2016-05-10 15:07:04
Medzinárodný veľtrh obrannej techniky
Medzinárodný veľtrh obrannej techniky Bratislava - IDEB 2016
Zdroj: Jozef Vydra

FOTO: Svetová premiéra na Medzinárodnom veľtrhu obrannej techniky Bratislava

Na svoje si prídu chlapi, ale aj ženy – veľtrh láka nielen na vojenskú techniku.

IDEB (International Defence Exhibition Bratislava) má množstvo zaujímavostí. Zaujmú malých aj veľkých chlapov a chlapcov, ale aj ženy. Lebo sú na ňom urastení a driečni vojaci, ktorí obsluhujú techniku. No na druhej strane si na svoje prídu hlavne muži – okrem vojenskej techniky, ktorú si môže nielen prezrieť, ale sa jej aj dotýkať, sa dá vyskúšať vyskúšať, ako sa sedí v tanku, alebo či dokážete pilotovať vrtuľník.

Medzinárodný veľtrh IDEB sa koná každé dva roky a jeho 6. ročník priniesol na výstavisko do Incheby množstvo zaujímavej techniky, akú bežne nestretnete na cestách. Väčšina je kolesová, nájde sa však aj pár pásových vozidiel. Tie sú hlavne na voľnej ploche. Hoci sa podobných výstav a veľtrhov koná počas roka po celom svete množstvo, uviesť vo svetovej premiére novinku na domácej pôde má inú príchuť.

Najväčšou a očakávanou novinkou je predstavenie ľahkého obrneného vozidla slovenskej výroby Aligator tretej generácie. Nový Aligator 4x4 Master II je postavený na novej modulárnej platforme, ktorá umožňuje vyrobiť množstvo variácií. Základ je väčší, odolnejší a rýchlejší, ako predchodca.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

O jeden meter dlhšie vozidlo s dĺžkou takmer 6 metrov odvezie oproti 4 teraz až 9, alebo 10 osôb.  Nosnosť vzrástla zo 750 kg na 3130 kg a vozidlo samotné váži 8 870 kg. Plne naložené a ozbrojené môže mať až 12 000 kg. Maximálna rýchlosť 130 km/h, vo výnimočných prípadoch (ne ceste a podľa pneumatík) až 145. Ešte pár „motoristických“ údajov, ktoré v bežných autách nenájdete: brodivosť vo vode je (bez dodatočných úprav) 1,5 metra. Nájazdový uhol má vpredu 70 a vzadu 42 stupňov. Napriek svojej dĺžke aj nový Aligator obratný: obrysový polomer otáčania je 8,2 metra, stopový 7,6 m. A ešte pohľad „pod kapotu“: naftový motor má objem 6700 cm³, výkon 185 kW pri 2500 otáčkach za minútu a krútiaci moment v intervale 1 200 – 1 500 otáčok za minútu je 925 Nm. Spolupracuje so 6 stupňovou automatickou prevodovkou. Aj vďaka tomu je auto napriek svojej hmotnosti dostatočne dynamické... Aligator má sériové, aj novovyvinuté komponenty. Napríklad americký motor a prevodovku, nemeckú elektroniku a podvozok vyvinutý v spolupráci s českým dodávateľom. Ak by ste chceli vidieť trocha viac z vlastností našej novinky, ktorá vznikla zo slovenského vývoja financovaného výlučne zo zdrojov spoločnosti Kerametal, máme pre vás video:

Najlepšie priamo na výstavisku sa dozviete viac podrobností nielen o samotnom Aligatorovi, ale aj o ďalších podobných ľahkých bojových vozidlách. Je ich tam dosť, napríklad rovno oproti stojí v expozícii ruský Tigr, o pár metrov ďalej sú to Ejder Yalçin, či Mercedes-Benz G 280 LAPV, IVECO LMV, na vonkajšej ploche aj dvojica cyperských vozidiel Oncilla, ktoré sa montujú v Poľsku.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Okrem nich je v rámci kolesovej techniky pár modelov Tatra. slovenský stredný nákladný automobil Aktis, ale aj ďalšie ťažké „kubatúry“ ako sú nosič protilietadlových rakiet MAZ 543M (8x8), MAN HX 8x8, či Mercedes Zetros A 6x6. No okrem toho aj motocykle a autá vojenskej polície a množstvo ďalších zaujímavých exponátov.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Patria medzi ne aj samohybné húfnice Dana a Zuzana. Už len vymenovať by ich trvalo dlho. Lepšie je vidieť ich na vlastné oči.  Navyše zbrane propagovať nebudeme a kto má záujem vidieť ich, nie je nič jednoduchšie, ako sa presvedčiť na vlastné oči, alebo sa aspoň pozrieť do našej galérie.

Komentáre k článku


Stream naživo