2018-01-26 04:25:00
Škoda Karoq 2,0 TDI
Škoda Karoq 2,0 TDI 4x4 Style
Zdroj: Ján Hargaš

TEST: Škoda Karoq 2,0 TDI 4x4 Style – kráľovský Karoq v plnej výbave

Aký je Karoq v plnej výbave a s najsilnejším motorom? Čo kúpiť a čo nie? Čo všetko dokáže a je lepší než Kodiaq?

Na zoznámenie sa so všetkým, čo nová Škoda Karoq ponúka svojim zákazníkom sme ako prvý Karoq do testu dostali ten v plnej výbave. Testovaný Karoq mal všetko, čo Škoda v menšom SUV vlastnej výroby dokáže a môže ponúknuť.

Škoda Karoq ako menšie z dvojice SUV od Škody je veľkým hitom. Škoda ho pre obrovský záujem musela začať vyrábať aj na ďalšej linke. Auto ponúka množstvo výbavy, širokú paletu motorizácií a je to Škoda. Oplatí sa ale investovať do novej Škody, je možné zvoliť Karoq namiesto Kodiaqa a čo vraví konkurencia?

Výbava

Aktuálne sa model Karoq predáva iba v dvoch vyšších výbavách. Je otázne, či vôbec má zmysel priniesť aj základnú výbavu, keď zákazníci chcú auto aj bez lákadla v tvare cena už od. Kým stupeň Ambition ponúkne všetky motory, aj základné benzínové trojvalcové verzie, Style má v ponuke iba štvorvalce.

Základný motor 1,0 TSI si môžete skombinovať s manuálnou alebo automatickou 7-stupňovou DSG prevodovkou. Motor ponúkne 85 kW (necelých 116 k) a 200 Nm. Agregát má prekvapivo veľa sily a dosť na to, aby zvládol rozbehnúť aj plne obsadený Karoq. Pravdou ale je, že menší motor by mali voliť najmä zákazníci uprednostňujúci pokojnejšie tempo, či zákazníci s autom určeným prioritne do mestského a prímestského prostredia. Tých odmení peknými spotrebami a dostatočnou rezervou na prípadné predbiehanie.

Zdroj: Ján Hargaš

Silnejšia motorizácia – najmodernejší štvorvalec v ponuke celého koncernu, motor s označením 1,5 TSI dostanete iba s výbavou Style. Ten disponuje solídnym maximálnym výkonom 110 kW (150 k) a krútiacim momentom 250 Nm. Aj test takto motorizovanej verzie už máme za sebou a obsiahlejší pohľad naň prinesieme čoskoro. Motor ponúka ideálnu kombináciu úsporného chodu pri defenzívnejšom jazdení a zároveň peknú rezervu výkonu pre pružné zrýchlenie pri predbiehaní. Pritom je rovnako ako menší motor vhodný aj na krátke trasy v meste, je však univerzálnejší. Škoda však motor neponúkne aj s pohonom všetkých kolies. To je minimálne z hľadiska ponuky verzií veľká škoda.

Na naftové struny hrajú dobre známe motorizácie s označením 1,6 TDI a 2,0 TDI. Menší z dvojice vznetových motorov ponúka 85 kW teda necelých 116 koní a 250 Nm krútiaceho momentu. Môžete ho mať aj so 7-stupňovým automatom alebo so 6-stupňovým manuálom (5 stupňov Karoq neponúka). Najsilnejší motor v ponuke je naftový dvojlitrový štvorvalec s objemom 2,0 litra. Ponúkne 110 kW (150 k) a 340 Nm. Vyšší krútiaci moment ho predurčuje k spojeniu s pohonom všetkých kolies. Opäť je dostupný ako s manuálnou tak automatickou prevodovkou.

