2017-06-21 04:20:00
Mercedes AMG Hungaroring, Budapest,
Mercedes AMG Hungaroring, Budapest, Kecskemét 2017
Zdroj: Ján Hargaš, Mercedes

VIDEO JAZDA: Mercedes A 45 AMG na Hungaroringu je poriadny zážitok!

Za kompaktnými modelmi značky Mercedes sme išli celkom pochopiteľne do Maďarska. Presnejšie na Hungaroring.

Mercedes spojil v tomto presstripe hneď niekoľko významných udalostí – kompaktné modely nedávno prešli faceliftom (naposledy GLA), AMG oslavuje 50. rokov od vzniku a závod Keckskemét v Maďarsku čakajú veľké veci.

Kompaktné modely značky Mercedes sú všetky Made in Hungary. Nebude tomu inak ani v blízkej budúcnosti, keď sa závod južne od Budapešti pri meste Kecksemét zväčší a pribudne jeho druhá časť.

Mercedes má s kompaktnými modelmi veľké plány. Pribudnú úplné novinky, viac verzií, viac športových ediícií, viac zo všetkého.

O investíciu Mercedesu kedysi veľmi krátko bojovalo aj Slovensko. Mercedes sa ale rozhodol pre Keckskemét a urobil dobre. Nemusí budovať všetko od základov, iba enormne zvýši kapacitu druhým závodom.

Začnime ale tým najdôležitejším, videom priamo z okruhu. Tu sú krátke jazdné dojmy s A 45 AMG.

Ak si chcete A 45 AMG na okruhu vychutnať vo vyššom Full HD rozlíšení, kliknite sem. 

Kombinácia prezentácie kompaktných modelov značky Mercedes s prehliadkou spomínaného závodu bola však len jednou, otvorene si povedzme, tou menej zábavnou časťou. Zaujímavejšia bola návšteva okruhu Hungaroring, kde už čakala pripravená flotila kompaktných modelov, úplnou náhodou v najvýkonnejších verziách. Okrem okruhu, pre ktorý boli pripravené biele a červené modely A 45 AMG som okoštoval aj schopností modelu GLA na offroad okruhu, no a tiež model CLA v okolí Hungaroringu na bežných cestách.

Zdroj: Ján Hargaš, Mercedes

Hungaroring mám naozaj veľmi rád. Pracovne som bol na ňom dvakrát a hneď s autami, ktoré si svojim spôsobom aj konkurujú – minulý rok s BMW M2, tento rok práve s A 45 AMG. Obe s výkonom cca 380 koní, obe kompaktné autá, obe v podobnej cenovej kategórii. Kým ale A 45 AMG je primárne štvorkolka, M2 je zadokolka. Ktoré auto je na okruhu lepšie? To záleží od vašich preferencií, ja ale víťaza mám.

A 45 AMG 4MATIC na okruhu Hungaroring

A-čko v najvýkonnejšej verzii A 45 AMG disponuje doslova neuveriteľnými parametrami. Malý kompaktný hatchback poháňa dvojlitrový turbodúchadlom prepĺňaný benzínový agregát. Štvorvalec s objemom 2,0 litra (1991 cm3) dodáva maximálny výkon 280 kW (381 k) pri 6000 ot/min a maximálny krútiaci moment 475 Nm pri 2200 až 5000 ot/min. Ten motor je nielenže enormne silný, tiež enormne dobre znie – na štvorvalec. Motor má skutočne superšportové parametre, veď litrový výkon je 190 koní. Ak by som sa s kalkulačkou pohral ešte raz, tak 4 litrový osemvalec s parametrami tohto štvorvalca by mal 762 koní. Z toho padá sánka dole, pretože pri schopnostiach tohto štvorvalca je aj nový osemvalec V8 osadený v E 63 AMG s výkonom 612 koní len taký... sekundant. A ten motor je hocičo, len nie sekundant, odskúšal som to na vlastnej koži tu.

Tu by mala nasledovať diskusia o spoľahlivosti takto „preturbeného“ motora. Lenže žiadna taká diskusia nie je. Viem, že na začiatku výroby pred pár rokmi malo AMG s motorom problém a v rámci záruky dokonca opakovane menilo turbo, kým prišlo k ideálnemu nastaveniu. Dnes má ale auto muchy ranného detstva vychytané, a tak môžete mať za nejakých 50 až 70 tisíc doma superšport s výkonom, ktorému iní konkurujú výhradne s pomocou viacerých valcov. 

No a ako auto jazdí?

