2014-06-04 15:02:04
Tatra Trucks dodá pre
Tatra Trucks dodá pre potreby slovenských hasičov 166 áut TATRA T815 – 731R32 25 325 6x6.1
Zdroj: tatra.cz

Tatra dodá hasičom na Slovensku nové autá za 22 miliónov eur

Svitá na lepšie časy. Po viac ako 25 rokoch príde z kopřivnickej Tatry za dva roky 166 hasičských áut.

Prvé budú už v tomto roku. V tom minulom dodala Tatra Trucks českým hasičom tiež 100 áut. Cenu výrazne ovplyvnil fakt, že autá pre Slovensko budú rovnaké. „Podpísali sme záväznú objednávku a začíname vyrábať. Kontrakt je naplánovaný na dva roky, tento rok dodáme takmer sto automobilov," uviedol šéf predstavenstva Tatra Trucks Petr Rusek.

Dodal ešte, že tender bol vypísaný na kompletné hasičské autá, lenže nadstavby automobilov Tatra vyrobiť nevie. Oproti zvažovanej priamej účasti vo výberovom konaní sa nakoniec rozhodla pre spojenie so slovenským výrobcom špeciálnych nadstavieb. Dodá ich osvedčený výrobca, respektíve jeho slovenská pobočka, firma THT, s.r.o.

Rusek potvrdil, že pôjde o rovnaké vozidlá. „Nám to uľahčí rokovanie s dodávateľmi materiálov a rôznych častí, od ktorých budeme nakupovať pravidelne a vo veľkých objemoch, čo sa pozitívne prejaví na cene,“ dodal šéf predstavenstva.

Zdroj: tatra.cz
Zdroj: tatra.cz

Automobilka dodá na Slovensko 166 vozidiel TATRA T815 – 731R32 25 325 6x6.1, čo je hasičský špeciál tzv. sedmičkového radu, ktorý je obľúbený pre svoju celkovú malú výšku.  Je to zásahová cisternová automobilová striekačka (CAS30), ktorá odvezie 9000 litrov vody a 500 litrov peniaceho činidla.

„Dúfame, že nám tento projekt umožní preukázať mimoriadne vlastnosti moderných hasičských vozidiel Tatra aj na Slovensku, kam sa posledné väčšie dodávky áut tejto značky dostali ešte pred revolúciou. Časom vari pribudnú aj špeciály, ako kontajnerové nosiče či valníky s hydraulickou rukou pre širšie potreby Hasičského a záchranného Zboru," povedal k tomuto úspechu vedúci oddelenia marketingu Jiří Kašpárek. Výroba necelej stovky kusov prebehne ešte tento rok, druhá časť potom do konca augusta 2015.

Zdroj: tatra.cz
Zdroj: tatra.cz

Podľa denníka E15.cz by hasičské a záchranné zbory nemuseli byť jedinými zákazníkmi kopřivnickej automobilky. Svojim novým tatraktorom, čo je vlastne agroťahač, by chcela osloviť poľnohospodárov v Česku, na Slovensku, vo Francúzsku, v Poľsku alebo v Srbsku. Ročne by sa mohlo predať sto až 150 tatraktorov, pričom podľa odhadov automobilky má český a slovenský trh potenciál približne 50 až 70 vozidiel ročne.

Tatra sa po tom, čo ju vlani kúpili českí podnikatelia Jaroslav Strnad a René Matera, snaží preniknúť alebo vrátiť aj na ďalšie trhy. Pripravuje napríklad začiatok dodávok pre indickú armádu a dokončuje montážnu linku v Saudskej Arábii. Tento rok tam podľa P. Ruseka dodá automobilka dvesto vozidiel a sto ďalších rozložených, ktoré sa budú montovať na mieste. Montážny závod by Tatra rada postavila aj v Číne.

Zdroj: tatra.cz
Zdroj: tatra.cz

Kto je vlastne Tatra Trucks a.s.

Podnikatelia Jaroslav Strnad a René Matera automobilku v minulom roku získali v dražbe, kam sa dostala pre nesplácanie dlhov bývalými vlastníkmi. Po nástupe skúseného krízového manažéra Petra Karáska, ktorý s ďalšími odborníkmi pripravil stratégiu stabilizácie a ďalšieho rozvoja, sa Tatre darí dodržiavať schválený plán reštrukturalizácie .To znamená zoštíhlenie o 120 pracovníkov. K 1.5.2014 zamestnávala 914 kmeňových pracovníkov a ďalších 600 v dvoch dcérskych zlievarenských a kováčskych. Tatra vlani vyrobila 763 kompletných vozidiel, čo bolo najviac od roku 2008 a predala 722 áut. Celkové predbežné tržby sú 2,99 miliardy českých korún, teda 108 886 000 eur. Je to pritom súčet za spoločnosť Tatra a.s. do exekúcie a súčasnej formy Tatra Trucks a.s., ktorá prevzala výrobcu 15.3.2013. Tatra plánuje v tomto roku predať 760 áut.

A na záver ešte video z prvého oficiálneho predstavenia a testovania nového modelu, čo na tom, že z roku 2009:

Jozef Vydra
ZDROJ: tatra.cz

Komentáre k článku


Stream naživo