2014-04-06 05:59:59
Dechaves Garage DCH Project
Dechaves Garage DCH Project
Zdroj: Pablo Dechaves

Dechaves Garage DCH Project je veľmi zvláštne postavený elektrický „naháč“

Treba priznať, že španielsky návrhár a konštruktér Pablo de Chaves zaujal motocyklový svet.

Jeho netradičná kreácia je elektrická motorka, ktorá nemá niektoré z hlavných rysov jednostopových strojov. Napríklad jej chýba nádrž, kapotáž, sedadlo pre spolujazdca a pár ďalších vecí.

Nad stavbou DCH Project strávil Pablo viac ako rok a pol. Na začiatku bol nápad, ktorý nakreslil ceruzkou. Potom zhmotnil kresby do Photoshopu a nakonec do CADu. Odtiaľ bol už len malý krôčik k samotnej stavbe motocykla.

„Malý krôčik“– vlastne ako sa to vezme.  Hoci je motorka navrhnutá pre maximálnu jednoduchosť výroby, treba vziať do úvahy fakt, že si Pablo de Chaves vyrobil každú súčiastku sám (samozrejme okrem  kolies, tlmičov  a podobne)! Takže je to i tak úctyhodná práca.

Pablo de Chaves je absolventom bakalárskeho štúdia dopravného dizajnu v Barcelone a inžinierskeho štúdia motoršportu v Oxforde vďaka štipendiu Fernanda Alonsa. Pracoval na oddelení dizajnu automobilky SEAT, neskôr robil na dizajne vo firme Lamborghini. Nie je teda nič zvláštne na tom, že jeho prototyp DCH zaujme v prvom rade a predovšetkým dizajnom.

Zdroj: Pablo Dechaves
Zdroj: Pablo Dechaves

Veľa elektrických motoriek sa snaží zakryť, že nepotrebuje nádrž a chcú ktovie prečo vyzerať ako „normálne“ motocykle. Pablova stavba na to ide celkom obrátene. Nič nie je zakryté, na každú časť motorky sa môžete vynadívať pekne zblízka a podrobne. Určite vám do oka padne rám motocykla a sedadlo, ktoré vyzerajú akoby spred sto rokov.

Zdroj: Pablo Dechaves
Zdroj: Pablo Dechaves

Pod rámom je uchytená veľká batéria. Aj v jej prípade platí, že sa nič neskrýva, nezahladzuje. Elektromotor vlastnej výroby (!) je v samotnom náboji zadného kolesa. Preto vám bude na prvý pohľad na motocykli niečo chýbať: nikde nevidno žiadny sekundárny pohon (kardan, remeň, reťaz  – nič také!). Je to znova známka netypického prístupu k celej stavbe tejto dvojkolesovej mašinky.

Zdroj: Pablo Dechaves
Zdroj: Pablo Dechaves

Možno sa vám tento štýle nebude páčiť a hlavne oko pravoverného fanúšika motocyklov nenájde dostatok záchytných bodov pre ľúbivé  krivky a tvary. Návrh tohto motocykla pripomína skôr účelový priemyselný dizajn, no musíte uznať, že má niečo do seba. Veď Pablo začínal pri jej tvorbe nad čistým listom papiera a celý motocykel je čisto myšlienka jedného muža, ktorý dokázal zrealizovať svoj projekt!

Motocykel dostal reálne kontúry približne pred rokom, ale až v novembri minulého roka začal aj jazdiť. Momentálne je prototyp vo fáze dolaďovania a celé know-how vrátane podkladov na výrobu je na predaj. Nekúpite...? Tak sa aspoň pozrite, ako elektrická motorka jazdí:

Jozef Vydra
ZDROJ: dechavesmotion.com

Komentáre k článku


Stream naživo