2013-06-09 05:00:00
Test autosedačiek
Vyberte si podľa výsledkov testov to najlepšie pre vaše dieťa.
Zdroj: ADAC

Vyberajte pozorne, v testoch autosedačiek uspela iba polovica

Porovnávací test nemeckého autoklubu ADAC dopadol dobre pre 14 z 27 testovaných výrobkov.

Povedané inak, polovica z 27 porovnávaných modelov vyhovela. Tie ostatné radšej nechajte bez povšimnutia. Prečo veriť práve týmto výsledkom? ADAC testuje už veľmi dlho aj detské autosedačky. Neuveriteľných 20 rokov. Je teda zrejmé, že aj vďaka postupnej zmene metodiky a nárokov na detské zádržné systémy, sú tieto testy považované za referenčné.

Tentoraz spolu so spotrebiteľskými magazínmi ADAC výnimočne chváli dve sedačky. Dosiahli celkovo najlepšie  hodnotenie a zároveň získali výslednú známku „veľmi dobrá“.

Škodliviny sa nenosia

V minulých testoch malo niekoľko výrobkov problémy s obsahom škodlivých látok, ktoré v konečnom hodnotení znižovali výslednú známku z testu. Zdá sa, že sa výrobcovia poučili a v tomto roku sa nenašli žiadne škodliviny. Pochvalu si zaslúži sedačka Bébécar, ktorá v tomto roku uspela, hoci predchádzajúci model vlani práve vďaka škodlivinám prepadol.

Testovalo sa spolu 27 sedačiek v šiestich „hmotnostných“ kategóriách. Niektoré „rastú“ spolu s dieťaťom a obsiahnu viac kategórií. Odborníci však odporúčajú počas toho ako dieťa rastie, postupne vymeniť niekoľko sedačiek. Špecializácia aj v tomto smere víťazí nad univerzálnosťou.

Zdroj: ADAC
Zdroj: ADAC

Najlepšie ochránia pri náraze

Na jednotku obstála medzi sedačkami pre novorodencov Peg Perego Primo Viaggio SL s základňou Isofix. Druhým víťazom testu sa stala sedačka Kiddy Phoenixfix Pro 2. Je určená pre deti od jedného roku do štyroch rokov veku. Obidve najlepšie detské autosedačky získali výborné hodnotenie v hlavnej časti testu, ktorou sú nárazové skúšky. Sedačky usadené na zadnom sedadle osobného auta musia zvládnuť prednú aj bočnú kolíziu s iným autom.

Za dvojicou najlepších sedačiek z porovnávacieho testu ADAC je dvanásť výrobkov, ktoré získali druhý najlepší možný výsledok, ktorým je ohodnotenie známkou dobrá. Tieto stále veľmi bezpečné sedačky sú k dispozícii pre deti rôzneho vzrastu a hmotnosti.

Zdroj: ADAC

Najhoršia má konštrukčnú chybu 

Iba o kúsok unikla hodnoteniu najhoršiemu, podobne ako v škole známke 5, sedačka Jané Strata. Jej pás je totiž príliš dlhý a nedá sa dotiahnuť, takže malé dieťa z nej môže pri náraze vykĺznuť. Pritom v minulých rokoch predchodcovia nedopadli najhoršie... Pozoruhodný je však fakt, že patrí medzi tie (skoro) najdrahšie. Aj v tomto prípade sa potvrdilo, že vyššia cena nie je zárukou kvality.

Do čoho posadiť odrastené deti

Medzi porovnávanými sedačkami nájdete aj kvarteto takých, ktoré umožnia prevážať v bezpečnejšej, protismernej polohe aj deti s hmotnosťou nad 13 kilogramov. Tie podľa odporúčania ADAC možno odporučiť pre deti, ktoré sa už nezmestia do prvej, najmenšej sedačky kategórie 0 v tvare kolísky , no napriek tomu by mali sedieť v aute čelom dozadu. Vďaka takejto polohe totiž možno predísť zraneniam krku pri čelných nárazoch. S výsledkom „dobré“ obstáli v tomto teste dve z týchto sedačiek: Cybex Sirona a Takata Midi & Isofix Base. Obidve sa dajú obrátiť a dieťa v nich je možné prevážať aj v smere jazdy.

Zdroj: ADAC

Jozef Vydra
ZDROJ: ADAC

Komentáre k článku


Stream naživo