2015-08-12 12:55:00
Audi prináša svetlomety Matrix
Audi prináša svetlomety Matrix LED pre A4 a má aj OLED svetlá
Zdroj: Audi

VIDEO: Audi prináša svetlomety Matrix LED pre A4 a má aj OLED svetlá

Nové Audi A4 (B9) môže mať príplatkové Matrix LED svetlomety namiesto štandardných svetiel Xenon Plus.

Audi prezentuje tieto inteligentné svetlomety pre nový model strednej triedy vo veľmi vydarenom videoklipe. Svetlomety tvorí jedenásť diód, ktoré majú nároky iba na 20 wattov príkonu. Diaľkové svetlomety sú zložené z ďalších 12 LED, ktoré sú združené do troch reflektorov.

Ovládanie celého systému prebieha na základe dát, ktoré sa získavajú z kamery umiestnenej vo vnútornom spätnom zrkadle. Aby neoslňoval protiidúcich vodičov, vie stlmiť tie diódy, ktorá by mohli spôsobiť ich oslnenie. K dispozícii je celkom 64 variantov stlmenia, dáva to dohromady niekoľko miliónov možností, ako osvetliť priestor pred autom.

Súčasťou systému je aj natáčanie svetlometov do zákrut v spolupráci s príplatkovú satelitnou navigáciou MMI Navigation plus, vďaka ktorej vozidlo dopredu „predvída“, aká zákruta bude nasledovať. Špecialitou nových svetlometov sú dynamické smerové svetlá, postupne sa rozsvecujú v smere, v ktorom sa bude vozidlo pohybovať. Je to vlastne podobná technológia, ako už Audi predviedlo pred časom pre svoju vlajkovú loď, ktoru je A8.

Audi predstaví zadné svetlá s technológiou Matrix OLED

Audi ukáže na septembrovom autosalóne vo Frankfurte nový typ zadných svetiel Matrix OLED. Bude ich mať jeden z konceptov Audi, pravdepodobne elektrický crossover Vytvárajú podľa značky nové možnosti pre kreatívny dizajn. Navyše je to ďalší, nový stupeň automobilovej osvetľovacej techniky. Zadné svietidlá Matrix OLED údajne ponúkajú doposiaľ nedosiahnuteľnú úroveň homogenity svetla. V tejto chvíli by mali byť hotové prvé projekty na uvedenie tejto technológie do sériovej výroby.

Zdroj: Audi


Čím je vlastne OLED, teda organická, svetlo emitujúca dióda výnimočná? „V každej jednotke OLED sú dve elektródy (z nich minimálne jedna musí byť priehľadná), s mnohými tenkými vrstvami organických polovodičových materiálov. Vrstvy s hrúbkou menej ako jedna tisícina milimetra sa aktivujú nízkym jednosmerným napätím, približne okolo 3 až 4 Voltov. Tým sa OLED rozsvieti, pričom farba závisí na molekulárnom zložení zdroja svetla“, uvádza Audi vo svojom oznámení a ďalej dodáva:

„OLED sú ploché zdroje svetla na rozdiel od bodových zdrojov, akými sú LED, ktoré sú tvorené polovodičovými kryštálmi. Svetlo z OLED dosahuje nové úrovne homogenity a jeho intenzita sa dá plynulo meniť. Svetlá nevrhajú žiadne tiene a nevyžadujú reflektory, svetlovody alebo podobné optické komponenty. Jednotky OLED sú vďaka tomu úsporné a ľahké. Navyše nepotrebujú prakticky žiadne chladenie.“

Vďaka flexibilným podkladovým materiálom sa pritom môžu svetlomety Matrix OLED trojrozmerne tvarovať. Vďaka tomu sa pre dizajnérov otvárajú úplne nové dimenzie kreativity, ktorú podporuje aj skutočnosť, že sa organické LED dajú rozdeliť do veľmi malých segmentov s rozdielnou úrovňou jasu.

Jozef Vydra
ZDROJ: Audi

Komentáre k článku


Stream naživo