2013-06-21 06:01:29
Klimatizácia je dobrý pomocník,
Klimatizácia je dobrý pomocník, ale zlý nepriateľ, ak ju neviete správne používať.
Zdroj: ADAC

Namiesto na dovolenku idete na „péenku“? Môže za to možno „klíma" v aute

Horúčavy sú pre vodičov nebezpečné, znižujú koncentráciu, zvyšujú únavu. Pomôcť môže klimatizácia. Alebo aj nie.

Keď musíte v horúcich dňoch cestovať autom, zásobte sa dobre nápojmi. Námietka, že veď máte v aute klimatizáciu je síce namieste, ale jej použitie má svoje úskalia.

Pred nastúpením do rozpáleného auta, ktoré stálo na slnku, najprv dobre vyvetrajte interiér. Hlavne ak cestujete s dieťaťom, majte na pamäti jeho bezpečie. Nejde len o prehriatie organizmu z tepla. Aj nadmieru a hlavne nesprávne používaná klimatizácia vám spôsobí zdravotné problémy, ktoré by ste nečakali. Používajte klimatizáciu s rozumom.

Teplo „lezie na mozog“

Ovplyvňuje koncentráciu a celkovú psychiku. Vyvoláva stres a ohrozuje najmä tých vodičov, ktorí majú napríklad choré srdce, alebo iný zdravotný problém. Zvyšuje sa podráždenosť a agresivita. V krajnom prípade môže dôjsť až k dehydratácii a bezvedomiu. Preto je používanie klimatizácie vhodné. No ak ju už používate, dodržiavajte hlavne pitný režim. Klimatizácia totiž okrem ochladenia vysušuje vzduch a znižuje tak pocit, že sa človek potí. V takých prípadoch hrozí dehydratácia oveľa skôr, ako by ste sa nazdali. Oveľa viac to platí aj pri malých deťoch. Nezabudnite na to.

Prechladnutie, angína, zápal hrdla

Toto všetko môžete „získať“ vďaka klimatizácii. Nespomíname červené oči, dráždenie v nose, kašeľ, ktoré sú zväčša dôsledkom zanedbanej údržby klimatizácie a alergickými reakciami na plesne z nevyčistenej „klímy“. Teraz hovoríme o tom, ako bude klimatizácia vašim partnerom, a nie nepriateľom.

Zdroj: BMW
Zdroj: BMW

Organizmus človeka nemá rád náhle a prudké výkyvy teploty, a už vôbec nie je pripravený na dlhodobé tepelné šoky, ktoré mu uštedríte, keď použijete klimatizáciu naplno. Vonku je vyše 30 ⁰ Celzia, v aute nastavíte klímu na minimum „aby ste sa ochladili“. Dnešné autá umožňujú nastaviť klimatizáciu na 16 až 28 stupňov. Využite to vo svoj prospech. Rozdiely väčšie ako 10°C slabší organizmus nemusí zvládnuť. Časté a výrazné striedanie teplôt sa dokonca prejavuje aj na dlhodobom zdraví silnejších jedincov.

Ako správne používať „klímu“

V prvom rade pred jazdou dobre vyvetrajte interiér rozpáleného auta. Nech má akúkoľvek farbu, niekoľkohodinový pobyt na prudkom slnku spôsobí teploty v interiéri nad 40⁰ Celzia, ba dokonca výnimkou nie sú ani hodnoty blížiace sa k 70-ke! To už náš organizmus nezvláda. Vložiť do takto rozpálenej „vyhne“ dieťa v sedačke a potom nakladať batožinu je vysoko nebezpečné. Malé dieťa totiž nemá ani zďaleka také regulačné možnosti, ako organizmus dospelého a rýchlo sa prehreje. Ak potrebujete odísť čo najskôr, choďte aspoň pár minút s otvorenými oknami – ale zasa pozor na prievan, ak máte v aute malé deti.

Klimatizujte s mierou

Pustite klimatizáciu naplno len na začiatku. Vychladiť rozhorúčený interiér vám pomôže nastavenie recirkulácie vzduchu. Po pár minútach ho však prepnite na normálny režim a nastavte teplotu tak, aby rozdiel medzi vonkajšou teplotou a vnútornou nebol väčší ako 5, maximálne 7 stupňov Celzia. V tomto pomáha automatická klimatizácia, ktorá ukazuje, na akú teplotu ju máte nastavenú. Pre ostatné autá je vhodné mať teplomer, ktorý ukazuje hodnoty v aute aj mimo neho. Zabudnite na to, že optimálna teplota pre cestovanie v aute je 20 – 24 stupňov! Ak je vonku 30 - 35⁰ Celzia, príjemných na cestovanie bude aj 25 – 28. Ak by ste chceli dosiahnuť „laboratórnych“ 21 stupňov, z výduchov bude prúdiť oveľa chladnejší vzduch a vy ľahko prechladnete. Takže klimatizácia áno, ale ak nechete ochorieť, tak s rozumom.

Jozef Vydra
ZDROJ: ADAC

Komentáre k článku


Stream naživo