialenosti hrozí pokuta 75 eur, pri priblížení na päť metrov môže pokuta vzrásť na 320 eur a pribudnúť zákaz šoférovania na tri mesiace.

jv
ZDROJ: ÚAMK

Komentáre k článku


Stream naživo