2018-04-08 09:30:00
Čezeta 506
Čezeta 506
Zdroj: Čezeta

Chcete elektrické „Prasa“? Buď si ho kúpite, alebo investujte...

Legendárny skúter Čezeta sa vrátil s elektrickým pohonom. Nadšenci zachovali pôvodný vzhľad, pribudla však moderná technika.

Notoricky známu značku oživil pred piatimi rokmi britský podnikateľ Neil Smith, žijúci aj s rodinou od roku 2001 v Prahe. Na vývoji a výrobe motocykla sa podieľa aj český motocyklový pretekár a novinár, Matěj Oliva, ktorý je generálnym riaditeľom spoločnosti. Vďaka svojmu dizajnu, moderným technológiám a výnimočným parametrom oslovila zákazníkov po celom svete. Moderné „prasa“, ako sa motorke hovorievalo, teda Čezetu 506 ponúka aj e-shop a show-room Alza.cz.

Zdroj: Čezeta

 

Pôvodné skútre Čezeta vyrábala od roku 1957 do zastavenia výroby v roku 1964 Česká zbrojovka Strakonice a vyvážala ich do celého sveta. Vyrobilo sa takmer 130 000 kusov v troch modelových radoch 501, 502 a 505. Pôvodný skúter osadený dvojtaktovým motorom dosahoval rýchlosť približne 80 km/hod. Tímu Neila Smitha sa podarilo vyvinúť elektro motorku s maximálnou rýchlosťou 120 km/hod. Nabiť sa dá pomocou akejkoľvek elektro prípojky za 3,5 hodiny.

 

Model 506/01 má dojazd 100 kilometrov, maximálna rýchlosť je 85 km/h a zrýchlenie 0-50km/h dosiahne za 4,3 sekundy. Model 506/02 má dojazd 150-200 km, maximálna rýchlosť je 120 km/h a zrýchlenie 0-50km/h za 3,2 sekundy. Rozdiel zodpovedá približne športovému skútru s motorom s objemom 125 a 300 cm³. Súčasná Čezeta 506 je prvým homologovaným elektrickým vozidlom vyrábaným v Českej republike. Motocykel využíva rovnaké batériové články, aké sú vo vozidlách Tesla.

Zdroj: Čezeta
 
Zdroj: Čezeta
 
Zdroj: Čezeta

Všetka elektronika a komunikácia jednotlivých systémov je ale vyvinutá Čezetou a jej, prevažne českými a slovenskými, dodávateľmi na mieru. Plynová rukoväť, prepínač jazdných režimov a blinkre boli napríklad vyvinuté v spolupráci s Fakultou elektrotechniky ČVUT v Prahe. Motorka sa vyrába v historickej továrni Wikov v Prostějove a vo firme pracuje už 10 zamestnancov.

Zdroj: Čezeta
Zdroj: Čezeta

Firma nestíha vyrábať a pokryť záujem. Potrebuje preto rozšíriť továreň tak, aby mohla vyrábať 2 000 motoriek ročne. Kúpiť si legendárne „Prasa“ , ako sa hovorievalo tomuto pôvodnému skútru, nie je jednoduché. Pre rok 2018 je zatiaľ totiž plánovaná výroba iba 300 kusov. Spoločnosť, ktorá oživila legendárnu česko-slovenskú značku Čezeta, preto spustila crowd-investingovú kampaň.

Na slovensko – českej platforme Crowdberry sa môžu súkromní investori stať spolumajiteľmi firmy s investíciou už od dvetisíc eur. Získaný kapitál firma využije na rozšírenie výrobných kapacít, aby bola schopná uspokojiť rastúci dopyt.

Zdroj: Čezeta

„Podarilo sa nám navrhnúť a vyrobiť elektro motorku, ktorá má v konkurencii svetoznámych značiek výnimočné parametre. Pridali sme ikonický dizajn z päťdesiatych rokov s drobnou modernizáciou a históriu legendárnej značky. Pre získanie investície na rozšírenie výroby sme zvolili cestu crowd-investingu, pretože k motorkám komunita jednoducho patrí. Chceli sme všetkým fanúšikom Čezety, ale aj investorom očakávajúcim zhodnotenie svojich peňazí dať možnosť stať sa súčasťou nášho príbehu. Takto majú príležitosť podieľať sa na raste a budúcich úspechoch firmy“, povedal Neil Smith, CEO Čezety.

Zdroj: Čezeta
Zdroj: Čezeta

„Crowdberry predstavuje registrovaným užívateľom platformy investičné príležitosti do dynamických firiem, v ktorých majú šancu do budúcna zhodnotiť svoje investície. Často sú to spoločnosti s ambíciami presahujúcimi hranice Slovenska a Českej republiky. Čezeta je unikátna vďaka histórii svojej značky, ktorá rezonuje na jej domácom trhu. Pridáva však inovácie, nadčasový dizajn a technológie, ktoré z nej robia súčasnú špičku v odbore. Veríme preto, že potenciál firmy je obrovský po celom svete,“ doplnil David Jelen, partner Crowdberry pre Českú republiku.

Zdroj: Čezeta


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: Čezeta

Komentáre k článku


Stream naživo