2013-10-03 09:15:00
Na jeseň sa začínajú
Na jeseň sa začínajú nepríjemné časy pre vodičov, hlavne vďaka hmle.
Zdroj: 4ever.sk misovic.sk

Máme pre vás 7 dobrých a bezplatných tipov ako bezpečne jazdiť v jesennom počasí

Základné pravidlo: Ponáhľajte sa pomaly a venujte sa jazde! Platí to samozrejme nielen na jeseň, ale po celý rok.

V médiách v tomto čase nachádzame plno rád, často veľmi správnych. Neraz však siahajú vodičom do peňaženiek. Odporúčajú kvalitné pneumatiky s dobrým dezénom a správnym hustením, dobre nastavené, čisté a nepoškodené svetlá, funkčné stierače...

Áno, súhlasím. No teraz ponúkneme rady, ktoré nestoja vôbec nič a urobia pre bezpečnosť ohromný rozdiel!

1. Keď začína pršať, cesta dokáže byť veľmi šmykľavá, pre letné pneumatiky takmer ako pri námraze v zime! Prečo? Zmiešaním vody s prachom na asfalte vznikne mazľavý povrch. To platí približne prvých 15-20 minút dažďa. Keď už prší dlho, situácia sa podstatne zlepší, lebo voda povrch vozovky „umyje“ a adhézia pneumatík vzrastie. Aj tak sa šmýka oveľa viac, ako na suchu.

 2. Skontrolujte filter vetrania. Nech nie je zanesený. V takom prípade veľmi hrozí rosenie okien a zlá viditeľnosť. Klimatizácia je skvelá vec. Ak funguje správne, zarosovanie okien je prakticky nemožné.

 3. Skoro všetky autá dnes majú ABS. Ak treba prudko brzdiť, neváhajte, nebojte sa a dupnite na brzdu (so stlačenou spojkou pre manuálne prevodovky). Aj keď nie je auto všetkými štyrmi kolesami na rovnakom povrchu, nie je dôvod na obavy. O všetko sa postará elektronika, auto ostane smerovo stabilné.

Zdroj: 4ever.sk misovic.sk

 4. V hmle znížte rýchlosť. Niektorí ľudia podvedome zrýchľujú. Hmla totiž vytvára optickú ilúziu, že idete pomaly a preto možno aj vy začnete pridávať. Sledujte rýchlomer a nedajte sa oklamať vlastným zrakom.

5. V daždi a hmle majte vždy zapnuté stretávacie svetlá. Nestačí len denné svietenie. Hlavne ak vaše auto nemá pri denných svetlách zapnuté aj zadné svetlá. Mnohé moderné autá majú denné svietenie riešené len zapnutými prednými svetlami, vzadu je celkom tma. Aj keď sa vám zdá, že bez svetiel vidíte lepšie, je dôležité, aby aj nás videli ostatní. Hmlovky, hlavne tie zadné, používajte iba keď to naozaj treba. Inak dokážete otravovať vodičov za vami. Nepoužívajte diaľkové svetlá, odrazy od kvapiek hmly, či dažďa všetko výrazne zhoršujú.

Zdroj: 4ever.sk misovic.sk

 6. Jazdite s odstupom. Možno máte snahu „zavesiť sa“ v hmle alebo v daždivej noci za niekoho pred vami. To je veľmi zlé. Čo, ak auto pred vami zíde z vozovky? Alebo ak narazí do stojaceho auta pred ním? Čo ak nezvládne riadenie a dostane šmyk, alebo len prudko zabrzdí? V zhoršených poveternostných podmienkach si udržujte minimálny odstup 3 - 4 sekundy.

 7. Ak je hmla veľmi hustá, neraz sa rozhodnete zastaviť. V poriadku, ale neurobte tak uprostred cesty. Snažte sa zastaviť nielen na krajnici, ale celkom mimo cesty na bezpečnom mieste (parkovisko, odpočívadlo, bočná cesta...). Ak totiž situácia prinútila na danom mieste zastaviť vás, je veľmi pravdepodobné, že sa podobne zachová aj ďalší vodič. Vytvorte preto bezpečný priestor.


autor je inštruktor školy šmyku SuperDRIVE

foto: 4ever.sk misovic.sk

Marián Čabák
ZDROJ: superdrive.sk

Komentáre k článku


Stream naživo