2013-09-09 05:00:00
Pozor, práca na ceste!
Pozor, práca na ceste! Alebo aj nie, ale značky strašia, aj keď cestári dávno nepracujú

Zbytočné značky? Keď sa na ceste „pracuje“ a cestárov niet, tvrdí Ján Bazovský

Aj vás vie „dožrať“, keď značky avizujú, že treba spomaliť a nič sa na ceste nedeje?

Neraz je to zníženie rýchlosti aj o polovicu (na 60-ku na rýchlostnej komunikácii, či na diaľnici). Vzhľadom na katastrofálny stav niektorých úsekov slovenských ciest by vodiči i napriek určitým dopravným obmedzeniam radi uvideli akékoľvek cestárske aktivity súvisiace s opravou, alebo skvalitňovaním povrchu vozoviek.

Celkom najradšej by sme však zažili doslova cestárske manévre, ktorým by "padli za obeť" naše cesty, vozovky, diaľnice...

Realita je skôr taká, že i napriek lesu dočasných dopravných značiek od práce na cestách, cez obmedzenia maximálnej rýchlosti až po riadenie premávky svetelnými signálmi prenosnej sústavy sa na cestách skôr nepracuje ako pracuje.

Pracovnú morálku majú na svedomí riadiaci pracovníci jednotlivých organizácií ale o bezpečnosť premávky by sa mali postarať samotní cestári. Keď si zo zákona o cestnej premávke pripomenieme, že prekážkou cestnej premávky je všetko, čo môže ohroziť alebo obmedziť jazdu vozidiel alebo pohyb chodcov (§ 2, ods. 2, písm. r) dá sa predpokladať, že premávku obmedzuje, alebo ohrozuje aj odstavené cestárske vozidlo, pracovný stroj vykonávajúci činnosť na jednom mieste, alebo osoby potrebné na jeho obsluhu a pohybujúce sa po celej šírke cesty.

Vodičov na možné riziko najčastejšie upozorňuje výstražná dočasná dopravná značka A 19 Práca na ceste, prípadne značka A 4a,b Zúžená vozovka a A 34 Iné nebezpečenstvo. Škála možností na bezpečnú jazdu pri opravách ciest pre vodičov ale aj pre vlastnú ochranu cestárov občas stráca logiku. Nemám na mysli zabudnuté dočasné značky vedľa ciest, na ktorých sa už dávno nepracuje. Na tie sme si už časom zvykli a občas sa nájde ochotník, ktorý síce riskuje postih za priestupok, alebo dokonca aj za trestný čin a neaktuálnu dopravnú značku hodí do priekopy. Veď aký zmysel má chrániť cestára kosiaceho trávu výstražným svetlom a značkou na vozidle pred autami idúcimi v protismere? Keď by ste ho z toho svojho smeru nebodaj zrazili, možno vás paragraf neminie. Veď podľa čerstvo pokosenej trávy ste mali predvídať, všakže...

Dosť častým javom je aj označenie prekážky v cestnej premávke súvisiacej s údržbou ciest bezprostredne pred ňou. Cestári síce splnili literu zákona ale bolo by hádam logické (a rozumné) dať šancu aj vodičom jazdiacim na takomto úseku cesty. To preto, aby tú prekážku zaregistrovali včas, prispôsobili rýchlosť jazdy a ak si to okolnosti vyžadujú aj zastavili vozidlo. Na tých pár metroch niekedy naozaj nemajú šancu.

Prekážky na cestách nevznikajú len v súvislosti so správou a údržbou komunikácií ale aj pri inej stavebnej a rekonštrukčnej činnosti vykonávanej rôznymi súkromnými firmami. Aj pre ich zamestnancov platí, že prekážku treba zreteľne a v dostatočnej vzdialenosti označiť, aj keď sa jedná len o jednorazové a krátkodobé práce. Asi preto, že žiadať o zvláštne užívanie komunikácie s príslušným dopravným značením je administratívne zdĺhavé robí si na slovenských cestách každý čo chce. Príkladov by sa našlo každý deň a všade dosť. Otázkou je, kto by v prípade spôsobenia dopravnej nehody niesol za jej zavinenie zodpovednosť?

Poznámka:

Stavebné a údržbárske práce na cestách obmedzujú premávku počas celého roka. Niekedy, žiaľ, až na neúnosne dlhú dobu podľa finančných, technických a ľudských kapacít jednotlivých správcov ciest. Výnimkou je vari len jediná cesta na Slovensku v správe súkromnej spoločnosti a to rýchlostná cesta R1 PR1BINA. Súkromný správca je platený za dostupnosť cesty pre vodičov a pri obmedzení premávky alebo uzávery cesty sa tieto platby výrazným spôsobom krátia. Keby mali byť takto financovaní aj ostatné správcovské spoločnosti vo vlastníctve štátu možno si nezarobia ani na slanú vodu. Lebo chyba nie je hlavne v cestároch, zabudnutých značkách, dezolátnych cestách ale v systéme ich výstavby a hlavne pravidelnej údržby.

Ján Bazovský

Komentáre k článku


Stream naživo