Zdroj: Ján Hargaš

Už stupeň Ambition ponúka solídnu úroveň výbavy. V základe máte tempomat s obmedzovačom rýchlosti, Front Assist, Climatronic, rádio Swing, kompletnú sadu airbagov (okrem príplatkových bočných vzadu), vyhrievané predné sedadlá, kožený paket volantu a radiacej páky a disky z ľahkej zliatiny s rozmerom 16 palcov. Za príplatok si môžete dokúpiť balík Ambition+ s radiom Bolero s väčším dotykovým displejom a SmartLinkom pre prepojenie smartfónu, bezkľúčové štartovanie a 17-palcové zliatinové disky. Za 1020 eur je základný paket asistenčných systémov s kontrolou mŕtveho uhla, kontrolou mŕtvych uhlov pri cúvaní, s udržiavaním v jazdných pruhoch a adaptívny tempomat. Dané prvky môžete mať aj jednotlivo, no za vyššiu cenu. Za tisícku sú Full LED svetlá, za 428 elektrické veko batožinového priestoru, za dve stovky family paket. Integrovaná navigácia vás vyjde v základnom prevedení na 721 eur. Dokúpiť si môžete tiež nezávislé kúrenie, parkovací asistent a množstvo Simply Clever doplnkov. Výhodným je napríklad možnosť sklopenia predného sedadla spolujazdca do roviny za 88 eur.

Zdroj: Ján Hargaš

Výbava Style disponuje v základe napríklad Full LED svetlami, adaptívnym tempomatom, tónovanými sklami všetkých okien... Za 850 eur si môžete doplniť vyhrievané čelné sklo, vyhrievané sedadlá aj vzadu a vyhrievaný volant. Za rovnakú sumu dostanete kamerku vzadu, elektrické zadné dvere, navigačný systém Amundsen a za ďalších 700 éčok dostanete Lane Assist a výkonnejší adaptívny tempomat do 210 km/h. Milé je, že ani jeden model nemá maximálnu konštrukčnú rýchlosť vyššiu než 203 km/h (1,5 TSI). Style výbava disponuje kvalitnejšími dekormi a tiež béžovým interiérom s možnosťou dokúpenia komplet kožených sedadiel v rovnakom odtieni. Zaujímavým prvkom je Media Command s možnosťou ovládania infotainmentu cez displej mobilu, či tabletu – tablety pritom môžete pripnúť na sedadlá vodiča a spolujazdca a zadným pasažierom tak ponúknuť služby aké boli donedávna dostupné iba v luxusnej triede áut.

Zdroj: Ján Hargaš

 A presne takto bol testovaný model vybavený. Jeho cenovka sa zastavila na úrovni cca 38-tisíc eur. Okrem všetkého spomenutého mal ešte aj nezávislé kúrenie, strešné okno, sound system Canton, intotainment Columbus, elektricky nastaviteľné sedadlo vodiča a tak ďalej, a tak ďalej.

Poviete si, že to je cena? No áno, rátate dobre, cena je dvojnásobná v porovnaní so základom. Lenže keď chcete do kompaktného SUV všetko, prečo by ste si za to nemali zaplatiť?

Karoq či Kodiaq?

Dilema, ktorá na Slovensku trápi nejedného záujemcu o nové auto. Rozhodujúcou pritom nie je ponúkaná výbava. Kľúčovým pre správne rozhodnutie sú tri faktory: 1. cena. Kodiaq je drahší ako Karoq. Pri plnej výbave je rozdiel počiatočnej ceny len o cca 1000 eur+ vyšší než pri základných cenách. Tam je rozdiel necelých 3000 eur. Avšak pri nakonfigurovaní skutočnej plnej výbavy sa rozdiel zvýši aj nad 10 000. 2. priestor. Karoq ponúkne podstatne menej miesta na zadných sedadlách a tiež o pár desiatok litrov menší batožinový priestor. Po B stĺpik je ponuka priestoru porovnateľná, ďalej sa výrazne prejavuje veľkosť Kodiaqu. Záleží tak od priemernej výšky rodiny, no tiež od pravdepodobnosti využívania zadných sedadiel a tých pár litrov v kufri navyše.

Zdroj: Ján Hargaš

Rozdielom sú ale aj jazdné vlastnosti. Kým kratší rázvor a tiež celková dĺžka Karoqu umožňuje lepšiu obratnosť v meste i teoreticky lepšiu prejazdnosť v teréne, Kodiaq pôsobí majestátnejšie, istejšie. Dôležitým komponentom je tiež vzhľad. Kodiaq z môjho pohľadu vyzerá lepšie ako Karoq. Ak sa pozriete na zadné svetlá, je vidieť prečo.

Ak by som kupoval rodinné vozidlo, Karoq nepripadá do úvahy. Ak si sedadlo vodiča nastavím na stupeň „pohodlne“ z Karoqa sa v podstate stane trojmiestny automobil. Za mňa si môže sadnúť jedine svokra... V Kodiaqu tento problém nie je. Ponúkne vzadu výrazne viac miesta na dolné končatiny a lepší je aj v ponuke priestoru v oblasti lakťov a pliec.

Ak by som kupoval auto pre manželku, Karoq je určite lepší. Pohodlne by odviezla päticu osôb, všetku batožinu, psa... V tom prípade by som ale nevolil najsilnejší motor, úplne by stačilo 1,5 TSI s automatom vo výbave Ambition. Pri Kodiaqu by som zas volil 2,0 TSI 4x4...

Zdroj: Ján Hargaš

Z môjho príkladu je jasné, že Karoq môže pôsobiť ako plnohodnotné rodinné vozidlo ak nemáte prehnané nároky na priestor pre cestujúcich vzadu. Miesta v ňom nie je viac než vo Fabii. To je zreteľná nevýhoda kompaktných SUV. Tento typ vozidla potrebuje dlhší rázvor ako hatchback. Pre zachovanie konštrukčnej pevnosti vyššej kabíny musí byť auto podstatne robustnejšie. Z toho samozrejme ťaží majiteľ SUV pri strete s iným vozidlom či prekážkou. Netaží ak ide o vnútorný priestor. Veľkou devízou Karoqu sú tiež samostatné a vyberateľné zadné sedadlá v štýle tých v predchodcovi zvanom Yeti.

Motor, či výbava?

Dilema stará ako moderný automobil. Pri SUV odporúčam investovať najmä do motora. 1,0 TSI nie je zlý motor, ale stále je základom a hodí sa najmä k nižším a ľahším vozidlám ako Fabia, či Rapid, tam je vynikajúci. 1,5 TSI a naftové verzie sú pre zachovanie multifunkčnosti SUV lepšie.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Výbava je samozrejme vecou vkusu. Medzi najhodnotnejšie prvky z mojich skúseností patrí nezávislé kúrenie, vyhrievanie sedadiel, volantu, tónované okná. Za menej než 1000 eur dostanete nezávislé kúrenie s diaľkovým ovládaním priamo od výrobcu. V chladnejšom počasí pomáha nielen posádke, ale aj motoru a tento príplatok sú najlepšie použité peniaze na doplnkovú výbavu. V zime rovnako poteší vyhrievaný volant a sedadlá. Najvyšší infotainment Columbus vyzerá veľmi pekne ale palce displeja navyše sú naopak slabšou investíciou. Ako svietia základné svetlá Karoqa posúdiť neviem, Full LED však pracujú slušne aj v daždi a tme. V kombinácii s hmlovkami sa vedia dobre popasovať s nástrahami zimného obdobia.

Zdroj: Ján Hargaš

Jazda ako sa na SUV patrí

Karoq nie je žiaden crossover v súčasnom zmysle slova. Nie je to prerobený hatchback. Od začiatku bol stavaný ako SUV v štýle Škody a také aj je. Znamená to, že nejde o najšportovejšie kompaktné SUV na trhu, no je jedným z najpohodlnejších. Výborne nastavený podvozok sa zaobíde aj bez adaptívnych tlmičov a komfortom jazdy mu môže konkurovať máloktoré SUV obdobných rozmerov. Podvozok je natoľko príjemný, že prežije aj obutie zbytočne veľkých 19-palcových pneumatík. Ideálnym rozmerom je ale 17, max 18 palcov. Auto je vzhľadom na dĺžku relatívne vysoké. To pomáha vysokým vodičom a pasažierom udržiavať hlavu v bezpečnej vzdialenosti od stropu, no príliš nepraje športovaniu v zákrutách. Náklony karosérie pri ostrých manévroch sú prekvapivo nízke, samozrejme prudšie prejazdy zákrut za obvyklých podmienok tlačia vozidlo po nose von zo zákrut. Kontrola trakcie ale vie kedy zasiahnuť a v spolupráci s overeným pohonom všetkých kolies vie byť aj prudšia jazda rýchla a zábavná. Na mokrom povrchu sa auto prejavuje šmykom všetkými kolesami s neskorším prechodom do nedotáčavosti (v závislosti od situácie). S trochou snahy ale je možné primäť zadnú časť auta do pretáčavosti, nevypínateľné ESC ale driftovanie utne už v začiatkoch a vracia auto späť k neutralite. Výhoda pre tých, ktorí nevedia alebo nechcú prechádzať zákruty pod plynom. Neviditeľná ruka asistenčných systémov vie byť veľmi nápomocná.

