2016-02-09 09:55:00
Namiesto fólie „lúpací lak“
Namiesto fólie „lúpací lak“ - a máte „nové“ auto
Zdroj: DipYourCar.com

Namiesto fólie „lúpací lak“ - a máte „nové“ auto

Zmeniť vzhľad auta je túžba nejedného motoristu.

Buď sa mu pôvodná farba „opozerala“, alebo dôvody môžu byť aj iné.Napríklad niektorí ľudia chcú zachovať vzhľad laku svojho auta čo najdlhšie ako nový. Buď sú na svoje auto takí citliví, alebo majú pre jeho ochranu iný dôvod. Napríklad ak majú auto z požičovne, alebo chcú, aby vzhľad auta zostal v dokonalom stave napriek intenzívnemu používaniu.

Dnes existuje niekoľko riešení. Bežné sú fólie. Majú niekoľko mínusov. Väčšinou sú matné (a mnohé čierne, alebo sivé). Viem, dajú sa použiť aj farebné a pololesklé, ale fóliou potiahnuté autá často nevyzerajú najlepšie, s ich aplikáciou je navyše často veľa práce. Vedia o tom firmy, ktoré si nechávajú na autá „natiahnuť“ fóliu, aby tak získali jednotný vzhľad svojho automobilového parku.

Ak chcete ochrániť, alebo zmeniť napríklad vzhľad aj tvarovo zložitých dielcov (napríklad disky kolies), je možnosť nastriekať ich. Rôzne spreje to umožňujú celkom ľahko. Po nastriekaní diskov sa dá takáto PlastiDip vrstva stiahnuť – zlúpnuť. Pod ňou vykukne pôvodná farba. Navyše bez poškodenia. Je to výhoda pri predaji auta, či motocykla. Vyzerá potom zachovalo – ako nový.

Zdroj: DipYourCar.com
Zdroj: DipYourCar.com

Lenže ak sa vám páčia lesklé laky, s fóliou máte smolu. Rovnako tak s PlastiDipom, ktorý je vždy aspoň trocha matný. Skúsiť to s prelakovaním celého auta je poriadna investícia pri použití kvalitných lakov No pri predaji môže takéto zlepšenie vzhľadu vzbudiť oprávnené podozrenie, že sa novým lakom maskuje vážna oprava po nehode. Existuje riešenie?

Ak chcete lesk ako pri normálnom laku a chcete sa novej vrstvy ľahko zbaviť, podobne ako pri PlastiDipe, je tu ponuka nových odlupovacích lakov AutoFlex. Firma DipYourCar vyrába napríklad farbu ZTN HyperShift Pearl. Tvrdí o nej, že je to špičkový výrobok. Zrejme aj cena. V nasledujúcom videu, v ktorom si môžete pozrieť, ako sa nanáša na Audi RS7, sa totiž spomína „veľmi vysoká cena“:

Vlastne, s tou cenou je to diskutabilné. Balenie perlete podľa ceny uvedenej na webe spoločnosti stojí 173 dolárov, čiže asi 156 eur. Na také auto, ako je RS7 potrebujete dve. K tomu ešte príprava, a na záver bezfarebný lak... Ak si necháte Audi zmeniť lakovaním Audi Exclusive, stálo by to asi 3500 eur. To nie je málo. No sú aj ľudia, ktorí si to vedia urobiť sami. Tam je cena potom úplne niekde inde. DipYourCar vám na lakovanie predá všetko potrebné. Ak neveríte, pozrite si video o „svojpomoci“:

Navyše výsledok vyzerá úplne skvelo a takú perfektnú perleťovú farby len tak ľahko nenájdete. Výhodou je, že ak sa vám nanesená vrstva už nepozdáva, dá sa celkom jednoducho odstrániť. Bez poškodenia pôvodného laku, ako ukazuje tretie zhrňovacie video, v ktorom vidno aj to, aké druhy týchto zlupovacích lakov sú k dispozícii – matné, lesklé, perleťové:

Otázkou je, či používanie takýchto technológií je budúcnosťou lakov. Ak sa podarí znížiť cenu, mohlo by byť. No ak existuje možnosť zmeniť si vzhľad svojho vozidla doma v garáži s výborným výsledkom, je to určite zaujímavá alternatíva k iným riešeniam.

Možno sa inšpirujete niekoľkými filmami, v ktorých rôzni zločinci maskovali svoju totožnosť aj zmenou farby auta. No na rozdiel od filmovej fikcie je toto celkom reálna možnosť. Možno by naozaj stálo za to využiť ju.

Jozef Vydra
ZDROJ: DipYourCar.com, autoflexcoatings.com

Komentáre k článku


Stream naživo