2014-07-01 12:30:00
Ace je nový produkt
Ace je nový produkt obnovenej motocyklovej značky Ariel
Zdroj: Ariel Motor Company Ltd.

Ariel Ace je nové eso značky, ktorá sa vracia do jednej stopy

Známa motocyklová značka Ariel hlási svoj návrat na trh. Prináša neortodoxné riešenie.

Zdá sa, že sa jej opätovný vstup medzi motocyklovú elitu podarí. Britské motocyklové značky patrili niekedy k tomu najlepšiemu a čerpali z nich svoju inšpiráciu aj ďalší výrobcovia po celom svete. No po druhej svetovej vojne to nemali jednoduché. Tie, ktoré nezahubila odbytová kríza druhej polovice 50. rokov, neodolali raketovému nástupu japonských značiek. A to napriek tomu, že sa práve tvarmi motocyklov Ariel nechali japonskí dizajnéri inšpirovať (treba povedať že až veľmi). Japonské motocykle však boli po čase kvalitnejšie, spoľahlivejšie a ešte aj lacnejšie. To bol dôvod, ktorý postupne britkým výrobcom zlomil krk...

AJS, Ariel, BSA, Norton, Triumph, Velocette, Vincent – to je iba pár najznámejších mien bývalých britských výrobcov motoriek. Okrem niekoľkokrát resuscitovanej značky Norton prežil z nich iba Trimph. No aj ten potreboval na sedem rokov „vypnúť“, kým ho začiatkom 90. rokov minulého storočia obnovil John Bloor.

Teraz sa chystá na návrat Ariel Motor Company Ltd. sídliaca dnes v Crewkerne v grófstve Sommerset. S pôvodnou firmou Ariel Motorcycles z Bournbrooku pri Birminghame ale nemá okrem názvu nič spoločné. Pôvodná firma Ariel začínala už v roku 1870 výrobou vyokých bicyklov, v rokoch 1902–1967 vyrábala motocykle a o tri roky neskôr skončila s trojkolesovým mopedom. Vtedy však už bola súčasťou konkurenčnej značky BSA, ktorú nakoniec prevzal už spomínaný Triumph. Spoločnosť Ariel preslávili štvorvalce Square Four s objemami 500, 600 a 1000 cm³. Firma do roku 1925 vyrábala aj autá, pričom tri roky pred vypuknutím prvej svetovej vojny presťahovala ich výrobu do Coventry.

Zdroj: Ariel Motor Company Ltd.
Zdroj: Ariel Motor Company Ltd.

Nový Ariel, ktorý sa zatiaľ preslávil skôr výrobou nekompromisne minimalistického športového roadstera Atom (viac pripomínajúceho motorku, ako auto), prichádza s naháčom Ace. Firma sľubuje, že to bude jedna za najlepších a najzaujímavejších motoriek na svete. Navyše vo veľkej, až nevídanej miere individualizovateľnou Nuž, prečo nie, aj keď poháňať ho bude (aká to irónia) motor z cestovnej Hondy VFR 1200. Vidlicový štvorvalec má výkon 129 kW (175 k) a krútiaci moment 129 Nm. Prenáša ich na zadné koleso buď cez 6 stupňovú manuálnu prevodovku, alebo s dvojspojkovou prevodovkou. Zrýchlenie z nuly na 96 km/h je za 3,4 sekundy a maximálna rýchlosť 265 km/h. Ace má aj vysokovýkonné brzdy, ktoré zodpovedajú výkonnosti stroja.

Zdroj: Ariel Motor Company Ltd.
Zdroj: Ariel Motor Company Ltd.

Najpôsobivejším komponentom motocykla je však unikátny hliníkový rám, ktorého priehradová konštrukcia pripomína (a celkom iste nie náhodou) roadster Atom. Jeho opracovanie trvá približne 70 hodín a má zaistiť motorke prvotriednu tuhosť. To by už samotné mohlo byť dosť zaujímavé, no Ariel Ace sa chce presadiť individuálnym prístupom ku každému zákazníkovi. Ten si bude môcť vybrať z niekoľkých rôznych verzií kapotáže, ktoré z Ace dokážu vytvoriť všetko od „low-riding cruisera s nižším posedom a dlhším rázvorom po superšportový superbike“. Alebo čokoľvek medzi tým... O päť, či sedemlúčových kolesách s pneumatikami Dunlop a ďalších možnostiach individualizácie v podobe stúpadiel, zrkadiel, výšky sedla a ďalších prvkoch ani nehovoriac.

Zdroj: Ariel Motor Company Ltd.
Zdroj: Ariel Motor Company Ltd.

Samotný Simon Saunders, šéf Arielu hovorí, že Ace ponúkne maximálnu mieru možnosti personalizácie a dodáva, že možnosti sú takmer nekonečné. O tom, kedy odštartuje sériová (či skôr kusová produkcia) zatiaľ nepadlo z jeho úst ani slovo. No predsa sa len predrala na povrch informácia, že firma plánuje vyrobiť ročne približne 100 až 150 nových motocyklov. Cenovku 20 tisíc libier (približne 25 000 eur) však v tomto prípade berte ako orientačnú, rovnako aj informáciu, že predaj by sa mal spustiť začiatkom roka 2015. Všetko dosť záleží od odozvy, akú novinka vzbudila na Festivale rýchlosti v anglickom Goodwoode, kde sa Ariel predstavil v dvoch vyhotoveniach.

Zdroj: Ariel Motor Company Ltd.
Zdroj: Ariel Motor Company Ltd.

Jozef Vydra
ZDROJ: Ariel Motor Company Ltd.

Komentáre k článku


Stream naživo