Zdroj: Ján Hargaš

Posed za volantom je na môj vkus výrazne vzpriamený, no o generáciu lepší ako v modeli Yeti. Našťastie vodičovi palubná doska nezavadzia a sedadlo i volant môže nastaviť v širokej škále. Dostupnosť ovládacích prvkov je výborná. Na móresy MQB vozidiel si každý Európan zvykne bleskovo. Karoq sa môže pochváliť kvalitným dielenským spracovaním i kvalitnými použitými materiálmi. Kabína, menovite palubná doska, výplne, dekory a čalúnenie pôsobia veľmi hodnotne až prémiovo.

Motor a prevodovka sú zohraná dvojica

Hneď na úvod testu ma potešilo, že sa automatická prevodovka nesnaží podtáčať motor. Obvykle radí do 1500 ot/min a je skutočne raritou, ak sa otáčky porúčajú pod 1400 ot/min. O poznanie lepšie než pri Kodiaqu s naftovým motorom 2,0 TDI. Tam prevodovka radí na 1400 ot/min a nie je výnimočné, že otáčky spadnú na 1300 ot/min, kde sa už motor počuteľne trápi. Silnejšia verzia 2,0 TDI síce má aj v tomto pásme dosť sily, no Kodiaq je príliš veľký na to, aby motor nížšími otáčkami netrpel. Hneď po preradení počuť dunenie na aké si pamätám napríklad zo starších Superbov, či Octavii. Pri teste ma to nútilo často radiť ručne. Nie je to tak výrazné ako v minulosti, ale napriek tomu dunenie motora počuť. Hneď za 1500 ot/min sa ale stráca. Rovnako motor v Karoqu nemá rád otáčky pod 1500. S automatom sa ich v podstate nedočká.

Zdroj: Ján Hargaš

Karoq bol tak ako mnohé ďalšie súčasné modely, vybavený režimom plachtenia. Aktivuje sa pri pustení nohy z plynového pedálu v režime eko. Dilema, či sa oplatí nechať zaradený prevodový stupeň, alebo radšej zvoliť voľnobežné otáčky je stará, no v poslednom čase sa nevyvíja tak zreteľne v prospech brzdenia motorom ako v minulosti (v dávnej minulosti boli naopak výhodnejšie neutrálne otáčky pri zjazde z kopca napr.) Moderné motory majú vplyvom nižšieho trenia slabšiu schopnosť brzdiť motorom. Cítiť to napríklad pri Karoqu, ktorého brzdenie motorom je veľmi pomalé, ale stále rýchlejšie ako plachtenie v neutrálnych otáčkach. Keď som s autom prešiel rovnaký úsek cesty rovnakými rýchlosťami. Dvojkilometrový úsek mal vďaka svojim danostiam takmer laboratórnu odchýlku merania. Úsek zahŕňal jazdu cez obec, mimo obce s dojazdom do druhej obce. Presnosť som docielil rýchlostými bodmi a presne stanovenou rýchlosťou na daných úsekoch i vykonávaní v rovnakom čase úplne bez premávky. Výsledkom bolo, že v eko režime s plachtením bola priemerná spotreba 4,8 litra, pri brzdení motorom 5,1. Dôvod je jednoduchý: plachtením prejdete výrazne vyššiu vzdialenosť s enormne nízkou spotrebou ako pri brzdení motorom so žiadnou spotrebou. Dôležitým komponentom takejto eko jazdy je ale znalosť cesty. Vtedy dokáže byť plachtenie skutočne účinné.

