2017-04-06 11:30:00
Tímové sústredenie na piesku
Tímové sústredenie na piesku
Zdroj: S4RT

Na piesku sa nehrá, na piesku sa trénuje – náročne a ťažko

Dni a mesiace letia rýchlym tempom a blíži sa termín pretekov Hellas rally a Croatia rally 2017.

Za necelé dva mesiace sa už bude každý člen Slovak4RallyTeam potiť a bojovať v etapách. Preto je potrebné využiť každú príležitosť na dobrý tréning. Každý z jazdcov pracuje na kondícií, sile a zlepšuje svoje jazdecké zručnosti. Jednotlivec môže veľa, no v tíme je sila. Riešením je tímové sústredenie. Členovia Slovak4RallyTeamu preto s vďakou prijali možnosť spoločného tímového sústredenia na záhoráckych pieskoch.

Sobota ráno bola veľmi daždivá, vlastne celý víkend mal byť upršaný. Našťastie sme sa nedali odradiť predpoveďami a o 10-tej sme sa stretli na určenom mieste spolu s ďalšími rovnako (na)ladenými kamarátmi. V momente, ako sme na seba začali naťahovať chrániče, prestalo pršať.

Určili sme si tréningovú trasu namiešanú z technických pasáží aj rýchlych „vypalovákov“ a začali trénovať. Zo začiatku bol piesok ťažký a neboli vyjazdené žiadne koľaje. To je síce príjemná konštelácia na jazdenie, ale bez potrebného osohu. No prišlo aj na postupné zaberanie, lebo počasie si povedalo, že nám to nedaruje. Postupne sa podklad zhoršil. Piesok uschol, rozjazdil sa a začal sa tak ten pravý tréning na fyzičku a prácu s motorkou.

Zdroj: S4RT
Zdroj: S4RT

Hlboký piesok, obzvlášť kyprý a rozjazdený, je veľmi špecifický terén s vysokými nárokmi na kondíciu. Rýchlosť je tu kľúčový faktor. Len pri vyššej rýchlosti je motorka ovládateľná a len pri vyššie rýchlosti sa drží „nad vodou“. Teda nad pieskom, cez ktorý prechádza. Stabilita motorky sa zásadne zvyšuje pri jej správnom držaní „nohami“, čo je opäť faktor, ktorý teoreticky všetci jazdci vedia, ale málokto to (ne)realizuje. Tiež privyknutie si na tancujúcu motorku, ktorú len treba nechať robiť svoju robou a „držať plyn“, si žiada čas a odjazdené kilometre, aby človek prelomil prirodzený blok v hlave a prestal sa obávať.

Zdroj: S4RT
Zdroj: S4RT

Nebesá sa nakoniec nad nami zľutovali a keď videli naše odhodlanie, vykašľali sa pekne-krásne na predpovedaný celodenný dážď. Ako hovorí náš kamarát: „všetko je to o tom zdvihnúť... sa zo stoličky.“ Podarilo sa nám to. Hádam to známe“ ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku“ zúročíme čo najlepšie v nastávajúcich súťažiach. Môžete nám držať palce...

Ďakujeme partnerom: Kongsberg automotive, BDO, Barister legal, Intech Slovakia, Aukčné centrum, O2 Bussines Services, MotoCorse, PK Karavany, KTM Bratislava,  D+K Service, Contec Plus a samozrejme aj našim mediálnym partnerom. Ak by ste chceli pridať sa, celkom by nás to potešilo...

Martin Landl, red
ZDROJ: S4RT

Komentáre k článku


Stream naživo