2014-03-21 12:40:00
Electrified! Symbol dnesnej doby
e-Golf je symbol dnesnej doby vo Volkswagene.
Zdroj: Jozef Vydra

Elektrizujte! To je odkaz týždňa (elektro)mobility Volkswagenu

Berlín – Elektrina, kam sa len pozriete. Od malého e-up! po e-Golf.

To je prezentácia súčasných možností, ktoré poskytujú poháńanie áut od klasického pohonu naftovými, či benzínovými motormi cez plug-in riešenia až po súčasné čisto elektrické autá. Tak akosi si koncern Volkswagen predstavuje prínos pre naše dnešné životné prostredie, keď uvádza svoj doterajší prínos v podobe elektrických vozidiel vhodných pre rôzne účely.

Zdalo by sa, že elektrické vozidlá Volkswagen sú iba otázka posledných pár rokov, ale opak je pravdou. To že "elektrika" prišla v poslednom čase ešte viac do módy pod diktátom tvrdých emisných noriem z Bruselu ešte neznamená, že by vo Volkswagene začali s ich vývojom a výrobou iba nedávno.

Cieľom tohto prechodného "elektrického" obdobia sú však palivové články, na ktorých v koncerne usilovne pracujú a vidia v nich skutočnú revolúciu zabezpečenia pohybu, či motorizácie v iných dimenziách.

Zaujímavosťou riešení, ktoré nám prezentoval Volkswagen na včerajšej tlačovej konferencii v Berlíne je napríklad flexibilná výrobná linka, na ktorej môžu za sebou, takzvane "narazník na narazníku" montovať autá s úplne rozdielnymi druhmi pohonu. Záleží iba na záujme zákazníkov, netreba stavať celkom odlišné výrobné linky pre konvenčné pohony, plug-in, hybridné technológie, či elektrické vozidlá.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Dnes nás čakajú jazdy s elektrickým Golfom. e-Golf má motor tam, kde ho každý očakáva, teda v motorovom priestore, kde má bežný Golf spaľovací motor. Zaujímavosťou je normalizovaný konektor CCS na nabíjanie batérii (trvá to mimochodom asi 30 minút), ktorý spája výhody napájania jednosmerným aj striedavým prúdom.

Prvé dojmy, podrobnosti a skúsenosti s "električkou" na kolesách vám prinesieme po návrate domov.

Pracovnu cestu redakora hradila spoločnost Porsche Slovakia.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo