2013-07-26 06:00:00
Nepozornosť a arogancia za
Nepozornosť a arogancia za volantom sú (žiaľ) bežnou súčasťou dnešných dní a nielen u nás.

Najväčšie hrozby na cestách sú nepozorní a arogantní vodiči, upozorňuje Ján Bazovský

Stretávame sa s nimi denno-denne a robia nám problémy.

Oni sami sa však považujú za bezproblémových vodičov.To je práve nešťastie navyše, keď nedostatky jedných musia riešiť všetci ostatní. Takíto vodiči pripomínajú odpoveď istého pána na otázku: Čo je podľa vás väčší problém, nezáujem, alebo nevedomosť? Neviem a je mi to jedno!

Zbytočné komplikácie

Cestná doprava a hlavne jazda motorovými vozidlami je komplikovaný, dynamický a neustále sa meniaci proces. Vyžaduje od vodičov sústredenie a v každom okamihu nutnosť venovať sa plne vedeniu vozidla, sledovať situáciu v cestnej premávke a poslúchnuť pokyn vyplývajúci z dopravnej značky, alebo dopravného zariadenia. Nedodržanie týchto základných pravidiel je najčastejšou príčinou dopravných nehôd. Čo vedie vodičov k tomu, aby ich každodenne zanedbávali? Realita na cestách je niekedy doslova hrozná.

Chvíľková nepozornosť, trvalé následky

Porušovanie pravidiel cestnej premávky vinou nepozornosti vodičov by sa im, s privretím oboch očí, dalo ešte ako tak tolerovať. Každý človek máva v živote aj slabšie chvíle. Nemal by ich však mať akurát v tom najhoršom čase a na najnebezpečnejších miestach - počas jazdy. Vidíme to denne, vodiči najčastejšie:

- nedostatočne sledujú dopravné značky upravujúce spôsob a smer jazdy

- nedostatočne sledujú premávku na cestách s dvomi a viacerými jazdnými pruhmi

- nesprávne vyhodnocujú význam dopravných značiek

- nevenujú dostatočnú pozornosť iným účastníkom cestnej premávky

Najzávažnejšie následky nepozorných vodičov? Nedanie prednosti v jazde iným vozidlám na križovatkách, pri prechádzaní z jedného jazdného pruhu do druhého, nedaním prednosti chodcom na priechodoch a tak ďalej...

Pozor, idem ja, všetci z cesty nabok!

Veľmi často práve tak vyzerá jazda podaktorých „tiežvodičov“, ktorí ju korunujú spôsobom: „...ešte neviem, kadiaľ pôjdem“. Dať prednosť v jazde je povinnosť účastníka cestnej premávky počínať si tak, aby ten, kto má prednosť v jazde, nemusel náhle zmeniť smer alebo rýchlosť jazdy a je určená jednak dopravnými značkami P1, P2 a P3, ktoré sa používajú na križovatkách a pripájacích jazdných pruhoch, ale tiež v ustanoveniach paragrafov zákona č. 8/2009 o cestnej premávke napríklad: prednosť vozidiel prichádzajúcich do križovatky s rovnakými cestami sprava, prednosť vozidiel v priebežnom jazdnom pruhu, prednosť chodcov, ktorí už vstúpili na priechod pre chodcov a podobne.

Arogancia, ako prejav sily, moci, či diagnóza?

Poriadne otvárať oči dokorán treba pri jazde niektorých vodičov, ktorí síce sledujú premávku a dopravné značky, ale pri dávaní prednosti ich jednoducho ignorujú. Najčastejšou „motiváciou“ nezodpovedného správania sa na cestách je agresivita a pocit beztrestnosti, prípadne také finančné zabezpečenie, že aj zo závažného dopravného priestupku sa ľahko vykúpia.

 

Najhoršou kombináciou charakterizujúcou top cestných pirátov je agresivita podporená aroganciou. Nielenže prinútia vodičov iných vozidiel náhle meniť smer jazdy, alebo prudko dupnúť na brzdový pedál, ale ešte sa im za túto reakciu náležite odmenia vztýčeným prostredníkom z privretej päste. Bezmocnosť, akú v tom okamihu prežívajú ohrození vodiči sa nedá vyčísliť ani tou najvyššou pokutou.

 

Existujú situácie, kde v záujme plynulosti môžu prednosť v jazde ovplyvniť obidvaja aktéri.  Býva nepísaným pravidlom, že pri prechádzaní vozidla z pripájacieho jazdného pruhu do priebežného vodiči jazdiaci v priebežných jazdných pruhoch prejdú na úsekoch ciest s pripájaním do ľavých alebo stredných jazdných pruhov a umožnia tak plynulé zaradenie sa vozidla z pripájacieho jazdného pruhu do premávky. Napriek tomu situácie na slovenských cestách pri takýchto jazdných úkonoch občas nezvyknú byť práve najbezpečnejšie.

Poznámka:

    Aj keď mnohí vodiči pozorne sledujú premávku a pri nedaní im prednosti v jazde svojou okamžitou reakciou zabránili a ešte mnohokrát zabránia dopravným nehodám, problém bezpečnosti cestnej premávky tým nevyriešia. Nepozorných vodičov dokáže eliminovať schopnosť predvídať u tých druhých. Ale agresivitu a aroganciu dokáže z ciest odstrániť jedine sankcia spojená so zákazom činnosti viesť motorové vozidlo na čo najdlhšiu dobu. Prípadne aj natrvalo.

Ján Bazovský

Komentáre k článku


Stream naživo