2014-03-29 11:11:00
Local Motors postavili retromotobicykel
Local Motors postavili retromotobicykle Ariel Cruiser
Zdroj: Local Motors

Local Motors prináša neskutočné retro: motobicykle Ariel Cruiser

Možno sa aj vám zapáčia tieto bicykle, ktoré pripomínajú dvadsiate roky minulého storočia.

Americká firma Local Motors sídliaca v Arizone sa zaoberá vyhľadávaním zaujímavých projektov z celého sveta. Pomáha uvádzať do života sny vývojárov a dizajnérov.

Jedným z posledných úspešných projektov ktorý sa rozhodla podporiť, je pomerne netradičný návrh Ariel Cruiser od rumunského dizajnéra Ianisa Vasilatosa.

Ianis prišiel s myšlienkou dvoch retro-motobicyklov. Jeden je poháňaný benzínovým motorom a druhý elektromotorom. Čo majú oba Cruisery spoločného?

Štylizáciu do dvadsiatych rokov minulého storočia, príjemnú krémovú farbu, ktorá je dokonca ešte aj na pneumatikách, k tomu nízke retro riadidlá a sedlo s predným odpružením, ktoré akoby pricestovalo z dávnej minulosti. Skrátka a dobre - Cruisery sú naozaj poriadne cool!

Rúrkový rám, ako aj väčšina súčiastok sa vyrába ručne. Obidva Cruisery vážia iba o čosi viac ako 30 kilogramov, takže na zabrzdenie takých ľahkých strojov stačia aj obyčajné bubnové brzdy. Malé predné svetlo poskytuje svetelnosť 1 200 lumenov.

Zdroj: Local Motors
Zdroj: Local Motors

Benzínový variant využíva štvortaktný motor od Hondy, ktorý rozhýbe motorizovaný bicykel na maximálnu rýchlosť až 55 km/h. Používa odstredivú spojku. Nádrž s objemom 2,3 litru vystačí úspornému motoru na približne 112 kilometrov. Podľa počtu zubov na kolese voči rozete na motore je to sprevodované viac na zdolávanie kopcov, ako na dosahovanie rýchlosti, takže sa „uživí“ aj v členitom a kopcovitom teréne.

„Eco-friendly“ variant s elektromotorom poháňa malý jednosmerný motorček Brushless na napätie 36 Voltov s výkonom 500 Wattov umiestnený v ose zadného kolesa. Zvládne maximálnu rýchlosť 43 km/h. Dojazd na jednu batériu je zhruba 32 km, pri zapojení druhej je k dobru ďalších 32 km. Jedna batéria sa nabije úplne za 8 hodín. Jej výdrž samozrejme závisí od štýlu jazdy, teploty a hmotnosti jazdca.

Zdroj: Local Motors
Zdroj: Local Motors

Projekt „The Cruiser“ je prvým konceptom, ktorý priamo podporovala spoločnosť Local Motors pri verejnej zbierka. Jej cieľom bolo vybrať od darcov v rámci startup projektu  50 000 dolárov (36 340 €), čo sa aj podarilo. Ak darca podporil projekt čiastkou aspoň 3499 dolárov (2545 eur), môže rátať s Cruiserom vo svojej garáži. Cena pre ostatných zákazníkov je  3 799 dolárov (vyše 2760 eur).

Zdroj: Local Motors

Jozef Vydra
ZDROJ: localmotors.com

Komentáre k článku


Stream naživo