2016-05-30 04:00:00
Kawasaki H2R
Kawasaki H2R

VIDEO: 391 km/h – rýchlosť superšportov dosiahol jazdec na motorke!

Viete si predstaviť jazdiť rýchlosťou atakujúcou 400 km/h? Na aute je to brutálne, ale čo tak na dvoch kolesách?

Tých 391 km/h dosiahol napríklad v roku 1998 jazdec Andy Wallace v prototype McLaren F1. Nakoniec z toho bol vtedy nový rýchlostný rekord - 386,24 km/h. Dosiahol síce aj rýchlosť 391 km/h, ale výsledná hodnota bola priemerom z jázd. Bolo to v prototype, ktorý mal dve úpravy - nemal obmedzovač a  Andy si nechal ešte viac nahustiť pneumatiky. Potom sa pripútal – a zajazdil rekord.

Odvtedy už viac áut dosiahlo vyššie rýchlosti, napríklad Hennessey Venom GT viac ako 426 km/h. No predsa len skúsiť to na motocykli, to je pomerne šialený nápad. A predsa sa podarilo. Nejde pritom až o takú výnimočnosť, ako by sa mohlo zdať (hoci šialené je to určite poriadne...).

Kawasaki Ninja H2R by totiž podľa výrobcu mala dokázať aj v sérovej podobe jazdiť až 340 km/h. Nečudo, veď bolid na dvoch kolesách má 230 kW (313 k), čo je dosť aj na auto, nieto na motocykel.  Auto síce nebude patriť k najrýchlejším na svete, no môže patriť k tým slušne rýchlym.

Keď je rovnaký výkon nainštalovaný do motocykla, pohybujete sa na absolútnej špičke, nič iné také silné v jednej stope nie je. S Kawasaki Ninja H2R, ktorá svoj výkon vyžmýkala vďaka kompresorom preplňovanému štvorvalcu s objemom jedného litra, sa nemôžete  pohybovať na bežných cestách. So slabšou verziou H2, ktorá má „len“ 150 kW (204 k) sa to ešte dá.

Turecký motocyklový pretekár Kenan Sofuoğlu sa pokúsil „vytlačiť“ z H2R čo najvyššiu rýchlosť. Bolo pravdepodobné, že pri pomere výkonu a hmotnosti okolo 150 kg nebude problém s 340 km/h, toľko má H2R ísť aj podľa továrenských údajov.



Sofuoğlu ale chcel viac, motorka zrejme mala nejaké úpravy, možno menil prevodovku, alebo aspoň stály prevod. Kenan sa totiž v sprievodnom texte k zverejnenému videu nezabudol na poďakovanie pre neznámeho pána Ishibashi z Kawasaki Japan. Výsledkom je každopádne rýchlosť až 391 km / h, ktorá je zaznamenaná aj na priloženom videu.

Kenan Sofuoğlu na svojom twitterovom účte zverejnil aj postup, ako sa dostal k tejto rýchlosti. Najprv dosiahol 375 km/h, potom 378 a potom až 391 km/h. To je už teritórium špičkových hyperšportov a lietadiel, kde sa rýchlosť vníma celkom inak.

V uzavretom kokpite auta to musí byť tiež poriadna „paľba“ a úžasný zážitok. V lietadle, hlavne keď sa vzdialite od zeme, už rýchlosť natoľko nevnímate. No na motocykli to je iná divočina. Na vidu vidno iba náznak toho, čo sa dialo. Napríklad roztrasenie motocykla za hranicou 390 km/h je celkom hrôzostrašné. Spadnúť v takej rýchlosti... no radšej nepomyslieť. Pozrite sa sami na to, čo Kenan Sofuoğlu nazýva novým svetovým rekordom... Nevidno, kde jazdil a dosiahol túto rýchlosť, ale zrejme muselo ísť o pomerne dlhý úsek trate, letiska, či nebodaj diaľnice:

Nejde totiž o prvé video, ktoré turecký pretekár zverejnil. V marci ukázal, ako dosiahol rýchlosť 356 km/h – a nebolo to ale na žiadnom okruhu, ale na diaľnici!! Vidno, ako sa musel vyhýbať autám, niekoľkokrát spomaľovať. Napriek tomu to bolo nebezpečné pre neho, ale aj ostatných:

 

Že ide o výnimočné hodnoty potvrdil aj test maximálnej rýchlosti Kawasaki Ninja H2R, ktorý asi pred mesiacom zverejnil japonský motocyklový magazín Young Machine. Použili dva modely, sériovú podobu Ninja H2R a H2R vytunovanú firmou Trick Star, ktorá sa špecializuje na výrobu rôznych súčiastok, napríklad výfukov a podieľa sa aj na japonskom šampionáte cestných motocyklov. Dosiahli okolo 350 km/h a hoci sa očakávaných 400 km/h zdal byť dobrý vtip, tento test ukázal, že to nie je nemožné. Preto výsledok, ktorý dosiahol Kenan Sofuoğlu  ukazuje, že jeho motocykel musel tiež podstúpiť nejaké úpravy.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo