2015-06-17 04:00:00
Unikátna technológia je pripravená
Unikátna technológia je pripravená zachraňovať ľudské životy
Zdroj: Wiktor Burnet

VIDEO: Unikátna technológia je pripravená zachraňovať ľudské životy

Idete si po ceste a zrazu pred vami kamión. Predbiehať sa veľmi nedá, nemáte rozhľad.

Čo urobíte? Tí opatrnejší počkajú na vhodnú príležitosť. To však môže trvať nekonečne dlho. Lebo funguje „zákon schválnosti“, čo znamená jediné – ak by sa dalo predbiehať, nevidíte. Keď už máte rozhľad, idú autá v protismere. Riešením problému sú viacpruhové cesty, ktoré zvyšujú bezpečnosť, no nie všade existujú.

Aj v Argentíne majú podobný problém: mnoho tovaru sa prepravuje kamiónmi po cestách, ktoré sú síce pomerne rovné, ale úzke. Predbiehanie – to je neraz doslova dráždenie osudu. Nečudo, že v tejto krajine zomrie pri dopravnej nehode každú hodinu jeden človek... 80 percent z nich zomiera na cestách, najmä pri pokuse o predbiehanie.

V krajine, kde sú stovky ciest s jedným pruhom zistil Samsung možnosť, ako niečo zmeniť. Použil svoju vlastnú technológiu na vlastné kamióny a realizoval technológiu Samsung Safety Truck. Použil na to bezdrôtovú kameru zabudovanú v prednej časti kamiónov a štyri monitory vlastnej výroby určené do vonkajšieho prostredia. Výsledkom je premietanie situácie pred kamiónom na zadnú stenu návesu. Vodič jazdiaci vzadu tak má prehľad, čo sa deje pred vozidlom, ktoré sa chystá predbehnúť. Že to už nie je iba o náhode a o šťastí, je zrejmé. Bezpečnosť tak získala ďalšie body v boji so zubatou.

Obraz na zadných častiach kamiónov je dobre viditeľný vďaka veľkému jasu zobrazovacích panelov aj cez deň. V tme sa navyše zobrazuje nočný mód s kamerou snímajúcou v infračervenom spektre, kde vidno prekážky ešte zreteľnejšie.

Je to myšlienka, ktorá namiesto zmien života ľudí ich zachraňuje. Škoda iba, že tých kamiónov Samsung je tak málo a zatiaľ iba v Argentíne. Ale tento kreatívny nápad, ktorý vymyslela reklamná agentúra pre záchranu životov, by si mohli vziať ako inšpiráciu aj iní dopravcovia. Ak Samsung uvoľní tento nápad a technológiu pre všetkých, pre zvýšenie bezpečnosti na cestách.

Jozef Vydra
ZDROJ: Leo Burnett Argentina

Komentáre k článku


Stream naživo