Parádne. Aj keď sme jazdili v kolóne v presne špecifikovaných podmienkach s de facto obmedzenou maximálkou na jednotlivých úsekoch (vedúcim vozidlom AMG GT R, ktoré sa len tak unudene šuchtalo...), to čo auto dokáže je naozaj neuveriteľné. Drží, drží, drží, drží, a keď začnú pískať pneumatiky nedostávate sa na limit, iba musíte jazdu prispôsobiť riadenému šmyku všetkými štyrmi kolesami. V podstate, ak kolesá neprestajne nepištia, nejdete naplno a možno ani vtedy. Auto je krásne neutrálne, no stačí ho trošku vyštengrovať volantom a plynom a už mu zadnička ujde. To isté platí aj naopak, pôjdete do zákruty na retarda, vytočíte volant viac než treba a dáte plný kotol, tak auto pôjde von. Po pár kolách som sa naučil hrať s plynom i volantom a jazda v kolóne mi začala byť krátka. Na to, aby som z auta vytlačil všetko čo v ňom je, by som ale aj tak musel odjazdiť ešte stovky kôl, tlačiť, tlačiť a pár krát si odskúšať aj výjazdové zóny, inak by to jednoducho nešlo.

Zdroj: Ján Hargaš, Mercedes
Zdroj: Ján Hargaš, Mercedes
Zdroj: Ján Hargaš, Mercedes

Najlepšie sa cíti v zákrutách. Či už tiahlych, alebo ostrých, šikany sú jeho. Tam je jeho teritórium, no ani na rovinke nie je výkon tohto auta na zahodenie. Na konci rovinky som mal (v kolóne) natočených nejakých 220+ km/h. Rovinka to nie je obzvlášť dlhá a vedúce vozidlo šlo na brzdy podstatne skôr než by ono, alebo aj malé A-čka potrebovali (cca 150 metrov). Pre istotu a pre zachovanie zdravia bŕzd. Auto by ale s dobrým vodičom zvládlo ubrzdiť aj za 100-vkou, odskúšať som mohol iba čiastočne, brzdia krásne a len tak nepoľavia. 

GLA 45 AMG 4MATIC

Vo voľných chvíľach počas prestojov medzi jazdami novinárov na okruhu sa mnohí utiekali k bufetovému občerstveniu, no fajnšmekri ako ja, radšej pobehovali po okruhu, fotili, točili a keď slnko príliš opekalo, skočili do zázemia a spovedali pripravených a nabrífovaných inžinierov. Zaujal model GLA stojaci vo vnútri. GLA len pred pár mesiacmi prekonalo facelift, ktorý zvýraznil črty auta, pridal pár očných liniek a nový make-up. Vystavené auto ale vyzeralo akoby bolo úmyselne pridvihnuté. Pridvihnuté bolo ale nie umelo, no v rámci offroad balíku. Následne som auto vytiahol na offroad trasu, ktorou je vybavený aj kopcovitý Hungaroring a skúšal čo auto dokáže. No celkom dosť na to, že je to najmä optický crossover. Samozrejme o skrížiteľnosti náprav vzhľadom na koncepciu nezávislého zavesenia nemožno povedať veľa, ale to nevadí, pretože elektrikou nabité autá dnes dokážu otáčať aj jedným kolesom, ak je to nevyhnutné ak sú ostatné vo vzduchu, či v bahne. GLA má jednu fajn fičúru. Za príplatok si môžete objednať kamerový systém, ktorý pomôže najmä pri pomalej jazde rozbitým terénom. Vďaka kamerkám naprieč karosériou vidíte aj tam, kde nevidíte z kabíny a viete presne kam smerujú kolesá a či disky a ďalšie súčasti auta neohrozí nejaký zákerne skrytý kameň. Auto je vybavené tiež zjazdovou „zakrádacou“ funkciou, ideálnou na využitie pri strmom klesaní, alebo v zlom teréne. Všetko riadi elektronika, vodič len otáča volantom.

Zdroj: Ján Hargaš, Mercedes

Offroad som ale z pochopiteľných dôvodov jazdil v obyčajnej GLA. GLA 45 AMG bola spoločníkom pri jazde z hotela v Budapešti do Keckskemétu. Mesto ležiace priamo na diaľnici M5 približne 90 kilometrov južne od Budapešti je celosvetovou základňou kompaktných modelov značky Mercedes.

