2016-03-23 05:30:00
Ako prestaviť čas?
Ako prestaviť čas?
Zdroj: Ján Hargaš

Zmena času prináša stres a nutnosť nastavenia hodín

Aj vy jazdíte pol roka v aute, ktoré zle ukazuje čas? Zmena na letný čas príde tento víkend.

Novšie autá sa s tým dokážu vysporiadať pomerne jednoducho, niektoré dokonca automaticky bez vášho zásahu. Podobne ako počítače, alebo mobily, ktoré čerpajú údaje z internetu, či zo siete operátora. Lenže nie všetky autá majú na palube podobné pripojenie. Čím staršie auto, tým viac si môžete byť istí, že bude potrebný váš zásah.

Možno aj vy ste takí (alebo poznáte ľudí v okolí), ktorí si neprestavujú hodinky a keď príde k zmene na letný, alebo naopak naspäť na normálny čas, sú zmätení: kam sa posunul čas, je teraz o hodinu viac, či menej? A vôbec aký je dnes deň? Mnohí sa musia namiesto na hodinky pozrieť do kalendára. Posun času môže spôsobiť dokonca aj zvýšené riziko dopravnej nehody, lebo telo nie je naučené na „nové“ okrajové časy (zavčasu ráno, neskoro večer).

Ak sa sťažujete, že nemáte na nič čas, chyba môže byť aj vďaka nastaveniu. Bodaj by nie, veď čas je v poslednom čase „nedostatkový tovar“. Nedá sa kúpiť, ani inak zadovážiť. Vieme ho len merať. Ak naše telo je už zvyknuté na nejaký režim a teraz mu nanútite zmenu o hodinu, mnohí sa nebudú vedieť pár dní z toho spamätať. Pomôcka na určenie správneho času sa nachádza aj na palube vášho auta. Zmeňte si v ňom údaje, aby ste vedeli presne, koľko je hodín.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Jozef Vydra

Neexistuje univerzálny návod, lebo čo výrobca, to iné riešenie. Niektoré autá majú nastavovanie času veľmi jednoduché: v „budíku“, kde sa zobrazuje býva ovládanie. Je to zväčša tyčinka, či kolík, ktorý trčí von cez krycie sklo a jeho otáčaním na jednu, alebo druhú stranu meníte zobrazenú hodnotu. Ďalšie autá majú už aj zobrazenie dátumu. Minimalistickým ovládacím panelom sa nastaví blikajúca hodnota (rok, mesiac, deň, hodina, minúta) a tá sa zmení. Ako sa však dostať k tomu, aby začala blikať práve ten údaje (hodina), ktorý potrebujete zmeniť, treba alebo jednoduché ovládanie (nebýva časté), alebo dobrú pamäť (kto si to má pol roka pamätať), alebo sa treba pozrieť do návodu k autu, ako na to.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Našťastie sú už dnes autá, ktoré majú nastavenie údajov prehľadné, intuitívne a zrozumiteľné. Ako príklad sme vybrali najnovšiu generáciu modelu Škoda Fabia. Podobné však nájdete aj v iných modeloch áut, nielen koncernu VW. Stačí sa cez hlavné menu dostať do nastavení, vybrať tam dátum a čas, nastaviť prvotne časové pásmo a zaškrtnutie kolónky Letný čas. Keď príde ten správny, auto si samo čas zmení a vy sa nebudete musieť prehrabávať v návode na používanie.

Podobne, no možno ešte jednoduchšie je na tom systém infotainmentu Sync 2 od Fordu, ktorý môžete nájsť napríklad v najnovších modeloch Ford S-MAX, či Galaxy. Na nastavenie presného času stačí z východzieho menu stlačiť jedno tlačidlo - ozubené koliesko, a hneď ste na nastavení času. Ford však umožňuje ako automatické nastavovanie času pri jeho zmene, tiež jeho upresnenie prostredníctvom signálu GPS z navigácie, čím odpadá nastavovanie času ako v prípade prechodu na letný čas, tak i v prípade prípadného prejazdu časovými pásmami. 

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Ak by ste chceli vedieť viac, ako a kam posunúť ručičky hodín (časový údaj na digitálkach), môžete sa pozrieť sa na stránku, ktorá vám pomôže aj v mnohých iných situáciách. Napríklad viete, kto má dnes meniny a kedy bude najbližší štátny sviatok, či deň pracovného voľna? Calendar.sk vám poradí aj v takomto prípade.

Jozef Vydra, Ján Hargaš

Komentáre k článku


Stream naživo