2014-01-21 04:00:00
Ako prevážať psov v
Ako prevážať psov v aute?
Zdroj: internet, e-shopy

Máme pre vás 5 a viac tipov ako prevážať psa v aute!

Ak ste už mali v aute psa, viete v čom je problém. Okrem chlpov a nečistôt pes často robí to, čo nemá. Ako predísť problémom?

Pes je najlepší priateľ človeka. Verný, oddaný a milujúci. Dnes už neplatí, že správny pes by mal mať svoj kolík, reťaz, misku a keď je rozmaznaný tak aj búdu. Psy s nami cestujú nielen na chaty, na návštevy, ale i na dovolenky, či dokonca na služobné cesty.

Ak ideme hovoriť o najlepších spôsoboch ako prevážať psa, musíme si najprv určiť priority. Ide o bezpečnosť, čistotu a pohodlie naše/psie. Prekvapivo sú tieto tri priority spojené nádoby a navzájom súvisia.

Ak totiž pes v aute nemá pohodlie, môže vyvádzať a tým rušiť vodiča. Základom pohodlnej a bezpečnej jazdy v aute je teda výcvik psa. Každý pes by mal zvládať aspoň základné pokyny poslušnosti a mal by byť postupne privykaný na jazdu v aute (ak mu robí problémy). Skrátka, keď pes dostane pokyn ľahni, tak má ležať a nie skákať k vodičovi na kolená a oblizovať mu tvár.

Bezpečnosť zároveň znamená, že v prípade nehody by pes nemal trpieť o nič viac než cestujúci. Ak sú pripútaní ľudia, mal by byť pripútaný aj pes, prípadne chránený iným spôsobom.

Zabudnite na antialergických psov, plznú všetci.

Určite ste aj vy počuli o psoch, ktorí nestrácajú srsť, či nevyvolávajú alergiu a podobne. Sú to skôr marketingové finty ako skutočnosť. Neexistuje nepĺznuci pes s výnimkou naháčov, avšak aj tí strácajú kožu v podobe „lupiniek“ a v mnohých prípadoch je človek alergický práve na „výlučky“ kože, nie na samotnú srsť. Aj krátkosrstí psi strácajú chlpy a ich majitelia vedia že ich srsť je jedna z najhorších. Upratať dlhý „chlp“ možno mnohými spôsobmi, ale upratať stovku centimetrových chĺpkov, ktoré zapadnú kamkoľvek a víria sa vzduchom je náročné. Nech je to teda akýkoľvek pes, upratovať po ňom treba. Tak prečo si to nezjednodušiť?

Dostávame sa  k meritu veci. Každá jazda so psom musí byť bezpečná, pohodlná a zároveň by po nej vodič (alebo zodpovedná osoba ;) ) nemal stráviť pol dňa čistením auta.

  1. Zadné sedadlo + deka + postroj

Najčastejšie prevážame psov na zadnom sedadle. Problém však je, že sa nečistoty zo zadných sedadiel dostanú doslova kamkoľvek. Hlavne pod sedadlá. Mnohí preto začínajú s ochranou sedadiel obyčajnou dekou, ktorá zároveň slúži ako psíkov talizman – páchne podľa neho. To je jej najväčšia výhoda, no zároveň nevýhoda.

Väčšina psíčkarov sa však skôr, či neskôr prenesie od deky k lepším prostriedkom. Jedným zo základných je bezpečnostný postroj, ktorý je pripojiteľný do spony bezpečnostného pásu. Pes tak nemôže využívať celý priestor zadných sedadiel (a oblizovať, či hrýzť všetko), ale zároveň je dosť pohyblivý na to, aby si urobil pohodlie a pokojne ležal (čo od neho všetci chceme).

  1. Zadné sedadlo + psia sedačka/špeciálna plachta

Pre menších psíkov je vhodná psia sedačka, čo je vlastne kombinácia bezpečnostného postroja a prenosného pelechu. Pes je limitovaný na určitý priestor, nečistoty nevíria, neoblizuje sklo. Pre väčších (stredne veľkých) psov je veľmi dobrým riešením špeciálna deka/plachta, ktorá chráni sedačky ako i podlahu pred nečistotami. Je výbornou pomôckou, no tiež ju treba čistiť a navyše má dve veľké nevýhody. Jednak nedostatočne zabraňuje víreniu nečistôt (nenasáva ich), cez suché zipsy na bezpečnostné pásy sa do sedadiel dostáva špina a navyše obmedzuje prepravnú kapacitu auta. To znamená, že je využiteľná iba v prípade ak cestujú iba dvaja (zopár krát som ju využil aj pri obsadení jedného miesta tretím pasažierom, no výsledok nebol uspokojivý).

Zdroj: internet, e-shopy
Zdroj: internet, e-shopy

  1. Kufor + Mreža

Dostávame sa k väčším psom, ale tiež k najlepšiemu riešeniu prepravy psa, či v tomto prípade psov.

Kufor je pre psa najlepším miestom aj z hľadiska čistoty, aj z hľadiska pohodlia a čiastočne aj bezpečnosti. Psa oddeľuje od posádky druhý(tretí) rad sedadiel, tým pádom na zadných sedadlách môžu sedieť pasažieri a rad sedadiel tiež pomáha k menšiemu víreniu nečistôt v aute. Na to, aby mali pasažieri na zadných sedadlách dostatok pohodlia potrebujete mrežu, či aspoň ochrannú sieť. Nikto im tak nebude oblizovať uši a aj opierky sedadiel zostanú v bezpečí pred slinami a nečistotami. Nevýhodou je menšia bezpečnosť takejto prepravy. Odporúčam skôr na dennodenné vozenie, nie na dlhé trasy. Pri náraze zozadu to bude prvý vedieť pes. Pri vyšších autách (SUV) je riziko vážneho zranenia menšie a takisto pravdepodobnosť vážneho nárazu zozadu (ktorý by psom mohol naozaj ublížiť) je vyššia na diaľnici.

Zdroj: internet, e-shopy

  1. Kufor + prenosná „búda.“

Vylepšenie oproti prechádzajúcemu tipu spočíva v znížení pohyblivosti psa a v znížení vírenia nečistôt (chlpy, špina). Odporúčam preto skôr pre háklivých, či do novučkých áut :). Pes je v textilnej prenosnej búde pokojnejší, zároveň má stále dostatok kyslíka (vďaka sieťkam) a pri ostrejšej jazde si neublíži tak ako v plastovej nádobe. Samozrejme je vhodné takýto domček nejakým spôsobom zaistiť pred posúvaním. Ako alternatíva do menšieho kufra, či pre viacerých psov je špeciálna, na to určená, plachta do kufra, ktorá je už celkom bežne dostupná.

Veľmi dobrým riešením je prenosná búda z plastu umiestnená v kufri. Dobrá je najmä z hľadiska bezpečnosti a komfortu posádky. Pre psa je to už o niečo horšie, i keď si zviera zvykne aj na to. V prípade nehody je pes lepšie chránený, no únik z klietky je ako únik z basy. Psa tak nemusí zabiť priamo náraz, ale to, čo sa bude diať po ňom. Z nášho hľadiska je to aj tak jedno z najlepších riešení spolu s mrežou za sedadlá.

Zdroj: internet, e-shopy
Zdroj: internet, e-shopy

 

  1. Čomu sa radšej vyhnúť:

Zdroj: internet, e-shopy

Vozeniu psa na sedadle spolujazdca.

Chápem, že svojich psíkov milujete, ale voziť psa vpredu je vhodné len málokedy. Aj keď má pes postroj, nie je na tom až tak dobre (postroj nie je bezpečnostný pás a airbagy môžu psovi ublížiť).

Vozeniu psa „naostro.“

Nosiť psa iba na sedačkách je nevhodné najmä vtedy ak auto budete v budúcnosti predávať, či aspoň raz v ňom ešte vzadu niekoho odveziete... Chlpy a nečistoty zalezú úplne všade a zbaviť sa ich môže trvať doslova roky.

Nechať sa psom rozptyľovať.

Spomínal som to už na začiatku. Nemá zmysel voziť v aute nevychovaného psa, ktorý si neustále vyžaduje pozornosť, šteká, či inak otravuje. Aj keď si to možno neuvedomujete, ruší vás a na cestách je každý rušivý element nebezpečenstvom.

Najzákladnejší tip je: jazdite opatrne. Aj keď má pes postroj, stále to nie je to isté ako pás a ak vám na ňom záleží (keď už na sebe a spolujazdcoch nie) spomaľte.

Ján Hargaš

Komentáre k článku


Stream naživo