2014-08-15 05:59:56
Ako prevážať psov v
Ako prevážať psov v aute? Určite pripútaných, alebo v klietke!
Zdroj: internet, e-shopy

Nárazový test: Zo psa sa pri nehode stane hroch. Zviera musíte pripútať

Pýtate sa, čo je to za nezmysel, ako by sa mohol zo psa stať hroch? Veď je to nemožné!

Nuž biologicky to síce naozaj vôbec nesedí, ale matematicky a fyzikálne je to úplne presné. Viete totiž, kedy sa zo psa stane hroch? V okamihu nárazu! A nemusí ísť o vysokú rýchlosť!

V asi 13 percentách nemeckých domácností žije 5,3 milióna psov. A tí sprevádzajú svojich majiteľov pri chôdzi, pri nakupovaní, keď jazda na bicykli a samozrejme aj v aute. Ale ako sú štvornohí spoločníci najlepšie chránení vo vozidle? Túto otázku si dali v Allianz centre pre technológie v Mníchove a pripravili crashtest. Po náraze 40 km za hodinu bolo jasné, aké nebezpečné to môže byť pre psa a cestujúcich v prípade, že zviera cestuje nepripútané, respektíve bez zodpovedajúcich bezpečnostných opatrení v aute.

Pri nehode v rýchlosti 40 kilometrov za hodinu vyvinula figurína nemeckého ovčiaka s hmotnosťou 35 kilogramov silu hrocha s hmotnosťou až 1 400 kg. Jazda s nezabezpečeným zvieraťom tak môže mať tragické následky pre všetkých cestujúcich. Allianz centrum pre technológie predstavilo psí crashtest, ktorý poukazuje na nebezpečenstvo spôsobené nepripútaním zvieraťa vo vozidle. Keď dôjde k nehode, moderné ochranné prvky pomáhajú cestujúcim vyviaznuť s čo ​​najmenšími zraneniami. Situácia sa však môže zdramatizovať, ak so sebou vzorne pripútaní pasažieri vezú nezabezpečeného psa. Je to podobná situácia, ako keď veziete nepripútaného pasažiera.

Zdroj: Allianz
Zdroj: Allianz


„Náš experiment ukazuje, že veziete ak na zadných sedadlách nezabezpečeného stredne veľkého psa, môže pri čelnom náraze aj v pomerne nízkej rýchlosti dôjsť k úplnej devastácii predných sedadiel,“ opisuje Carsten Reinkemeyer, odborník na automobilové strojárenstvo a dopravnú bezpečnosť Allianz.

Doteraz sa tradovalo, že pes môže pri náraze získať vďaka preťaženiu silu zodpovedajúcu 17 až 35 násobku jeho hmotnosti. Odborníci z Allianz však namerali, že pri havárii v rýchlosti 40 km/h do pevnej prekážky môže domáci maznáčik vyvinúť silu zodpovedajúcu až 40 násobku jeho hmotnosti. Pes vážiaci 35 kg sa tak razom správa ako 1 400 kg zviera, teda ako priemerne veľký hroch. Pri náraze potom môže ohroziť všetko, na čo v kabíne narazí, vrátane vodiča. Umelý dvojník 35kg nemeckého ovčiaka bol počas crashtestu v Mníchove pri čelnom náraze vymrštený zo zadných sedadiel do prednej časti auta, kde rozbil celú palubnú dosku, zlomil radiacu páku a ohrozil pasažierov v prednej časti vozidla. Je to zrejmé z nasledujúceho videa:



Z toho vyplýva, že riadne zabezpečenie psa je pre bezpečnú jazdu autom absolútne nevyhnutné. Carsten Reinkemeyer odporúča psy do 12 kilogramov zabezpečiť špeciálnym postrojom, ktorý sa pripne k bezpečnostnému pásu. Väčšie psy by mali cestovať v prepravných boxoch alebo klietkach v batožinovom priestore.

Jozef Vydra
ZDROJ: Allianz

Komentáre k článku


Stream naživo