2015-06-12 14:34:42
Audi Matrix LED
Audi Matrix LED
Zdroj: Audi AG

Ak jazdíte často v noci, Audi Matrix LED svetlá sú pre vás ako stvorené...

Čelné svetlomety pre Audi A8 dokážu dostatočne osvetliť okolie, bez toho, aby oslnili ostatných vodičov.

Vrcholné verzie limuzíny ich navyše majú už v štandarde. Nemecká automobilka v poslednom čase hovorí najmä o príchode nového Audi A8. Vlajková loď štyroch kruhov však bude mať ročné meškanie kvôli funkcii autopilota. Existujúci model tak čaká o trochu dlhší životný cyklus, čo však nemusí byť na škodu. Limuzína má totiž aj po šiestich rokoch na trhu čo ponúknuť, hlavne po predposlednom facelifte. Ten priniesol najmä nové svetlomety s technológiou Matrix LED. Už sme ich spomínali aj my.

Vieme už, že každé čelné diaľkové svetlo tvorí 25 svetelných diód, ktoré sú rozdelené do piatich segmentov. Každý z nich pritom môže fungovať nezávisle a reagovať samostatne. Vďaka tomu tak nedochádza k oslneniu vodičov idúcich v protismere, prípadne pred vami. Okolie cesty však z osvetlenia nie je vyňaté a vďaka tomu môžete bez problémov vopred zaznamenať potenciálne nebezpečenstvo. Napríklad chodcov, alebo inú prekážku. Túto finesu potom ešte ďalej umocňuje technológia nočného videnia, ktorá spolupracuje s LED svetlami.

Súčasťou celého riešenia je aj automatický režim, ktorý sa dostáva na scénu pri rýchlosti 60 km/h v meste, prípadne pri 30 km/h mimo mesta. V tomto prípade sa pre zmenu pripája pomocná ruka v podaní navigácie GPS, ktorá umožňuje osvetlenie zákrut ešte skôr, než vôbec pohnete volantom. Okrem nej je potom okolie monitorované tiež sadou snímačov, radarov a kamier. Sivá je teória a zelený je strom praxe... Dosť teda teoretizovania a popisu – lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť. Pripájame dnes videá, ktoré  videa vám ukážu, ako to všetko funguje naozaj reálne.

Tu je najprv v obraze tá spomínaná teoretická časť:



Cena týchto svetiel v prípade šesťvalcových modelov Audi A8 je nezanedbateľných 2880 eur. Pri osemvalcových verziách, športovom deriváte S8 a vrcholnej variante W12 sú dokonca matricové LED-ky v štandardnej výbave. Veľa? Nuž.... nie je to naozaj málo. Ale pozrite sa, ako to funguje. v skutočnosti:

No a na záver ešte jedno video, na ktorom vidno, ako sa vykrývajú miesta, kam nemajú dopadať svetelné lúče:

Jozef Vydra
ZDROJ: Audi

Komentáre k článku


Stream naživo