2014-06-25 10:11:42
Harley-Davidson LiveWire je prvý
Harley-Davidson LiveWire je prvý elektrický motocykel značky
Zdroj: Harley-Davidson

Svet už nie je to čo niekedy býval! Harley-Davidson má elektrický motocykel

Nemusíte byť fanúšikom značky, no pri tejto správe nejeden z vás zatlačí slzu - aj ikony strácajú povestný cveng, vlastne rachot...

Je to naozaj tak a pokrok sa nedá zastaviť. Zastaviť však treba pokles predaja legendárnych motocyklov značky Harley-Davidson. Preto sa v Milwaukee udiala elektrická revolúcia.

Jedna z najkonzervatívnejších motocyklových značiek na svete, ku ktorej neodmysliteľne patria mohutné vidlicové motory, veľa, veľa chrómu, poriadny imidž revolty, slobody, ale aj robustnosti a poctivého „železa“, prišla s prvou „elektrikou“ LiveWire.

Čo na to povedia ortodoxní priaznivci značky nie je známe, no chválou asi oplývať nebudú... Chystá sa ju totiž dokonca nielen vystavovať, ale aj predávať! To vážne? Žiaľ, celkom a úplne.

Najprv to vyzeralo ako nepodarený prvoaprílový žart, no skutočnosť je taká, že aj staromódna značka musí nasledovať trendy a ak nechce ostať stáť bokom, musí sa prispôsobiť. Viete si však predstaviť, ako sa doterajšie mohutné neodmysliteľné „mrmlanie“ motora zmení na nepríjemný svist? Zdá sa, že výrobca myslel aj na tento fakt a už oznámil, že nový model určite nebude z kategórie „tichej smrti“ ako občas prezývajú súčasné elektrické autá.

Zdroj: Harley-Davidson
Zdroj: Harley-Davidson

Naopak, LiveWire sa má stať vraj výrazne hlučným elektrocyklom. Ako to chcú dosiahnuť zatiaľ známe nie je. Ani to, či novodobý rachot zabezpečia reproduktory, alebo nejaké iné riešenia. Lebo prvé video, ktoré sa objavilo ako upútavka na novinku pred týždňom, to bola čistá hrôza so zvukom ako zo Star Wars... veď si to vypočujte:

 

Aj keď je Harley-Davidson už 111 ročná „babička“, žiaľ nie je prvou a zrejme ani poslednou motocyklovou značkou, ktorá použila elektromotory do rámov motoriek. Veď svoje „električky“ majú aj také značky ako BMW, KTM, ale aj mnohé menej známe.

Horšie na tom všetkom je, že projekt LiveWire je vlastne iba skúšobným „nástrelom“ značky, aby zistila, ako budú reagovať zákazníci na prvý elektrický Harley. Takže je jasné, že akonáhle sa uchytí, budú nasledovať ďalšie. Kam toto všetko speje..?

Zdroj: Harley-Davidson
Zdroj: Harley-Davidson

Elektromotocykel zatiaľ testujú, preto neuviedli kapacitu batérií a dojazd motocykla, ani čas dobíjania. Známych je iba pár údajov. Napríklad na pohon slúži trojfázový indukčný motor s výkonom 55 kW (70 k) s krútiacim momentom 70 Nm. S týmito parametrami zrýchli LiveWire z 0 na 100 km/h za 4 sekundy. Čo však vieme už teraz: LiveWire zamieri v roku 2015 aj do Európy.


ZDROJ: autoblog.com, Harley-Davidson

Komentáre k článku


Stream naživo