2017-07-07 04:45:00
Mazda MX-5 RF Revolution
Mazda MX-5 RF Revolution
Zdroj: Ján Hargaš

TEST: Mazda MX-5 RF – krásavica s pevnou strechou a odlišným charakterom

Retractable Fastback, tak svoju „targu“ nazvala Mazda. Malý roadster so sklápateľnou strechou ponúka nové zážitky.

Po dlhšom čase bez Mazdy sa k testovaniu áut japonskej značky vraciame vo veľkom štýle – začíname rovno najhorúcejšou novinkou a zároveň azda najzaujímavejším autom Mazdy súčasnosti. Hard top verzia MX-5 je zaujímavá najmä pre tých, ktorých od kúpy verzie s plátenou strechou odrádzalo práve plátno a nevýhody s ním spojené.

Testovaná verzia bola v novej sivej metalíze, v najvyššej výbave a s najsilnejším motorom 2,0i Skyactiv s maximálnym výkonom 118 kW (160 k) a s maximálnym krútiacim momentom 200 Nm pri 4000 ot/min.

Automobil bol vo výbave Revolution v cenníkovej cene 32 090 eur. Úvodná cena verzie RF je výrazne vyššia než pri štandardnej MX-5. So slabším 1,5 litrovým motorom štartuje s výbavou Attraction v cene 29 290,- čo je o 2500 eur viac než MX-5 v rovnakej výbave. Už tu je vidieť zameranie RF – cieľom je ponúknuť vyšší komfort, či už výbavou, ale tiež jazdnými vlastnosťami s mäkkším podvozkom a tichom v kabíne. Pritvrdiť RF pomôžu už len sedadlá Recaro a športové tlmiče Bilstein.

Na začiatok uvediem zmeny, ktoré jednotlivé verzie od seba odlišujú.

Zmeny v porovnaní s verziou MX-5 soft top

Začnem tam, kde je zmeny vidieť najviac – na streche automobilu. Pevná uzatvárateľná a plne automatická strecha zvýšila hmotnosť automobilu o 45 kilogramov. Nezmenilo to veľa na dokonalom rozložení hmotnosti medzi nápravami, avšak zvýšilo ťažisko a tým a nielen tým ovplyvnilo jazdné vlastnosti. Mazda tak upravila nastavenie predného stabilizátora, zadných pružín, tlmičov (odlišný tlak), bŕzd, a to ako v prospech vymazania odlišností medzi modelmi, no tiež pre zvýšenie komfortu jazdy RF. Úpravy sa dočkal aj posilňovač riadenia pre presnejšie informovanie vodiča o situácii pod ním.

Zdroj: Ján Hargaš

Automobil má upravenú zvukovú izoláciu. Mazda si uvedomuje, že väčšinu času vodiči strávia so zatiahnutou strechou, práve preto sa snažila zlepšiť zvukový komfort najmä v tejto konfigurácii.

Trinásťsekundový proces otvárania, či zatvárania strechy, ktorý možno uskutočniť do rýchlosti 10 km/h prebieha plne automaticky. Po zatlačení tlačidla na otvorenie strechy sa pootvoria okná, po dokončení procesu sa vrátia na pôvodné miesto. Konštruktéri navrhli strechu tak, aby sa proces pohybu dial čo najkratšie, čo znamená, že sa tri hlavné časti hýbu naraz. K zlepšeniu komfortu v kabíne po otvorení strechy Mazda medzi hlavové opierky sedadiel umiestnila difúzor z priehľadného plastu. Ten do veľkej miery zabraňuje voľnému spätnému prúdeniu vzduchu. Skladacia strecha neovplyvnila kapacitu batožinového priestoru, a ten naďalej zostáva na skromnom ale pre auto postačujúcom objeme 124 litrov.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Ako jazdí?

V prvom rade uvediem, že s mojou výškou 192 cm som mal od začiatku obavy, či sa pod pevnú strechu vôbec zmestím. Na vlastné prekvapenie konštatujem, že zmestím, nie je to však zadarmo. Bez ohľadu na to ako dobre je automobil navrhnutý a ako dobre dokáže jazdiť a zabávať, či ako dobre vyzerá, nie je určený pre vodičov s výškou nad 190 centimetrov. Dokonca sa nebojím napísať, že jeho stropom je 185 cm a aj nižší vodiči môžu mať s priestorom pre hlavu, či dolné končatiny veľký problém. Znamená to, že som nejazdil? Alebo jazdil len s otvorenou strechou? Nie, obetoval som sa, nielen pre test, ale aj sám pre seba. Jednoducho som nové RF chcel spoznať, zažiť, prežiť a užiť si ho ako to len pôjde.