GLA 45 disponuje rovnakým motorom a systémom pohonu ako A, či CLA 45. Pohon všetkých kolies zabezpečuje lamelová spojka. Pohon je stály, i keď väčšinu času uprednostňuje prednú nápravu. Nejde o Haldex, ani o systém z neho vychádzajúci ako sa často tvrdí. Toto je 4MATIC pre kompaktné modely s predným pohonom. Stačí sa pozrieť na jeho konštrukciu a hneď je všetko jasné.

Auto jazdí a znie výborne, ani mesto mu nerobí problém a na diaľnici kraľuje. Keby nestáli na každom kroku policajti, radary a keby premávka nebola taká hustá... Je to zaujímavé auto, pretože ponúkne takmer identické výkony na ceste ako A 45 AMG, no pritom s ním môžete ísť aj na horšie povrchy. Keby sa dalo zdvihnúť o takých 10 čísel, keby dostalo tlmiče s vyšším zdvihom, gumáky... bola by z toho terénna superbugina. Ak by som si ale mal vybrať, A45 vyhráva.

Zdroj: Ján Hargaš, Mercedes

CLA 45 a CLA 250 4MATIC

Rovnako skvelá vec, to je predsa jasné. Príde mi najväčšmi vyčačkaný, ale je rovnako úžasný a vo verzii Shooting brake mimoriadne multifunkčný. Moju túžbu po Shooting brake vyplnil ale Shooting brake 250 4MATIC

Nemohol som odolať a spomedzi všetkých prítomných CLA, GLA, B, A... som zvolil práve tento stroj. Shooting brake je podľa mňa najkrajšie kombi súčasnosti a nikto môj názor nezmení (jedine keby sa vyrábala druhá generácia modelu SAAB 9-5 vo verzii kombi, ale nevyrába, takže...)

Kým A 45 AMG je pre tatinka, CLA pre vystajlovaného synka s čerstvým vodičákom, CLA Shooting brake je pre maminu. Vo verzii 250 4MATIC s benzínovým štvorvalcom s výkonom 220 koní ním ale nepohrdne ani tatko.

Zdroj: Ján Hargaš, Mercedes

Auto má výkonu akurát, dá sa s ním jazdiť veľmi dynamicky a pritom enormne komfortne (v porovnaní s 45 AMG). Človek navyše ušetrí nejaké to euro a môže ho natlačiť do doplnkovej výbavy.

Budapešť a Kecskemét

Vrátim sa ešte na záver k doplnkom presstripu, ktorými bola prehliadka výrobného závodu a naznačenie budúcnosti kompaktných modelov, či tiež odbočka v podobe účasti na zápche v centre Budapešti...

O budúcnosti som písal už tu. Je toho hodne, najbližšie sa môžeme tešiť napríklad na GLB (konkurent X1). Ale tiež na A sedan, možno nejaký ten kabrioletík a tak ďalej... Na budúcnosť týchto modelov sa tešíme, nový dizajnový jazyk Mercedesu im svedčí najlepšie a sú to vo svojej podstate dostupné Mercedesy.

Zdroj: Ján Hargaš, Mercedes

Prehliadka závodu bola ako každá iná, príliš veľa z toho človek nezistí, respektíve si nezapamätá. Je to ale vždy zážitok. Keď už takýchto prehliadok máte za sebou viacero, začnete si všímať odlišnosti medzi výrobou jednotlivých automobiliek. Odlišnosti tu sú, pri Mercedesoch je to najmä „skúška správnosti“ výroby. Venujú sa jej intenzívnejšie ako automobilky vyrábajúce lacnejšie modely, to je pochopiteľnejšie. Zaujímavý bol vodný tunel, kde sa hodnotí utesnenie karosérie ako i ďalšie prvky výstupnej kontroly. Mňa ale z celej prehliadky najviac zaujalo ako otrasne vyzerajú kompaktné modely – najmä A a CLA s obyčajnými halogénovými svetlami – po facelifte. Pre pána Jána, tu naozaj nemôžete šetriť. Auto vyzerá akoby malo sivý zákal, či rovno osleplo. Na to sa ani nedá pozerať a degraduje to vozidlo k štvrtej cenovej. To je určite dobré pre biznis (lebo väčšina áut odchádza s LED svetlami), ale nie je to dobré pre tých chudákov zákazníkov, čo si to niekde v Brazílii objednajú a potom s tým musia žiť. Čím sa dostávam k poslednému bodu, ktorý chcem zdôrazniť – áno, autá z Maďarského závodu fičia do celého sveta.

Zdroj: Ján Hargaš

Ján Hargaš

Komentáre k článku