2015-10-24 04:35:00
Autonómny Kamaz
Autonómny Kamaz
Zdroj: Kamaz

VIDEO: Autonómne auto s autopilotom majú už aj Rusi, je trocha väčšie...

Kedysi sa tradovalo, že Rusi majú všetko najväčšie – dokonca aj trpaslíkov.

Koloval taký vtip, ako išla „bábuška“ po Červenom námestí v Moskve s dvoma kuframi. Turista sa pýta, koľko je hodín. Položí kufre, pozrie sa na digitálne hodinky a odpovie. Turista hodinky pochválil, aké sú úžasné. No a starenka hovorí: „Hej, hej, sú výborné, iba baterky sú obrovské... a zodvihne dva kufre a kráča pod ich ťarchou preč.

Nuž, ale vtipy nabok. Napriek pokračujúcej miniaturizácii sa ruským konštruktérom podarilo vyrobiť auto, ktoré sa vie vyhnúť prekážke, či zastaviť pred loptou kopnutou pred vozidlo a nemá problém ani so silným dažďom a so snehom. Jednoducho vidí viac než iné autá. Takže už aj Rusi majú vozidlo s autopilotom. Áno, ale... je to trojnápravový nákladný Kamaz. Momentálne vo vojenských farbách. Prečo, to necháme bez komentára.

Ruská automobilka KamAZ pracuje na autonómnom nákladiaku. Svet sa to dozvedel pri príležitosti prvých testov, na ktorých boli prítomní novinári a tiež zástupcovia vedenia značky. O výhodách (teda silný dážď a sneh) ktoré má ruský autopilot informuje ruský server Sputnik News. No nech vás neprekvapí, že ho vlastní ruská vláda.

Zdroj: Kamaz
Zdroj: Kamaz

 „Naše nákladné autá dokážu už jazdiť autonómne do rýchlosti 60 km/h, čo by stačilo pre mestskú prevádzku. Za pár rokov zvládnu bezpečne jazdiť bez vodiča aj okolo 80 - 90 km/h“ uvádza automobilka vo vyhlásení, ktoré vydala už koncom septembra. Napriek posmeškom, či uťahovania si z veľkosti je však podstatné, že tento KamAZ zvládne jazdu aj tam, kde majú cesty mizerne viditeľné čiary na krajnici, alebo nemajú čiary vôbec. Dokáže pritom jazdiť aj na snehu a pri iných zhoršených podmienkach. Je to vďaka „priestorovému videniu“.

Zdroj: Kamaz
Zdroj: Kamaz

Projekt auto s autopilotom vyvíja spolu s KamAZom už niekoľko rokov Národná univerzita vedy a technológie v Moskve. Finančne ho podporuje zhruba 300 miliónmi rubľov (približne 4 374 000 eur) ho podporuje ministerstvo vzdelania a vedy. Univerzita zabezpečuje vývoj softvéru, ktorý „číta“ terén pred autom prostredníctvom stereo kamier.  Vďaka tomu  autopilot „vidí“ pred seba. Používa tiež lidar na zisťovanie vzdialeností prekážok a má aj „externý mozog“ - prenosný počítač. Na ňom sa odlaďuje počítačový program.  Spoločnosť Cognitive Technologies ako ďalší partner výskumu vyvíja pre auto umelú inteligenciu, ktorá má zabezpečiť správne rozhodovanie systému v prevádzke.

Ak by ste zatúžili po takom aute, máte smolu. Kúpiť sa zatiaľ nedá, lebo vývoj ešte nie je na konci. No už teraz má KamAZ niekoľko predobjednávok. Záujem prejavili najmä ťažobné spoločnosti a poľnohospodári. Autá s autopilotmi by teda jazdili mimo verejných ciest, alebo dokonca úplne mimo ciest. Kedy budú reálne k dispozícii produkčné modely, nie je známe, ale zámer je dokončiť celý vývoj do roku 2020.

 

Testy sa uskutočnili v areáli KamAZu v Tatarstane, v závode v meste Naberežnyje Čelny. Vozidlo KamAZ s autopilotom muselo najprv reagovať na statické prekážky. Hoci boli veľmi malé v pomere k nákladnému autu, poradil si s nimi. Zastavil aj pred loptou kopnutou do jeho dráhy, aj pred človekom, ktorý mu tiež skrížil jazdnú dráhu. Vidno to na fotografiách z testovania. Nákladiak sa pustil tiež do slalomu, ktorý zvládol bez problémov, a podľa dostupných správ zvláda tiež jazdu v konvoji a prudké odbočenia. Vie tiež pochopiteľne rozpoznať ľudí.

Auto dokáže fungovať aj na cestách plných snehu, kde je orientácia veľmi ťažká. Ako to funguje, sa objavilo aj vo vysielaní tamojšej televízie:

Aby ste ale neboli zaskočení – Rusi nie sú prví, ktorí pripravujú autonómne nákladné vozidlo. V jednom z dielov TopGearu sme sa mohli dozvedieť, že na niečom podobnom, založenom na rovnakej technológii (kamery, Lidar a GPS) pracujú aj Američania. Technologické preteky sa rozbehli podobne, ako v časoch súperenia o pristátie na Mesiac...

red
ZDROJ: sputniknews.com

Komentáre k článku


Stream naživo