Skutočnosť, že pri vyrovnanej chrbtici mám krk vykrivený do strany, pretože sa mi hlava pod strechu jednoducho nezmestí a že pri rovnakej polohe chrbtice mám na kolená miesto k dobru cca 2 cm pred palubnou doskou nie je až taký veľký problém. Môžete ho však vyriešiť iba jedným spôsobom – pokrútiť sa, predkloniť sa a strčiť hlavu bližšie k volantu, k volantu, ktorý v tomto smere nepomôže, dá sa nastaviť iba výškovo. To je v pohode na pár kilometrov predvádzacej jazdy, avšak zúfalé pri snahe o dlhšie spolužitie. S RF som odjazdil 200 kilometrov, čo sám považujem za minimum na to, aby som dôkladne spoznal testovaný automobil. Otvorene píšem, že v skutočnosti bolo 200 km priveľa. Tri dni pred ukončením týždňového testu som musel na snahu o spoznávanie MX-5 abdikovať a testovanie predčasne ukončiť. Seklo ma v krížoch. A to poriadne. Netvrdím, že každého s mojou výškou v tomto aute po troch dňoch sekne, ale tí s mojou výškou a citlivou chrbticou by sa mali mať na pozore (a ku kúpe RF si prirátať tiež náklady na dobrého fyzioterapeuta a posilku)

Zdroj: Ján Hargaš

Druhá vec je, že ak si nedokážete do auta tohto typu (ale aj iného) sadnúť pohodlne, váš zážitok z jazdy nikdy nebude taký, aký by reálne mohol byť. To je ešte väčšia škoda ako riziko pokazenej chrbtice. Lebo bolesť prebolí, platničky sa vrátia, kam majú a svaly sa uvoľnia (raz...), ale stratiť dobrý pocit z auta ako je toto, s tým sa robiť nič nedá. 

Pretože akokoľvek pokrčený a dolámaný som v RF-ku bol, aj tak mi neuniklo aké obdivuhodné auto to je, obzvlášť ak uvážime za akú sumu sa k novému vozidlu môžete dostať.

Pretože jazdí krásne

Je to tak. MX-5 chce na každého vodiča pôsobiť ako jednoduché auto, chce navodiť dojem ničím neskresleného prepojenia medzi človekom, strojom a cestou. Chce, aby ste ju v porovnaní s drahšími roadstermi považovali za jednoduchú, lenže ona jednoduchá ani zďaleka nie je. Pretože za každým dobrým dojmom z jazdy sa skrýva kvantum človekohodín konštruktérov, ktorí si nad jednotlivými technickými a technologickými riešeniami lámali hlavu s typickou japonskou prehnanosťou. Uvedomil som si to vďaka podvozku, no tiež vďaka streche a množstvu prepracovaných detailov, pre ktoré sa môžete nadchnúť hneď, alebo postupne ako auto spoznávate.

Podvozok je skutočne obdivuhodný. Stabilný, istý, čitateľný tak, ako celé auto a pritom komfortný. Auto sa do zákruty jemne nakloní, prelezie ňou ako vlak tunelom a pokiaľ nechcete, vôbec sa nemusíte zdržiavať pretáčavosťou. Ide vyrovnane a neutrálne tak dlho ako vy chcete a keď už nechcete, o utrhnutí zadných kolies viete okamžite. Je to akoby vás auto samé upozornilo presne formulovaným hlásením smerovaným priamo na príslušné mozgové centrá. Niečo takéto akurát uskutočnené v milisekundách: „Vážený vodič, pri aktuálnej adhézii povrchu, zaradenom prevodovom stupni, vytočení volantu a stlačení plynového pedálu už pneumatiky strácajú priľnavosť a je isté, že zadná náprava sa pokúsi predbehnúť tú prednú. Nič sa ale nebojte, ak urobíte presne to, čo máte vžité, šmyk poľahky ukončíte/skorigujete/predĺžite, podľa vašej aktuálnej preferencie. S úctou a prianím peknej jazdy vaše auto.“

Zdroj: Ján Hargaš

A tu narážame na kľúčový faktor – reakciu musíte mať vžitú, musíte mať odjazdené, odskúšané a musíte teoreticky dobre vedieť, čo treba urobiť. Auto ale aj v tomto vystupuje ako usmievavý učiteľ. Ak ste rozum nepotratili a pôjdete na vec postupne, vozidlo z vás samé spraví vodiča, akým chcete byť. Alebo doň sadnete ako noha do topánky na mieru...

A čo motor?

Začnem tým najmenej podstatným – spotrebou. Počas testu si auto v priemere pýtalo krásnych 8,5 litra benzínu na 100 km. A nie, ani náhodou som nejazdil na spotrebu.

To podstatnejšie je, že odľahčený pozdĺžne uložený štvorvalec s objemom dvoch litrov umiestnený za prednou nápravou poskytuje automobilu nielen krásny plynulý nárast výkonu a pekný štvorvalcový zvuk, ale tiež veľmi peknú dynamiku. Najmä na úsekoch bez veľkého prevýšenia dokáže atmosféra divy. Na diaľnici sa dostanete na rýchlosť 180 km/h enormne rýchlo, na bežnej ceste tiež. Predbiehanie je jednoduché a bezproblémové. Motor prenáša svoju silu na kolesá prostredníctvom manuálnej prevodovky s ľahkými prevodmi, takže pri väčšine situácii je moderná vec – turbo, úplne nepotrebné.

Pocity z jazdy je vďaka výborne nastavenej manuálnej prevodovke o to intenzívnejší. Zrýchľovanie na voľných cestách, radenie jedného prevodu za druhým, sila a zvuk motora, to je podmanivé a návykové. V porovnaní s bežnými autami súčasnosti je jazda v MX-5 RF ako prebudenie. Akoby ste dlhé roky sedeli v tmavej pivnici, potom vyšli von do krásneho slnečného letného dňa a museli sa vysporiadať s toľkými silnými vnemami. Nie je to retro, je to moderna, ale jedna z posledných, ktoré skutočne uprednostňujú jednotlivého konkrétneho vodiča a nie jeho teoretické marketingom vyvinuté alterego. 

Zdroj: Ján Hargaš

Dojmy sú ale trošku slabšie na jazde do kopca na horskom priesmyku. Práve tam by sa turbo hodilo. Práve tam Mazda stráca aj na priemerné hothatche s menšími turbomotormi. Je to škoda, alebo nie? To je otázka na zákazníka. Ak chce brutálnu rýchlosť, MX-5 nebude to pravé orechové. Ak si ale chcete jazdu užiť starosvetským spôsobom v modernom aute, chcete jazdiť ostro, no nie priostro, nová RF je ako stvorená.

Otvorme tú strechu konečne

Urobil som to, ale nikdy nie na dlho. Dôvodom bolo, že radšej než pretekanie na priesmyku som sa zabával ostrou jazdou po okresných cestách. Zabával som sa rýchlou jazdou v príjemnom tichu uzavretej kabíny. Zabával som sa krásnym zvukom motora a nie zvukom vetra. Otvorenie strechy vyžaduje výrazné zvoľnenie tempa, pretože šum okolo ochranných panelov nad sedadlami je príliš vysoký už pri rýchlosti 80 km/h, obzvlášť pri bočnom vetre.

Zdroj: Ján Hargaš

Verdikt?

RF je výnimočné auto, no nie je to len hardtop toho istého auta. Je to auto úplne iné. Komfortnejšie, uhladenejšie, no pritom stále rovnako úžasné. Vyššia tuhosť auta s pevnou strechou je plusom, no nie podstatou. Z môjho pohľadu by RF-ko znieslo ostrešiu verziu. Takú, ktorá by z dvojlitra vytiahla ešte viac (ešte vyššie otáčky?), takú kde by sa sedelo nižšie, takú so širšími zadnými gumami, orientovanú viac na okruh. Testovaná verzia je iné auto ako soft top, no nie tak iné, aby ste sa toho obávali. Zvýrazňuje odlišné črty podstaty modelu a dáva možnosť zajazdiť si ostrejšie a pritom/napriek tomu komfortne. Je to jazdecké auto, no nemôžem mu dať plný počet. Subjektívna časť hodnotenia je ovplyvnená bolesťou, ktorú mi auto čiastočne spôsobilo (lebo viniť zo seknutia iba auto by bolo barbarské aj na mňa, svoj podiel ale má).

Každopádne sa pripájam k obdivovateľom vozidla. Keď si teraz, mesiac po teste pozerám fotografie, chytá ma nostalgia. Keby sa tak volant dal nastavovať aj do hĺbky, keby sa tak dalo sadnúť ešte nižšie... Nádej, že sedadlá Recaro sú v tomto smere o potrebný kúštik lepšie zomiera posledná, no Revolution Top som netestoval, takže neviem. Napriek obmedzeniam pre vysokých udeľujem testovanej verzii veľmi pekných 8 bodov z 10, aj keď viem, že by si MX-5 zaslúžila viac. 

Zdroj: Ján Hargaš

 

Technické údaje

Model: Mazda MX-5 RF Revolution 
Počet valcov: 4
Zdvihový objem motora (cm3): 1998
Prevodovka: 6-stupňová manuálna
Poháňaná náprava zadná
Výkon (kW/ot.): 118/6000
Krútiaci moment (Nm/ot.): 200/4600
Maximálna rýchlosť (km/h): 215
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 7,5
Spotreba kombinovaná (l/100 km): 6,6
Dĺžka/šírka/výška (mm): 3915/1735/1236
Rázvor náprav (mm): 2310
Objem batožinového priestoru (l): 602/1732
Objem palivovej nádrže (l): 45
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1130
Užitočná hmotnosť (kg): 127
Rozmer pneumatík: 205/45 R 17
   
Základná cenníková cena modelu: od 29 290 €
Základná cenníková cena verzie: 32 090 €
Ján Hargaš

Komentáre k článku