2017-02-14 09:55:00
Drony
Drony
Zdroj: skvelo.sk

Hra o drony... – zábava pre celú rodinu

V poslednej dobe sa slovo „dron“ stalo bežnou súčasťou slovnej zásoby. Aj keď nemá pohon „pod kapotou“ je zaujímavé aj pre motoristov.

Minimálne preto, že je to pohybujúci sa objekt s ovládaním, ktorý dokáže dobre (vy)cvičiť postreh užívateľa – pilota. Pôvodne bezpilotný, diaľkovo riadený letún (označovaný aj ako letúň) bol používaný pri vojenských misiách. Dnes sa skloňuje vo všetkých pádoch (väčšinou nespisovne...). Dron sem, dron tam; takmer sa žiada írečito po slovensky odpovedať: „a na kieho drôna“? S „drônmi“ sa skrátka a dobre vrece roztrhlo.

Vedeli ste, že slovo pochádza z anglického „drone“, teda bzučať, hučať (podobne ako nemecké „dröhnen“)? Ale označuje sa ním aj takto bzučiaci trúd, teda lenivý včelí samček. A vedeli ste, že „dron“ je aj fiktívny robot s Hviezdných vojen, vesmírna loď v Star Treku, člen Drone klubu v románoch P. G. Wodehousea, či inteligentný stroj v sérii space opier The Culture škótskeho spisovateľa Iaina M. Banksa?

Nuž, dron je skrátka populárny všade. Hlavne však je to cenovo čoraz dostupnejší zdroj zábavy! Ešte donedávna sa napríklad letecké zábery dali robiť iba z lietadla. Dnes stačí pripevniť kvalitnú kameru na dron (správne, vzor dub...), a získate snímky z oveľa väčšej blízkosti. Čo je vynikajúce trebárs pri športoch ako zjazdové lyžovanie či akrobacie; vďaka diaľkovo ovládanej leteckej kamerke si môžete vychutnať zábery, aké by sa inak urobiť nedali.

Zdroj: skvelo.sk
Zdroj: skvelo.sk

Ďalšiu možnosť využitia predstavuje doručovanie zásielok tovaru objednaného cez internet. Najväčší online predajca Amazon hovorí o využití dronov na zasielanie tovaru už od roku 2013 a v polovici decembra tohto roka pokusne doručil prvý balík. Drone delivery testuje aj internetový gigant Google, český Mall.cz a na Slovensku internetový obchod skvelo.sk. Ten prináša na náš trh aj dve zaujímavé lietajúce hračky od technologickej firmy Oregon, ktoré rozhodne stojí za to vyskúšať.

Pozrite sa na svet zhora!

Unikátny vetru-odolný dizajn, precízne spracovanie, 2.4 GHz digitálny diaľkový ovládač. S lietajúcim dronom FlyFrog TG511 vybaveným kamerou a slotom pre pamäťovú SD kartu sa stanete pilotom a kameramanom zároveň. Štvorkanálové riadenie a gyroskop so šiestimi osami zabezpečujú stabilitu pri rôznych rýchlostiach a smeroch, dokonca aj v silnejšom vetre. Ovládanie pomocou joysticku umožňuje manévrovanie smerom hore/dolu, doľava/doprava, dopredu/dozadu a takisto otáčanie okolo zvislej osi. Vďaka pevnej konštrukcii a vysokej kvalite použitých materiálov je letún odolný voči pádom aj nárazom o steny či iné prekážky. Je vhodný do interiéru aj exteriéru, vzhľadom na väčšie rozmery (190 x 48 x 88mm) sa však predsa len viac hodí na vonkajšie lietanie.

Zdroj: skvelo.sk
Zdroj: skvelo.sk

Hoci dosah diaľkového ovládača je až 30 metrov, výrobca neodporúča letieť s dronom príliš vysoko. Do 20 metrov je to skutočne rozumné, no aj na túto výšku sa sotva odvážite hneď na prvú. Spočiatku je totiž pilotovanie tejto vecičky trochu komplikované. Vyžaduje si značnú zručnosť a citlivosť pri ovládaní, aj nepatrný príliš zbrklý pohyb páčkou môže znamenať „haváriu“. Našťastie, dron má prekvapivo pevné, odolné telo a pristávacia klzná lišta zabezpečí viac-menej hladké pristátie.

Diaľkovým ovládaním nastavíte rýchlosť, nahráte video, riadite stúpanie/klesanie a nakláňanie. Občas sa stane, že dron vo vzduchu driftuje, unáša ho to do strán. Predovšetkým je dôležité pred samotným spustením postaviť ho na čo najhladšiu vodorovnú plochu, aby sa gyroskop správne nakalibroval. Ak to nestačí, môžete použiť na korekciu špeciálne Trim tlačidlá.

Zdroj: skvelo.sk
Zdroj: skvelo.sk

Kto je najlepší bojový pilot?

Druhú alternatívu od Oregonu predstavuje dvojica bojových mini-dronov na diaľkové ovládanie, vďaka ktorým si užijete leteckú zábavu aj v teple domova. Ku každému dostanete RC-čko (teda diaľkové ovládanie) a neľútostné vzdušné súboje na život na smrť sa môžu začať! Priamo vo vašej obývačke, kuchyni, spálni, kúpeľmi alebo trebárs na WC... Bojujúce stroje vysielajú na svojho protivníka laserové strely. Každý presný zásah berie protivníkovi 30% „života“, po troch presných zásahoch je jeho dron zničený a vy vyhrávate. Vzneste sa do vzduchu a zasaďte svojmu súperovi smrteľný úder! Letecké súboje nikdy neboli vzrušujúcejšie. A jednoduchšie.

Oregon Fighter Drony sú skvelá zábava pre celú rodinu či priateľov, ktorí spolu radi súťažia. Táto akčná naháňačka po celom dome i záhrade vás skutočne dostane – zápasiť môžete v interiéri aj vonku, keďže drony majú pevné telo a malé rozmery (295 x 68 x 240mm, hmotnosť 0.289 kg). Na začiatku však treba dbať na jedno: trénovať, trénovať a zasa trénovať! Náhradné listy na vrtuliach sa vám rozhodne zídu, pretože prvú hodinku budete padať a narážať do nábytku jedna radosť. Vrtuľky to občas „nedajú“ a hľadať ich pod pohovkami a kreslami nie je veru príliš zábava. Preto odporúčame hrať sa podľa možností v miestnosti s minimom nábytku alebo – vonku na otvorenom priestranstve. Aspoň teda kým sa nevypracujete na úroveň „dronového“ guru.

Každý začiatok je síce ťažký, ale nech vás to neodradí od skvelej zábavy!

red.
ZDROJ: skvelo.sk

Komentáre k článku


Stream naživo