2017-05-27 06:00:00
Výsledok 3D tlače
Výsledok 3D tlače
Zdroj: VW Slovensko

Máme svetové prvenstvo: 3D tlačiareň v automobilke

Volkswagen Slovakia (VW SK) predstavil najväčšiu sériovo vyrábanú metalovú 3D tlačiareň na svete.

Váži 10 ton a dokáže vytlačiť kovový predmet v maximálnej veľkosti 80x40x50 cm. Stupavský závod VW SK ju inštaloval ako prvý výrobca v oblasti automobilového priemyslu na svete.

 VW SK je priekopníkom v oblasti najmodernejších technológií. Ako prvý v koncerne začal vyrábať elektrické autá či používať inovatívne spájacie technológie pri výrobe karosérií. „S unikátnou 3D tlačiarňou sme sa zasa posunuli o krok ďalej. Nové technológie a investície nám umožňujú flexibilnejšie a efektívnejšie reagovať na priania zákazníkov a zároveň vďaka nim dokážeme prilákať a vychovávať špičkových odborníkov na svetovej úrovni,“ uviedol Jens Kellerbach, člen predstavenstva pre finančnú oblasť vo VW SK.

Tlačiareň Xline 2000R, ktorej dodávateľom je firma Concept Laser GmbH, je aktuálne najväčšia metalová trojrozmerná tlačiareň svojho druhu na svete. Predmety tlačí z kovového prášku. V stupavskej nástrojárni sa používa hliník, z ktorého sa vyrábajú komponenty, prototypy a prípravky pre koncernové závody na celom svete, ako aj pre externých zákazníkov.

Zdroj: VW Slovensko
Zdroj: VW Slovensko

Technologická novinka sa skladá z dvoch hlavných modulov. Prvým je manuálna stanica na prípravu tlače. v Nej sa plní hliníkový prášok a vkladá platňa, na ktorú sa natavujú diely. Keďže celá tlač prebieha v inertnej ochrannej atmosfére, dovnútra sa vháňa aj dusík. Následne sa celý pripravený modul otočí do druhej časti tlačiarne, kde nasleduje samotná tlač.

Zdroj: VW Slovensko
Zdroj: VW Slovensko

Nanášač nanesie vrstvu hliníkového prášku a potom dve laserové hlavy prášok vypaľujú ‒ vrstvu po vrstve vo výške 0,05 mm, bod po bode dovtedy, kým nie je dielec hotový. Na záver zamestnanec povysáva nevypálený prášok, ktorý sa v preosievačke rozdelí na ďalej použiteľný a odpadový.

Zdroj: VW Slovensko
Zdroj: VW Slovensko

Použiteľný prášok sa presunie do zbernej nádoby a z nej ide naspäť do tlače. Celý cirkulačný proces je automatický a nie je potrebný akýkoľvek manuálny zásah človeka. Vzhľadom na vysokú teplotu pri tlači je potrebné nechať predmet približne 12 hodín vychladnúť. Finálny produkt sa na záver ešte opracuje a je pripravený pre zákazníka.

Zdroj: VW Slovensko
Zdroj: VW Slovensko

Trojrozmerná tlačiareň je zariadenie, ktoré dokáže vytvoriť trojdimenzionálny objekt na základe digitálnych 3D dát. Podľa digitálnej predlohy objektu, vytvorenej pomocou programu CAD, zhotoví jej hmotnú kópiu. Pri tlači sa využíva metóda SLM (Selective Laser Melting) –technológia 3D tlače, pri ktorej sa používa na natavovanie kovového prášku v práškovej komore laserový lúč.

3D tlačiareň v Nástrojárni v Stupave v číslach:

najväčšie rozmery tlače : 800 x 400 x 500 mm

teplota platne pred tlačou: 200 °C

výkon dvoch laserových hláv: 2 000 kW

výška vrstiev tlače: 0,02 - 0,1 mm

hmotnosť tlačiarne: 10 ton

maximálna hmotnosť hliníkového prášku : 1500 kg

minimálna hmotnosť hliníkového prášku pri tlači: 400 kg

Jozef Vydra
ZDROJ: VW Slovensko

Komentáre k článku


Stream naživo