2015-12-30 04:00:00
Vysoká škola šoférskych vedomostí
Vysoká škola šoférskych vedomostí

Naozaj poznáte dopravné predpisy? Kto má teda prednosť?

Toto je vysoká šoférska škola - máme ďalší rébus, ktorý vám preverí mozgové závity...

Čo je vysoká škola pre vodičov? Vyriešenie niektorých križovatiek. Život občas prinesie také situácie, ktoré sa ťažko modelujú ako vzorové. Potom na ne naďabíte v praxi – a neviete, kto je v práve a kto prednosť nemá.

Jedným z takýchto prípadov je aj komplikácia v podobe križovatky a odbočovania zároveň s prechádzaním z jedného jazdného pruhu do druhého. Je to na prvý pohľad jednoduché, ba až banalita: odbočujete na križovatke doprava a vchádzate do pruhu, ktorý sa ale takmer okamžite končí. Je dokonca kratší ako dĺžka auta. Za ním je totiž zastávka MHD, ktorá z rôznych príčin nemôže byť umiestnená ďalej. Dostali sme sa do situácie, ktorú vystihuje spojenie – a teraz baba raď.

Nuž, tu je rada vzácna a nie každý s ňou musí súhlasiť. Riešenie križovatky je nešťastné, upraviť sa nedá. Dve autá sa stretnú v jednom mieste – ktoré má prednosť? Pozrite sa na obrázok, kde zistíte, že práve na tejto situácii sa dá demonštrovať istá nejednoznačnosť a nejasnosť dopravného značenia. O logickom riešení situácie už ani nehodno hovoriť. Situácia je ťažko čitateľná a ťažko sa posudzuje aj vina v prípade nehody. Čiže máme červené vozidlo, ktoré odbočuje vľavo a protiidúce zelené vozidlo, ktoré odbočuje doprava. Štandardne samozrejme platí, že vozidlo odbočujúce vľavo dáva prednosť protiidúcim vozidlám, a to či už idú rovno alebo odbočujú vpravo.

Zdroj: leviceonline.sk

Lenže v tomto prípade je situácia komplikovaná Ak sa však pozriete pozorne na danú dopravnú situáciu, zistíte, že zelené auto odbočujúce vpravo najprv môže prejsť do kratučkého pravého pruhu, ktorý sa vzápätí končí. Ďalej je totiž vodorovné značenie, ktoré označuje koniec pruhu a autobusová zastávka. Je teda otázka, či a kedy vlastne nemá zelené auto prednosť. Celý problém spočíva v tom, že sa riešenie situácie posudzuje na dve bezprostredne na seba nadväzujúce situácie. Ide o prejazd križovatkou a o prechádzanie z pruhu do pruhu. Záleží aj na tom, v akom časovom slede vojdú autá do križovatky. Či súčasne, alebo skôr vojde zelené, alebo červené. Áno, aj to je možné a namiesto odpovede na otázku, ktoré auto prejde ako prvé si ešte uvedomte, že podľa spôsobu riešenia situácie vodičom zeleného auta sa dá zodpovednosť na otázku prednosti.

Vaše odpovede a návrhy na riešenie očakávame už tradične v diskusii pod článkom. Tak čo bolo skôr, sliepka, alebo vajce..?

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo