2013-09-16 04:30:00
Zmena prednosti v jazde
Zmena prednosti v jazde vyvoláva kontroverzné reakcie vodičov.

Ján Bazovský upozorňuje: Na cestách číha zmena prednosti v jazde

Niekedy sú najväčším nebezpečenstvom pre cestnú premávku vodiči, ktorí si o sebe myslia, že jazdia najbezpečnejšie.

Možno toto tvrdenie neznie príliš vierohodne, ale každodenná skutočnosť na cestách je naozaj taká. Oplatí sa ubrať zo sebavedomia. To patrí síce k pozitívnym ľudským vlastnostiam, no zároveň nepriamo úmerne a negatívne vplýva na pozornosť a opatrnosť. Takže čím viac si vodiči zvyšujú sebavedomie a vlastné presvedčenie o dokonalom ovládaní motorových vozidiel počas jazdy, tým menej prihliadajú na opatrnosť potrebnú v bežnej premávke. „Šoférska rutina“ je jednou z podmienok dobrých odborných schopností. Ale len dovtedy, kým neprekročí únosnú mieru a vodiči začnú jazdiť nie podľa aktuálnych pravidiel, ale podľa tých, ktoré si z ciest pamätajú.

Asi najlepším zrkadlom na prehnanú dokonalosť majstrov za volantom je dopravná značka IP 30 – zmena miestnej úpravy, ktorá vhodným nápisom a symbolom upozorňuje na zmenu miestnej úpravy cestnej premávky... A najlepšie hneď zmenou prednosti v jazde na križovatke. To sa potom dejú veci! A keby len jeden, dva dni, ale aj dlhé týždne.

Jazdiť „po pamäti“ sa neoplatí!

Nedávno došlo k zmene miestnej úpravy cestnej premávky v Bratislave na križovatke Jantárovej, Šintavskej a Topoľčianskej ulice. Hlavnú cestu vedúcu od Pajštúnkej ulice po Jantárovej ceste smerom doprava na Šintavskú ul. upravili tak, že cez križovatku vedie priamo ďalej po Jantárovej ceste. Pred križovatkou zo všetkých strán pribudli okrem zmenených dodatkových tabuliek, značiek upravujúcich prednosť aj dopravné značky IP 30 s výrazným reflexným lemom.

Znižovanie rýchlosti na úkor plynulosti premávky a pretrvávajúcu opatrnosť vodičov prichádzajúcich do križovatky z hlavných smerov možno ako – tak ospravedlniť tým, že hoci svoju prednosť v jazde nezaregistrovali a nerozhodnosťou spôsobovali menší chaos, no aspoň nikoho neohrozovali. Čo sa o vodičoch prehliadajúcich dopravnú značku P 1 – daj prednosť v jazde smerom zo Šintavskej ulice už vonkoncom povedať nedá.

Nerešpektovaním dopravnej značky Daj prednosť! pri odbočovaní v križovatke doprava by sa mohlo zdať, že dochádza k ohrozeniu len vodičov jazdiacich v jednom jazdnom pruhu obojsmernej premávky a teda jediného vozidla. Prudkým znížením rýchlosti, vyhýbaním sa náhlej prekážke do protismeru, alebo zrážkou vozidiel a ich nekontrolovateľným pohybom po vozovke však dochádza k možnému ohrozeniu všetkých účastníkov cestnej premávky.

Nerešpektovanie prednosti v jazde pri odbočovaní z vedľajšej cesty na hlavnú vľavo môže mať v každom okamihu za následok zrážku nie troch vozidiel, ale aj hromadnú dopravnú nehodu.

Podľa §-u 3, ods. 2, písm. b) Zákona o cestnej premávke je účastník cestnej premávky, teda aj vodič motorového vozidla, povinný poslúchnuť pokyn vyplývajúci z dopravnej značky, alebo dopravného zariadenia. Nie tých dopravných značiek, ktoré vodiči videli vedľa ciest kedysi počas skúšobných jázd v autoškolách, ale tých, ktoré tam stoja dnes a ktoré možno pribudnú, alebo sa zmenia zajtra, pozajtra atď. Prehliadanie zmeny miestnej úpravy sa žiaľ, deje sústavne. Pred pár rokmi aj na križovatke Lamačskej cesty a výjazdu z diaľnice D2. Náhle tam pribudol semafor so svetelnými signálmi riadenia dopravy. Môžete hádať ako dlho ešte vodiči jazdili cez križovatku na červenú?

Poznámka:

Okrem spomenutej dopravnej značky IP 30 existuje rad ďalších „zrkadiel“, v ktorých si aj tí najšpičkovejší vodiči raz vzhliadnu svoju nedokonalosť. Preto radšej za volantom menej sebavedomia a viacej pozornosti, kým ešte nie je neskoro.

Ján Bazovský

Komentáre k článku


Stream naživo