Zdroj: Ján Hargaš

Priemerná spotreba bola počas testu vo veľmi chladnom počasí 6,7 litra nafty na 100 km v mixe jázd. Pri rýchlosti 140 km/h (tacho) si na meranom úseku Karoq vypýtal 8,2 l nafty na 100 km. Spomalenie na 130 km/h zníži spotrebu o necelý liter na 7,5 l/100 km. Motor je rovnako ako v Kodiaqu počuť viac než je dnes zvykom. Dôvodom však nie je horšie utlmenie agregátu, keďže sa hlučnosť výrazne nezvyšuje a neruší posádku ani na diaľnici. Skôr za tým vidím snahu konštruktérom poskytnúť vodičovi viac informácií. Skutočne viete o motore všetko čo treba bez toho, aby vás to rušilo. Pri rýchlostiach nad 140 km/h už začína byť svišťanie zvuku okolo veľkých spätných zrkadiel a A-stĺpikov pomerne nepríjemné. Motor má v tejto rýchlosti cca 2500 ot/min.

Pružnosť motoru je vďaka dobre nastavenej prevodvke potešiteľná. Testy boli robené pri záťaži cca 150 kg. Pri zrýchlení z 80 na 120 km/h som Karoqu nameral priemerný čas 8,5 sekundy. Pri zrýchlení zo 60 na 100 km/h to bolo takmer presne 7 sekúnd. Nič extra, ale na predbiehanie akurát. V kopcovitom teréne alebo pri enormne krátkych úsekoch už predbiehanie vyžaduje trochu plánovania a prípadné ručné podradenie, no inak ide o relatívne rýchle časy, ktoré vyhovejú i náročnejším motoristom.

Zdroj: Ján Hargaš

Karoq v plnej výbave

Testovaný Karoq bol výkladnou skriňou. Obsahoval všetko, a síce to bolo veľmi príjemné zvezenie, radšej než všetky prvky by som si vybral niekoľko tak, aby cenovka neprekročila úroveň 25-tisíc. Koniec koncov za 38 tisíc by som vedel nakonfigurovať aj slušne vybavený Kodiaq, či Superb. Cenová politika hovorí jasne: ak to tam chcete, dáme vám to tam, ale vy nám dáte viac. Karoq je veľmi dobre postavené auto. Jeho silnými stránkami je veľký batožinový priestor, miesto nad hlavou, množstvo praktických vylepšení v štýle Škody, ergonómia, pohodlný podvozok, no tiež veľmi slušná priechodnosť v teréne. Model Karoq sa môže pýšiť veľmi kvalitným interiérom s prémiovým pocitom. Ponuka motorizácii je skutočne slušná, no mohla by byť aj lepšia. Najmä ak by zákazník túžil po pohone všetkých kolies s benzínovým agregátom, pri Karoqu aktuálne nemá z čoho vyberať. Škoda ale tvrdí, že stačí počkať. Benzínové verzie s pohonom všetkých kolies dorazia toho roku v novembri. Príde ako 1,5 TSI 4x4, tak aj 2,0 TSI 4x4. Treba teda počkať.

Auto má v porovnaní s konkurenciou veľmi málo slabých stránok, súčasná absencia verzie benzín – 4x4 je jednou z najciteľnejších. Komu však takáto vec nechýba, má z čoho vyberať aj teraz. Mnoho z doplnkov výbavy u konkurentov ani nenájdete. 8 z 10 bodov.  

Zdroj: Ján Hargaš

 

 

Technické údaje

Model: Škoda Karoq 2,0 TDI DSG 4x4 Style
Počet valcov: 4
Zdvihový objem motora (cm3): 1968
Prevodovka: 7-stupňová automatická dvojspojková
Poháňaná náprava predná a zadná
Výkon (kW/ot.):  110/4000
Krútiaci moment (Nm/ot.): 340/1750-3000
Maximálna rýchlosť (km/h): 195
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 9,3
Spotreba mesto/mimo mesta/kombinovaná (l/100 km): 5,7/4,9/5,2
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4382/1841/1607
Rázvor náprav (mm): 2630
Objem batožinového priestoru (l): 521
Objem palivovej nádrže (l): 55
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1516
Užitočná hmotnosť (kg): 612
   
Základná cenníková cena modelu (1,0 TSI Ambition): 19 770 €
Základná cena modelu 1,5 TSI Ambition 21 370 €
Základná cena testovanej motorizácie: 27 570 €
Základná cena testovanej výbavy a motorizácie: 29 470 €

AUTOR: © Zoznam/Ján Hargaš

Komentáre k článku