2016-10-23 03:55:00
KrAZ Spartan
KrAZ Spartan
Zdroj: KrAZ

VIDEO: KrAZ Spartan je autonómny Ukrajinec – s génmi od Forda

Spartan prejde asi všade – navyše nepotrebuje posádku – jazdí celkom sám.

Znížiť straty na životoch počas vojnových konfliktov je dnes jednoduchšie, ako kedysi. Stačí poslať do bojov autonómne obrnené vozidlá. Jedno z nich sa predstavilo nedávno na tohtoročnej prehliadke vojenskej a bezpečnosťou techniky v Kyjeve.

KrAZ Spartan nie je celkom novinkou, veď je na trhu vojenskej techniky už od roku 2014. Teraz však prichádza s významnou zmenou - obrnený obor zvládne riadenie úplne bez vodiča. Pre vojenské použitie môže znamenať autonómne riadenie dôležitú výhodu. Keď sa auto dostane do vojnových bojov, riskuje namiesto životov dvojčlennej posádky akurát svoje plechy - a ešte pritom naopak dokáže zachrániť nejaké životy.

Autonómny systém v tomto vozidle pracuje s termovíznymi kamerami, rôznymi radary a snímačmi. Dokáže tak rozpoznať človeka. Auto sa dá ovládať aj na diaľku, pričom je obrnený model dostupný až do vzdialenosti päťdesiatich kilometrov. Autonómne riadenie je však iba alternatívou, auto má samozrejme aj volant a pedále. Bežne má auto dvojčlennú posádku a odvezie ešte 6 osôb.

Zdroj: KrAZ
Zdroj: KrAZ

S podobnými technológiami experimentujú aj iné armády a ich dodávatelia. Zapojenie do tohto procesu aj od tak malého výrobcu však naznačuje, že sa autonómne riadenie pre armádne účely čoskoro stane normou.

O pohon Spartana sa stará turbodieselový motor Scorpion značky Ford s objemom 6,7 litra, ktorý podľa výrobcu dosahuje výkon 220 kW (300 k). Špecializovaná stránka military-toady.com však uvádza až 294 kW (400 k) pri 2800 otáčkach za minútu. Prevodovka je 6 stupňová automatická. Auto vie prekonávať prekážky vysoké až pol metra a nezastaví ho ani voda do hĺbky 1,2 metra, ktorou sa vie brodiť. Pneumatiky majú rozmer 335/70R20. Maximálny bočný náklon, ktorý auto zvládne, je 35 stupňov. Spartan pri dĺžke 602 cm, šírke 244 a výške 240 cm váži vraj až 8800 kg (military-today.com uvádza max. 7780 kg). Jeho maximálna rýchlosť je až 110 km/h, pričom dojazd má 800 kilometrov.

Zdroj: KrAZ
Zdroj: KrAZ

Čo znamená skratka KrAZ? Je to „Kremenčugskij Avtomobiľnyj Zavod“  - teda automobilka ktorá vznikla v roku 1946. V továrni v ukrajinskom meste Kremenčug sa špecializuje hlavne a predovšetkým na terénne nákladné automobily a ich rôzne odvodeniny. Nezanedbateľnú mieri vo výrobe zaberajú armádne špeciály. Kým veľká hospodárska kríza výrobcu zatlačila do ústrania, počas ruskej invázie na Ukrajinu sa vďaka vysokým dopytom ukrajinskej vlády výrobcovi začalo znovu dariť.

Zdroj: KrAZ
Zdroj: KrAZ

Spartan sa zúčastňuje na bojoch nielen v Iraku či na Ukrajine. Používa ho polícia v Tunise, Nigérii či Ománe. Aby sme ali boli celkom presní, nejde o čisto ukrajinské vozidlo. Technický základ zdieľa spoločne s Fordom F-550 a výroba sa delí medzi ukrajinský KrAZ a kanadský Streit Group.

Jozef Vydra
ZDROJ: military-today.com, KrAZ

Komentáre k článku


Stream naživo