2013-06-26 06:15:00
Elektronická platba mýta -
Elektronická platba mýta ENC je lacnejšia a nemusíte stáť v radoch pri platení.
Zdroj: hac.hr

AKTUÁLNE: Ak chcete ušetriť na chorvátskych diaľniciach, zaregistrujte sa!

Nielen dobrý výber trasy, ale aj použitie elektronického platenia mýtneho je cestou, ako ušetriť.

Pri cestách po chorvátskych diaľniciach sa platí mýtne. V hotovosti, platobnými kartami (neraz rýchlejší spôsob), predplatenými kartami, alebo elektronicky. V tom poslednom prípade môžete v sezóne (od 31.3. do 30.11.) ušetriť 21,74 % oproti ostatným spôsobom. Mimo nej dokonca až 33,48 %. Na využívanie služieb elektronického mýta si musíte kúpiť predplatený balíček, ktorý obsahuje komunikátor s nabitým kreditom.

Ak ste sa rozhodli, že budete využívať takéto služby od 1. júla, nič sa pre vás nemení. Elektronickú škatuľku na mýto si môžete kúpiť tak, ako doteraz. Akurát sa budete musieť pri jej kúpe priamo zaregistrovať menom a pridať ďalšie informácie. Ak ste však výhody zliav využívali už v minulom roku a čerpali ich doteraz, zbystrite pozornosť. Povinnosť registrácie v systéme elektronického mýta je len do konca júna. Pomôže vám to však ušetriť pri ceste na dovolenku.

Dôležitá zmena pre užívateľov ENC systému

Hrvatske autoceste (HAC), ktoré spravujú takmer celú diaľničnú sieť v Chorvátsku, vydali dôležité upozornenie pre užívateľov ENC služieb. Na svojich internetových stránkach www.hac.hr oznamujú užívateľom, že pre ďalšie využívanie služieb sa musia zaregistrovať najneskôr do 30. júna tohto roka.

Je to na základe všeobecných podmienok, ktoré HAC zmenili na konci marca. Takže všetci tí, ktorí chcete aj naďalej používať tento typ účtovania na diaľnici, musíte doplniť ďalšie údaje do systému.

Zdroj: hac.hr
Zdroj: hac.hr

Bolo by to jednoduché, keby...

Ak by bolo možné priamo na stránke HAC vyplniť všetky potrebné údaje spolu s číslom zariadenia, ktoré už vlastníte a urobiť to tak elektronicky. Lenže Chorváti vyžadujú predsa zložitejší postup.  

Pre registráciu je nutné stiahnuť a vyplniť žiadosť a spolu s kópiou preukazu totožnosti ich odovzdať na jednom z predajných miest HAC. To možno vykonať osobne v maloobchodných predajniach, ale údaje môžete poslať aj poštou na tieto dve adresy uvedené na stránke HAC:

• Prodajno mjesto Zagreb, Širolina 4, soba 26, 10 000 Zagreb

• Uprava Sektora za naplatu cestarine, Jadranska avenija 6, LUČKO, 10 250 Zagreb

Poznámka:

Ak odchádzate na dovolenku ešte tento týždeň, poštová zásielka nemusí prísť včas, prípadne ju nestihnú spracovať. Čo to bude znamenať a čo sa bude diať v prípade nezaregistrovania, Chorvátske autocesty na svojej stránke neinformujú. Mohlo by sa vám však stať, že pri ceste späť (po 1. júli) by už vaša škatuľka na ENC nemusela správne fungovať a museli by ste mýto platiť v hotovosti, alebo platobnou kartou. Odporúčame vám preto urobiť si fotokópiu preukazu totožnosti a registrovať sa radšej osobne na miestach uvedených na stránke HAC. Bude vás to stáť síce nejakú polhodinku času navyše, ale budete mať istotu, že nezaplatíte viac.

Viac informácií a podrobností o systéme platenia elektronického mýta nájdete (v chorvátčine, alebo angličtine) na stránke prevádzkovateľa chorvátskych diaľnic.

Jozef Vydra
ZDROJ: hac.hr

Komentáre k článku


Stream naživo